Početna  /  SZO upozorava: Opasna je nestašica antibiotika u svijetu
Svijet Vijesti

SZO upozorava: Opasna je nestašica antibiotika u svijetu

S prijetećim rastom bakterija otpornih na liječenje, svijet je suočen s ozbiljnim nedostatkom u razvoju novih antibiotika, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u izvještaju.

“Antimikrobna rezistencija hitan je medicinski problem u svijetu i ozbiljno ugrožava modernu medicinu”, ističe dr Tedros Adanom Gebrejesus, generalni direktor SZO-a u saopštenju objavljenom u srijedu.

“Hitno je potrebno višestruko ulagati u istraživanje i razvoj na području infekcija otpornih na antibiotike, a to uključuje i tuberkulozu”, navodi se u tekstu.

Zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija navodi da se klinički razvija 51 novi antibakterijski proizvod za liječenje patogenih agensa otpornih na antibiotike. To uključuje i tuberkulozu i zarazu dijarerom koja je ponekad smrtonosna zbog bakterije Clostridium difficile.

Međutim, među svim tim “kandidatima” za učinkovite antibiotike, “samo ih je osam inovativnih” za koje se smatra da bi mogli poboljašti aktualnu lepezu antibiotika, navodi SZO.

Organizacija je u februaru objavila popis 12 porodica “superbakterija” protiv kojih je hitno potrebno razviti nove antibiotike, osim tuberkuloze koja je prioritet i za godinu ubije 250.000 ljudi.

Među bakterijama uglavnom otpornima na liječenje ističu se Acinetobakter te enterobakterije kao što su Klebsiela i E. coli, koje mogu izazvati teške i često smrtonosne infekcije i prijetnja su posebno u bolnicama.

Nadalje, SZO upozorava da se razvija “vrlo malo” antibiotika u obliku za oralnu uporabu, a upravo je taj oblik “bitan za liječenje infekcija izvan bolnica ili u slučaju ograničenih resursa”.

“Istraživanja o tuberkulozi nisu dostatno finansirana”, kaže dr Mario Raviglione, direktor globalnog programa SZO-e za borbu protiv tuberkuloze. Ističe da je potrebno uložiti više od 800 miliona dolara na godinu za pronalazak novih lijekova.

Prevencija i primjerena upotreba antibiotika (za ljude i životinje) dio je sredstava u borbi protiv te bolesti, napominje SZO.

Bakterije otporne na antibiotike mogle bi usmrtiti 10 miliona ljudi na godini do 2050., a to znači jednako kao i rak, upozorava grupa međunarodnih stručnjaka osnovana 2014. u Velikoj Britaniji, koja je sastavila nekoliko izvještaja o tom pitanju.

Ta grupa koju vodi ekonomista Džim O’ Nil upozorava da je nedostatak učinkovitih antibiotika već izazvao 700.000 smrti na godinu, od čega 50.000 u Evropi i Sjedinjenim Državama.