Početna  /  Svi poslovi za jednog “Ortaka”: Od “Elektrokrajine” za firmu supruga Željke Cvijanović 1,75 miliona KM!
Istrage Izdvajamo

Svi poslovi za jednog “Ortaka”: Od “Elektrokrajine” za firmu supruga Željke Cvijanović 1,75 miliona KM!

Željka Cvijanović i suprug Aleksandar

Firma “Ortak AG” iz Prnjavora, čiji je osnivač i suvlasnik Aleksandar Cvijanović, suprug predsjednice RS i potpredsjednice vladajućeg SNSD-a, Željke Cvijanović, na veoma sumnjiv način je dobila čak 18 poslova od “Elektrokrajine” u vrijednosti 1.750.000 KM, saznaje Moja Hercegovina. Ono što je posebno zanimljivo i što baca dodatnu sumnju na poslove koje dobija firma krajnje zanimljivog imena jeste podatak da osim “Elektrokrajine”, od koje dobijaju skoro sve poslove građevinsko-zemljanih radova, nemaju ni jednog drugog partnera sa kojim sarađuju!

Da budemo jasniji, pošto zvuči nevjerovatno, ova firma nije ostvarila poslovanje u toku svog postojanja ni sa jednim privrednim subjektom, ni privatnim ni javnim, osim “Elektrokrajine”. To potvrđuje i podatak da zbir svih prihoda “Ortaka” ne prelazi ukupnu cifru koju je ova firma dobila putem javnih nabavki od “Elektrokrajine”.

Poslovi “Elektrokrajine” i firme “Ortak AG”

Jedini na tenderima

Od dana kada je počelo da radi, pomenuta firma kao da se pretplatila na izvođenje ovih radova i svake godine po istom šablonu, kao jedini prijavljeni na tenderima, dobijaju unosne poslove u zavisnom preduzeću “Elektroprivrede” sa sjedištem u Banjaluci.

Prihodi firme “Ortak AG”

Da zlo bude veće, svi poslovi za koje je ova firma dobila ogroman novac su teško dokazivi, jer se odnose na zemljane radove, koji prema riječima nekih od naših sagovornika koji se razumiju u način rada “Elektrokrajine”, je nemoguće iskontrolisati. To su, kako tvrdi naš izvor, radovi na kopanju i zasipanju zemlje gdje danas niko ne može reći da li se na tom mjestu nešto radilo prošle godine.

Inače, firma “Ortak AG” je registrovana u Donjim Vijačanima kod Prnjavora i to za širok spektar radova, od uzgoja svinja i žitarica do građevinskih radova, iskopa uglja itd. Jedan od dva vlasnika ove firme je i Aleksandar Cvijanović, suprug aktuelne predsjednice Republike Srpske i bivši direktor Zavoda za izgradnju Banjaluka (ZIBL), koji je svojevremeno bio daleko poznatiji i uticajniji od svoje supruge.

Zanimljivo je da ova firma iz Donjih Vijačana ima u svom nazivu i skraćenicu AG odnosno “Aktiengesellschaft” što znači korporacija koja djeluje kao akcionarsko društvo, pa na neki način svakog ko prvi put čuje za ovu firmu navodi na zaključak da se radi o nekom njemačkom investitoru.

Favorizovanje

Mišel Pavlica iz Centra za unapređenje korporativnog upravljanja Banjaluka upoznat je sa slučajem ovakvog načina poslovanja pojedinih javnih preduzeća. Sagovornik Moje Hercegovine, koji je radio i na detaljnom istraživanju poslovanja “Elektrokrajine” kroz projekat Balkan Tender Watch (BTW) ističe da nije iznenađen podacima do kojih je došao naš portal.

“Ovdje je primjećeno moguće favorizovanje pojedinih ugovarača u smislu broja i iznosa dodjeljenih ugovora. Tako se može primjetiti da je brojne nabavke u vezi sa građevinsko-zemljanim i interventnim radovima u terenskim jedinicama ‘Elektrokrajine’ dobila firma ‘Ortak AG’ iz Prnjavora. Ova firma, čiji je kapital u 2020. godini iznosio oko 5.800 KM, i koja je imala pet zaposlenih, u 2021. godini dobila je poslove u vrijednosti od preko 250.000 KM (bez PDV-a). Interesantno je spomenuti i da je ukupan prihod firme u 2020. godini iznosio 395.507 KM. Istovremeno, ova firma ima čak 18 okvirnih sporazuma sa JP ‘Elektrokrajina’”, rekao je Pavlica za Moju Hercegovinu.

Mladen Milanović Kaja

U Mrkonjiću nema mjesta za “Ortaka”

Zanimljivo je da firma “Ortak AG” dobija redovno sve poslove u vezi sa građevinsko-zemljanim i interventnim radovima u terenskim jedinicama “Elektrokrajine” od Banjaluke, preko Gradiške i Prnjavora, do Srpca i dalje redom. Ipak, jedno mjesto je za njih očito neosvojivo, pa se i ne trude da dobiju posao u njemu.

Riječ je o Mrkonjić Gradu u kojem sve poslove ovog tipa dobija “MG Mind” u vlasništvu poznatog biznismena i jednog od najbogatijih ljudi u Republici Srpskoj, Mladena Milanovića Kaje. Teritorije su izgleda “ortački” podijeljene.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap