Početna  /  Stranci odustali od izmjene Izbornog zakona, a partije se povukle
Bosna i Hercegovina Izdvajamo

Stranci odustali od izmjene Izbornog zakona, a partije se povukle

Blokirane institucije, prekid pregovora o izmjenama Izbornog zakona i povlačenje međunarodnih medijatora. To je politički bilans druge polovine godine u Bosni i Hercegovini. Hoće li i kada Metju Palmer i Angelina Ajhorst ponovo dolaziti – još nije poznato. Ne zna se ni hoće li opšti izbori naredne godine u Bosni i Hercegovini biti održani i po kojim pravilima.

Ništa nije dogovoreno dok sve ne dogovorimo – izjavio je početkom decembra Bakir Izetbegović. SDA se, nedugo potom, povukla iz pregovora, a isto su učinile i SDP i DF. Lideri svih stranaka, vladajućih i opozicionih saglasni su da su se od početnih pozicija odmakli tek pedalj. Jasno je da od izmjena Izbornog zakona ove godine nema ništa, a neizvjesno je i da li će se išta mijenjati do 31. januara. Taj rok, iako je standard da se Izborni zakon u izbornoj godini ne dira, odredili su međunarodni posrednici.

“Jer će trebati vrijeme, i Centralnoj izbornoj komisiji da prilagodi sve provedbene akte koje mora uraditi, na primjer kad je izbor člana Predsjedništva. To iziskuje i određeni rok, moraju se objaviti i u Službenom listu, tako da bi oni spremni bili da početkom maja donesu odluku o raspisivanju izbora za 2. oktobar”, pojašnjava Vehid Šehić iz Koalicije “Pod Lupom”.

Metju Palmer i Angelina Ajhorst – predstavnici SAD-a i Evropske unije, koji su bh. lidere i okupili za isti sto, uoči najavljenog dolaska na posljednju rundu razgovora u ovoj godini, posjetu su otkazali, uz obrazloženje da dalji razgovori ne bi urodili plodom. Dan nakon što su stranci odustali, iz pregovora se povuklo nekoliko političkih partije.

“Ako neće da razgovaraju sa svim političkim predstavnicima konstitutivnih naroda, ni da otvore dijalog, onda je jasno da je to najveća blokada države. Mi smo zato iz HDZ-a BiH za otvoren dijalog”, kaže potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara.

“Mislim da je besmisleno u situaciji kada ne funkcioniše ni Parlament da razgovaramo o izbornoj reformi. Ne mislim da je kasno. Može se još uvijek do maja, do raspisivanja izbora. Do maja je to potrebno uraditi”, ističe Alma Čolo, poslanik u PD PSBiH (SDA).

A opozicija, nakon gotovo tri mjeseca sastančenja, ima obrazloženje zašto su se pregovori završili fijaskom. Kažu, zahvaljujući “kafanskoj politici”.

“Vaninstitucionalno djelovanje je došlo na naplatu, i ovde moramo povući crvenu liniju. Vidjećemo da li će se pregovarači Evropske unije, prevashodno gospođa Ajhorst i gospodin Palmer vratiti sa novom strategijom”, izjavila je predsjednica GO Naše stranke Sabina Ćudić.

Ako se uopšte i vrate. Iz Ambasade SAD-a poručuju da termina novog dolaska za sada nema. Nemalo je onih koji smatraju da jedino nekakav ultimatum iz Evropske unije može “pogurati” političare do dogovora. Za tri mjeseca, usaglašen je samo direktan izbor članova Predsjedništva, koji je predviđen i postojećim zakonom. Kako su odmicali pregovori, stranci su se sve više okrenuli tehničkim umjesto političkim izmjenama – elektronskom glasanju i skeniranju glasačkih listića, uz poruku svima da maksimalističke ideje ostave po strani. Ideje ostaju, a vrijeme ističe. Ne treba zaboraviti ni da stranci pokušavaju pomiriti političare o temi izmjena Ustava i izbornog zakona gotovo 15 godina.

Izvor: BHRT

3 Shares
3 Shares
Copy link