Početna  /  Svečana litija Svetosavskom ulicom: Opština Ljubinje proslavila Rođenje Presvete Bogorodice
Hercegovina ljubinje

Svečana litija Svetosavskom ulicom: Opština Ljubinje proslavila Rođenje Presvete Bogorodice

Svetom arhijerejskom liturgijom, na čelu sa parohom mostarskim Radivojem Kruljem, uz sasluženje sveštenstva i prisustvo velikog broja pravoslavnih vjernika, jutros je počelo obilježavanje Rođenja Presvete Bogorodice, krsne slave opštine Ljubinje.

Lomljenje slavskog kolača ispred zgrade Opštine Ljubinje: Vesko Budinčić, načelnik opštine (lijevo)
Lomljenje slavskog kolača ispred zgrade Opštine Ljubinje: Vesko Budinčić, načelnik opštine (lijevo) Foto: Radovan Dangubić

Odmah nakon liturgije, ispred zgrade Opštine Ljubinje, obavljeno je i sječenje slavskog kolača. Tom prilikom, prisutnima se, tradicionalno obratio i načelnik Opštine Ljubinje Vesko Budinčić, čiju izjavu zbog značajne izmjene najavljenog protokola, nismo uspjeli zabilježiti.

Nešto poslije 10 časova, ljubinjskom glavnom ulicom – Svetosavskom, hodila je i svečana litija, nakon čega je ispred hrama Rođenja Presvete Bogorodice obavljeno sječenje slavskog kolača Srpsko-pravoslavne crkvene opštine Ljubinjske.

mala_gospojina_ljubinje_slava-2

Nakon toga, zajedno domaćini i gosti, posjetili su „Mini-sajam gastronomsko-turističke ponude“, koji je održan na gradskoj pijaci u Ljubinju (na adresi Tvrdoški put bb).

Na mini-sajmu, koji je bio potpuno novi sadržaj o okviru obilježavanja krsne slave Opštine Ljubinje, predstavilo se petnaestak domaćih proizvođača hrane, pića i drugih poljoprivrednih proizvoda, a organizatori se nadaju da će ova manifestacija postati tradicija, te da će narednih godina privući još veći broj izlagača.

mala_gospojina_ljubinje_slava-3

Sa početkom u 13 časova, u prostorijama hotela „Nis-promet“, priređen je i svečan ručak (slavska trpeza), nakon koga je održan prigodan kulturno-umjetnički i zabavni program.

Kao završna manifestacija ovogodišnje proslave, sa početkom u 16:30, održaće se i tradicionalne ulične trke.

0 Shares
0 Shares
Copy link