Subota, 18.01.2020
More

  Sud odbio žalbu Tužilaštva: Dudaković i ostali ostaju na slobodi

  Podijeli:

  Sud BiH odbio je žalbu Tužilaštva BiH na rješenje o određivanju mjera zabrane umjesto pritvora za nekadašnjeg komandanta Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifa Dudaković i još 12 lica osumnjičenih za ratne zločine na području Krajine, rekao je Srni Dudakovićev advokat Asim Crnalić.

  Crnalić je rekao da Sud BiH smatra da je sudija za prethodni postupak pravilno utvrdio činjenično stanje i primijenio materijalno pravo.

  Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhapsili su 27. aprila, po nalogu Tužilaštva BiH, Dudakovića i 12 nekadašnjih pripadnika Petog korpusa takozvane Armije BiH zbog ratnih zločina nad srpskim stanovništvom, kao i pripadnicima snaga Autonomne pokrajine Zapadna Bosna Fikreta Abdića.

  Osim Dudakovića, uhapšeni su Ibrahim Nadarević, nekadašnji komandant 517. brigade Petog korpusa, Safet Salihagić, Ibrahim Šiljdedić, Ekrem Dedić, Adis Zjakić, Samir Solaković, Muharem Alešević, Redžep Zojić, Fatmir Muratović, Said Mujić, Husein Balagić i Ejub Kožnjenić.

  Uhapšenima je na teret stavljen zločin protiv čovječnosti, a Dudakoviću i ratni zločin nad civilima. Period za koji se sumnjiče odnosi se na 1994. i 1995. godinu.

  Sud BiH je 29. aprila donio odluku da se osumnjičeni brane sa slobode, a izrečene su im mjere zabrane.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  Elektrokrajina nezakonito reklamira privatna preduzeća, krivične prijave protiv odgovornih

  U septembru mjesecu prošle godine, javno preduzeće "Elektrokrajina" je uz račune za električnu energiju distribuiralo i letke fondacije "Djeca nam se rađala", u kojoj...

  POVEZANE VIJESTI