Stotine automobila sa trobojkama na ulicama Trebinja: Dan Republike slavićemo dok smo živi! (FOTO)

TREBINJE – Republika Srpska danas je napunila 24. godine. Građani i političari  Srpske po pitanju proslave Dana Republike konačno su pokazali jedinstven stav – Dan Republike će se vječno obilježavati. Glas su danas digli i Trebinjci.

dan_rs_slavlje_3
Stotine automobila sa trobojkama bilo je danas na ulicama Trebinja (FOTO: Moja Hercegovina)

Kolona od više stotina automobila okićenih srpskim trobojkama krenula je nešto poslije 15 časova kroz sva trebinjska naselja. Građani koji su se u dogovoreno vrijeme sastali u krugu nekadašnje kasarne “Vojvoda Luka Vukalović”, poručili su da će dok su živi slaviti Dan Republike Srpske 9. januar, uprkos pokušajima pojedinih faktora da ospore obilježavanje ovoga datuma.

dan_rs_slavlje_1

Organizator današnjeg okupljanja je Gradska boračka organizacija Trebinja, a njen predsjednik Pero Mišeljić kaže da je presrećan što su se građani Trebinja okupili u velikom broju i pokazali slogu i jedinstvo.

dan_rs_slavlje_6
Pero Mišeljić

Danas je veliki dan za Republiku Srpsku, posebno za Boračku organizaciju, jer su poginuli borci i ratni vojni invalidi napravili temelj Republike Srpske. Ove godine slavimo jače nego ikad, zbog toga što međunarodne snage pokušavaju da nam ukinu Republiku Srpsku. Naše osnovno opredjeljenje je da čuvamo suverenitet i integritet RS, te se nadamo da ćemo u tome uspjeti i da ćemo očuvati RS i 9. januar”, rekao je Mišeljić.

Da smo se u ratu dijelili, danas ništa ne bismo slavili

U Trebinju su se danas na noge digli  i stari i mladi, i oni koji su se borili na prvoj borbenoj liniji, oni koji na tijelu još uvijek nose posljedice prethodnog rata, kao i oni koji su rođeni poslije dejtonskog primirja.

Vaso Krstović jedan je od brojnih Trebinjaca koji su došli danas da pokažu koliko im znači Republika Srpska. Sa današnjeg skupa političarima je želio da pošalje jasnu poruku – da smo se mi u ratu dijelili, danas ne bismo ništa slavili.

dan_rs_slavlje_9
Vaso Krstović

Neka ovi naši političari dođu da vide kako smo jedinstveni. Neka im ova slika bude poruka. Mi želimo jedinstvo i među njima. Znamo da je njihovo jedinstvo po pitanju očuvanja Republike iskreno, i svjesni smo da među njima postoje političke razlike, ali ih molimo kad na red dođu neka bitna pitanja, neka zastanu i spuste loptu”, kazao je Krstović.

Bitisanje Srpske nije upitno, smatra i Blagoje Kecojević, koji je sa prijateljima došao na današnji skup.

dan_rs_slavlje_7
Blagoje Kecojević

Ja ne moram reći ništa, ovaj skup sve pokazuje, koliko nama znači ovaj dan. Republika Srpska je za sva vremena. Neka bude ona, a gdje će i kako će biti to ćemo vidjeti”, kaže Kecojević.

Miro Gerun je ratni vojni invalid. Danas mu je, kaže, srce puno.

dan_rs_slavlje_8
Miro Gerun

Republika Srpska za nas je sve. Poslije ove sramne odluke Ustavnog suda BiH srpski narod je pokazao danas koliko je jedinstven. Svi mi ovdje gajimo jednu ogromnu ljubav prema Republici Srpskoj. Odluka Ustavnog suda teško mi je pala. Dok sam živ ja ću se uvijek boriti za Republiku Srpsku. Republika Srpska za nekoliko godina biće samostalna država”, uvjeren je Gerun.

Obilježavanje rođendana Republike Srpske biće završeno večeras u 20 časova svečanim vatrometom ispred hrama Arhangela Mihaila u Hrupjelima.

Veliki broj domaćina u Trebinju svoje domove i automobile ukrasio je srpskim zastavama.

Kako je danas bilo u Trebinju pogledajte u našoj fotogaleriji:

Nikolija Bjelica

Tagovi:
Autor