Početna  /  Sudija Nijambe: “Suđenje Mladiću ponoviti, VRS nije počinila genocid u Srebrenici”
Bosna i Hercegovina Izdvajamo

Sudija Nijambe: “Suđenje Mladiću ponoviti, VRS nije počinila genocid u Srebrenici”

Predsjedavajuća Apelacionog vijeća haškog suda, Priska Matimba Nijambe, usprotivila se današnjoj osuđujućoj pravosnažnoj presudi koje je to vijeće izreklo generalu Ratku Mladiću, uz stav da bi suđenje Mladiću trebalo ponoviti.

U opširnom suprotnom mišljenju, priloženom uz presudu, sudija Nijambe je naglasila da je sud pogriješio kada je Mladića proglasio krivim za “genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH i terorisanje stanovništva Sarajeva snajperisanjem i granatiranjem, 1992-95”.

Nijambe se složila samo za zaključkom većine sudija da Mladić snosi krivicu za uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, u ljeto 1995.

Umjesto izrečene doživotne kazne, Nijambe bi, kako je navela u suprotnom mišljenju, Mladića osudila na 20 godina zatvora, u skladu sa zakonima bivše Jugoslavije i njegovim narušenim zdravljem.

Predsjedavajuća Apelacionog vijeća je naglasila da bi usvojila osam od devet osnova Mladićeve žalbe, koju je većina sudija u potpunosti odbacila.

Sudija Nijambe je, poslije analize dokaza, zaključila da “VRS pod Mladićevom komandom u Srebrenici, u julu 1995, nije počinila genocid nad muslimanskim muškarcima, niti prisilno premjestila žene, djecu i starce”.

Mladić je, odlukom većine sudija, pravosnažno osuđen kao glavni akter zločinačkog udruženja čiji je cilj bila eliminacija srebreničkih Muslimana ubistvom muškaraca i prisilnim premeštanjem žena i dece.

Iako kao nesporno prihvata da je u Srebrenici, koju je 11. jula 1995. osvojila VRS, bilo “osvete i ubistava ratnih zarobljenika”, sudija Nijambe, kao i odbrana, smatra da su počinioci bili lokalni Srbi, pripadnici MUP RS i “odmetnuti pripadnici bezbjednosne linije VRS”.

To su “učinili u vrijeme kad Mladić nije bio u tom području, protivno Mladićevim naređenjima i bez njegovog znanja”, napisala je Nijambe u mišljenju suprotnom zaključku većine.

Bezbjednosni oficiri VRS imali su, po njoj, posebnu liniju komande koja je mogla isključiti Mladića.

“Bez ijednog direktnog naređenja i bez direktnih dokaza koji bi Mladića povezali sa bilo kojim ubistvom, raspravno vijeće je počinilo svoju najtežu grešku”, smatra sudija Nijambe.

Njen stav je i da, dok je bio u Beogradu u vrijeme streljanja zarobljenika, od 14. do 16. jula 1995, Mladić nije komandovao Vojskom Republike Srpske.

Po sudiji Nijambe, to što je Mladić u Beogradu pristao da omogući da Crveni krst pristupi zarobljenicima u Srebrenici, ne može biti dokaz “bilo kakvog zločinačkog udruženja u cilju istrebljenja, a kamoli genocida nad istim osobama”.

“Mora se naglasiti da su za osudu sva nezakonita ubistva u Srebrenici van borbe, ali ona nisu povezana s Mladićem”, napisala je Nijambe.

Prvostepeno vijeće, po sudiji Nijambe, “propustilo je da utvrdi broj žrtava i njihovu vezu sa bilo kojim zločinom, a kamoli genocidom”.

Nijambe je prihvatila i tvrdnju odbrane da je Mladić organizovao “humanitarnu evakuaciju” civila, na zahtjev Unprofora, a da ih nije otjerao na silu.

Sudija Nijambe ocijenila je da je Mladić pogrešno osuđen i kao protagonista sveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bio progon Muslimana i Hrvata sa velikog dijela teritorije BiH radi ostvarivanja srpske dominacije.

“Postoje direktni dokazi da Mladić nije imao tu zločinačku namjeru, a to su njegova naređenja da VRS poštuje Ženevske konvencije i sporazume o prekidu vatre, kao i zapisi u njegovoj ratnoj bilježnici”, naglasila je Nijambe.

Navela je, kao primjer, Mladićeva naređenja za suzbijanje paravojski, koja, kako zaključuje, dokazuju da je on pogrešno osuđen za njihove zločine, na osnovu indirektnih dokaza.

Kao pogrešan zaključak iz presude, Nijambe je označila i to da je Mladić komandovao policijom RS, uprkos svjedočenjima da policija nikada nije bila prepotčinjena vojsci.

Nijambe je utvrdila i da je VRS imala “legitimne vojne ciljeve” kojima se “ne može pripisati zla namjera”.

“Naređenja Glavnog štaba VRS, uvedena u dokaze, a naročito ona Mladićeva potpuno su zakonita i legitimna”, a njihova svrha “ne može ni na koji način biti povezana sa bilo kojim zločinačkim planom ili ciljem”, ocijenila je sudija Nijambe.

Osuđujuća presuda Mladiću za terorisanje stanovništva Sarajeva, po sudiji Nijambe, takođe ne bi trebalo da opstane zato što podvrgavanje teroru, u vrijeme rata u BiH, nije bilo prepoznato kao zločin u međunarodnom običajnom pravu.

Sudija Nijambe istakla je da su bile utemeljene i proceduralne osnove žalbe Mladićeve odbrane.

Izvor: Nedeljnik

24 Shares
24 Shares
Copy link