Početna  /  Sud odbio žalbu Tužilaštva: Dudaković i ostali ostaju na slobodi
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Sud odbio žalbu Tužilaštva: Dudaković i ostali ostaju na slobodi

Sud BiH odbio je žalbu Tužilaštva BiH na rješenje o određivanju mjera zabrane umjesto pritvora za nekadašnjeg komandanta Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifa Dudaković i još 12 lica osumnjičenih za ratne zločine na području Krajine, rekao je Srni Dudakovićev advokat Asim Crnalić.

Crnalić je rekao da Sud BiH smatra da je sudija za prethodni postupak pravilno utvrdio činjenično stanje i primijenio materijalno pravo.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhapsili su 27. aprila, po nalogu Tužilaštva BiH, Dudakovića i 12 nekadašnjih pripadnika Petog korpusa takozvane Armije BiH zbog ratnih zločina nad srpskim stanovništvom, kao i pripadnicima snaga Autonomne pokrajine Zapadna Bosna Fikreta Abdića.

Osim Dudakovića, uhapšeni su Ibrahim Nadarević, nekadašnji komandant 517. brigade Petog korpusa, Safet Salihagić, Ibrahim Šiljdedić, Ekrem Dedić, Adis Zjakić, Samir Solaković, Muharem Alešević, Redžep Zojić, Fatmir Muratović, Said Mujić, Husein Balagić i Ejub Kožnjenić.

Uhapšenima je na teret stavljen zločin protiv čovječnosti, a Dudakoviću i ratni zločin nad civilima. Period za koji se sumnjiče odnosi se na 1994. i 1995. godinu.

Sud BiH je 29. aprila donio odluku da se osumnjičeni brane sa slobode, a izrečene su im mjere zabrane.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap