Svečanom akademijom obilježeno 20 godina Udruženja ”Sunce nam je zajedničko”

Danas je u Trebinju obilježeno dvadeset godina Udruženja roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama ”Sunce nam je zajedničko”. Centralni događaj bila je svečana akademija u pozorišnoj sali Kulturnog centra, a u sklopu današnjeg jubileja u Sabornom hramu služen je parastos za preminule članove ovog udruženja, a upriličeno je i druženje djece i roditelja u prostorijama Centra za djecu i omladinu sa posebnim potrebama. Otvorenih vrata, ali i srca, članovi Udruženja su obilježili ovaj značajan jubilej i po ko zna koji put dokazali da sunce jeste i biće zajedničko.

Udruženje ”Sunce nam je zajedničko” postoji od 1998. godine, kada je osnovano jedno od prvih udruženja ove vrste u BiH. Godine upornog i vrijednog rada su ostale iza osnivača, članova i prijatelja ovog udruženja da svjedoče o lijepim, manje lijepim i nimalo lijepim trenucima kroz koje su prolazili ovi entuzijasti. Današnja svečana akademija povodom obilježavanja 20 godina udruženja, počela je minutom ćutanja za sve preminule članove Udruženja ”Sunce nam je zajedničko”.

Nakon minuta ćutanja, prisutnima se obratila Vesna Miljanović, direktorica uruženja koja je govorila o misiji udruženja, čiji je cilj zacrtan još 1998. godine, da se kroz partnerski odnos roditelja i stručnjaka pomogne djeci i omladini da razviju svoje potencijale, s ciljem lakšeg i bržeg uključivanja u život zajednice. Nakon godina borbe u kojoj su prolazili kroz razne emocije i stanja, Miljanovićeva kaže da sa pravom i ponosom mogu reći da su bili i ostali na pravom putu i da je njihov trud prepoznat.

Prisutnima se obratio i Mijat Šarović, dugogodišnji direktor udruženja te jedan od osnivača. On je podsjetio da je na počecima bilo dosta teških trenutaka, da su roditelji djece i omladine sa poteškoćama u razvoju bili na marginama društva, prepušteni samim sebi, ali da je svijest građana rasla kroz brojne aktivnosti koje su sprovodili i koje i dalje sporvode. Šarović je govorio i o značaju socijalizacije kroz rad, muziku, ples, pa sve do stručnih tretmana logopeda, psihologa i defektologa.

Mogu da kažem da je najveći rezultat rada u ovih 20 godina to što smo mi i naša djeca danas integralni dio ove zajednice, naša su djeca uključena u sve aktivnosti u gradu, prihvaćeni su od svojih drugara, žive život kao i druga djeca, naravno uz potrebe koje su i do tri puta veće, jednostavno – osjećamo se prijatnije pod ovim našim suncem, koje nam je svima zajedničko“, rekao je Šarović.

On je dodao i to da trebinjsko udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama ”Sunce nam je zajedničko” danas broji 118 članova.

Na svečanoj akademiji prikazan je kratki film koji govori o dvadeset godina rada ovog udruženja, a za umjetnički dio akademije pobrinuli su se Milisav Sukonjica, profesor u Srednjoj muzičkoj školi u Trebinju i Božidar Bobo Vučur, korisnik usluga Udruženja ”Sunce nam je zajedničk0” Srđan Čučković koji je svojim nastupom na harmonici, uz koju je i zapjevao, razgalio okupljene i pobrao najveće simpatije, te članovi plesne grupe ”Maris” iz Trebinja.

Na akademiji je rečeno da je u planu otvaranje novog Centra za korisnike, a očekuje se da najdalje za pet godina ovaj značajan projekat bude i dovršen.

Uručene su diplome i zahvalnice brojnim donatorima, prijateljima te osnivačima Udruženja ”Sunce nam je zajedničko”.

Igor Svrdlin

Autor