Studenti traže od Crnatka da poništi oglas za posao u MIP-u

BANJALUKA, SARAJEVO – Studenti Fakulteta političkih nauka u Banjaluci, Mostaru i Sarajevu reagovali su na javni oglas za popunjavanje radnih mjesta državnih službenika u Ministarstvu inostranih poslova (MIP) BiH, zahtijevajući od ministra Igora Crnatka da poništi konkurs za posao.

Studenti su naveli da u spornom oglasu nisu navedeni posebni uslovi u vidu usmjerenja visokog obrazovanja, kao i drugi posebni uslovi koje kandidat mora da ispuni, te da oglas nije objavljen javno, odnosno nije objavljen na službenim stranicama Ministarstva.

Studenti tvrde da i pored održanog sastanka sa Crnatkom, na kome je dogovorena saradnja Ministarstva na čijem je čelu i Fakulteta političkih nauka u BiH, nije došlo do promjena, prenosi “ATV”.

“Pomenuti oglas nas je natjerao da ponovo reagujemo i pozovemo gospodina Crnatka da navedeni oglas poništi te u obnovljenom postupku naznači posebne uslove u pogledu vrste usmjerenja visokog školskog obrazovanja za navedene funkcije u Ministarstvu inostranih poslova BiH”, navode studenti.

Studenti su podsjetili da je MIP BiH, posredstvom Agencije za državnu službu BiH, 22. januara objavio javni oglas za popunjavanje radih mjesta državnih službenika u ovom ministrastvu i to za pozicije: treći sekretar u Odsjeku za radno-pravnu zaštitu, drugi sekretar u Odsjeku za ekonomsku diplomatiju, treći sekretar u Odsjeku za Aziju i Afriku, drugi sekretar u Odsjeku za međunarodne poslove, prvi sekretar u Odsjeku za vizno-pasoške poslove, te viši stručni saradnik za arhiv i dokumentaciju u Odsjeku za opšte poslove, arhiv i dokumentaciju.

Osim za drugog sekretara u Odsjeku za međunarodnopravne poslove, gdje je potrebno imati završen Pravni fakultet, za pozicije u Ministarstvu dovoljno je imati “završen fakultet”, što je bez sumnje opšti uslov za sve državne službenike, u skladu sa članom 22 Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, dok se posebni uslovi u smislu obrazovanja ne traže.

Član 9 stav 5 Pravilnika o karakteru i sadržaju javnog konkursa, način provođenja intervjua i obrasci za provođenje intervjua propisuje da se “opisi poslova po pravilu preuzimaju iz akta o unutrašnjoj organizaciji institucije, kao i posebni uslovi u pogledu vrste usmjerenja visokog obrazovanja, /…/ kao i drugih posebnih uslova koje mora ispuniti kandidat prema propisu o unutrašnjoj organizaciji institucije”.

“Pitamo se zašto Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva inostranih poslova BiH nije javno objavljen, odnosno dostupan na službenim stranicama Ministarstva? Ne umanjujući vrijednost bilo čijeg obrazovanja, pitamo se može li kriterijum za prijem u Ministarstvo inostranih poslova, i to na poziciju trećeg sekretara u odsjeku za Aziju i Afriku, biti diploma Agronomskog, Tekstilnog, Šumarskog ili Rudarskog fakulteta”, pitali su studenti ministra inostranih poslova u Savjetu ministara.

Oni naglašavaju da istovremeno, diplomci fakulteta političkih nauka u BiH nemaju priliku raditi u struci.

“Upravo oni, akademski građani koji imaju diplome međunarodnih odnosa i diplomatije, kao i sve kompetencije koje su tražene za poslove državnih službenika MIP BiH, nemaju priliku dokazati vlastito znanje u praksi”, ističu studenti.

Studenti su podsjetili da je 30. decembra 2016. godine u Banjaluci održan sastanak predstavnika studentskih organizacija fakulteta političkih nauka u BiH sa ministrom Crnatkom, takođe, zbog diskriminacije diplomaca s navedenih fakulteta.

“Na tom sastanku, ministar Crnadak je obećao saradnju Ministarstva na čijem je čelu sa fakultetima političkih nauka u BiH, ali do danas se ništa nije promijenilo, a javni oglas zbog kojeg smo prisiljeni ponovo reagovati nije ohrabrujući u tom smjeru. Pozivamo ministra inostranih poslova BiH da navedeni oglas poništi te u obnovljenom postupku naznači posebne uslove u pogledu vrste usmjerenja visokog školskog obrazovanja na navedene funkcije u MIP-u BiH”, naglašavaju studenti.

Potpisnici pisma su Asocijacija studenata Fakulteta političkih nauka Sarajevo “SPONA”, Studentska organizacija Fakulteta političkih nauka Banjaluka “SOFPN” i Udruženje “Hrvatski studentski politikološi Forum” Mostar.

Autor