Početna  /  Stolac: Djeci s poteškoćama u razvoju uskraćeno pravo na školovanje
Hercegovina

Stolac: Djeci s poteškoćama u razvoju uskraćeno pravo na školovanje

STOLAC – Osmogodišnji Salih Ivanković iz Stoca jedno je od troje djece sa poteškoćama u razvoju za koje nema mjesta u opštinskom prevozu u specijalne škole u Mostaru. Paradoksalno, zakonom zagarantovano pravo ove djece na osnovno obrazovanje prekršile su institucije koje su nadležne da ga sprovedu, čime su slučaj prepustile roditeljskoj snalažljivosti i još jednom pokazale besmisao svog postojanja.

Adis, Salih i Aida Ivanković iz Stoca (FOTO: Moja Hercegovina)
Adis, Salih i Aida Ivanković iz Stoca (FOTO: Moja Hercegovina)

Prethodnih dana u medijima su se pojavili napisi kako, iako ima slobodnih mjesta, stolački Centar za socijalni rad u opštinski kombi, koji u specijalne škole prevozi djecu sa poteškoćama u razvoju, jedino ne želi da primi osmogodišnjeg Saliha Ivankovića. Direktor Centra Ivan Perić u navedenim napisima optužen je čak i za diskriminaciju po nacionalnoj osnovi, a cijeloj priči data je i politička pozadina.

No, Perić za „Moju Hercegovinu“ kaže da se ne radi ni o kakvoj diskriminaciji, jer nije u pitanju samo mali Salih, već i još dvije djevojčice iz Stoca. Tvrdi da nije Centar taj koji je ovoj djeci okrenuo leđa, već da je to učinilo Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

– Odredbama Zakona o osnovnom obrazovanju HNK-a propisana je izričita obaveza da Ministarstvo osigurava prevoz djece sa posebnim potrebama u školske ustanove. Opštinskim kombijem i vozilom Centra za socijalni rad mi, samo na osnovu dobrovoljne želje opštine da pomogne roditeljima, prevozimo ovu djecu u Mostar. Međutim, imamo već osmero djece koju prevozimo godinama, a od kojih jedno ima stručnog pratioca kog je angažovala opština, tako da su sjedišta popunjena – tvrdi Perić.

Zdrada opštine Stolac sa vozilima koja prevoze djecu (FOTO: Moja Hercegovina)
Zdrada opštine Stolac sa vozilima koja prevoze djecu (FOTO: Moja Hercegovina)

Jedno slobodno mjesto koje trenutno imaju, kaže, nije rješenje, jer je problem što bi za Saliha i dvije navedene djevojčice, zbog njihovih zdravstvenih karakteristika, trebalo angažovati još tri pratioca. Međutim, Perić ističe da je to neizvodivo ako nadležno Ministarstvo ne obezbijedi još jedan kombi.

– Za naše, malo vozilo mi dajemo svog vozača, dok kombi vozi opštinski vozač. Tog jednog pratioca djeteta kog imamo plaća Opština, kao i gorivo i amortizaciju za oba vozila. Na mjesečnom nivou to iznosi nekih 2.200 maraka. Ja sam još prije pola godine uputio nadležnom Ministarstvu inicijativu za kupovinu novog vozila kako bismo mogli da vozimo svu djecu, ali još nema povratne reakcije – kaže Perić za naš magazin.

U kupovini novog vozila, tvrdi, spremna je da učestvuje i Opština Stolac, a jedan mali dio sredstava za ovu namjenu je prikupljen akcijom Udruženja „Roditelji i prijatelji djece sa posebnim potrebama opštine Stolac“ i nalazi se na njihovom računu.

– Koristim ovu priliku da pozovem sve koji su u mogućnosti da pomognu ovu akciju, a na prvom mjestu nadležno ministarstvo koje je zakonski dužno da pomogne – navodi Perić.

Adis Ivanković, Salihov otac, kaže da mu je teško zbog toga što njegov sin ne može da se vozi u školu zajedno sa drugom djecom. Razumije da zbog Salihovog zdravstvenog stanja on ne može da ide bez pratnje, ali mu, priča, „mrak na oči pada“ što je doveden u ovakvu situaciju.

– Mi snosimo sve troškove. Potrošimo oko 260 maraka mjesečno na gorivo, a Salih prima 386 maraka, što taman pokrije troškove odlaska. Supruga Aida je nezaposlena, a ja se bavim poljoprivredom. Podigli smo kredit da ona položi vozački, kako bi mogla da ga vozi, a ja da ostanem da radim. Završio je prvi razred. Nastavljamo dalje nekako – priča Adis.

Ivankovići u svom domu u selu Poprati kod Stoca (FOTO: Moja Hercegovina)
Ivankovići u svom domu u selu Poprati kod Stoca (FOTO: Moja Hercegovina)

Za godinu dana školovanja, kaže, kod Saliha je primjetan veliki pomak – sada može da sastavlja rečenice, da piše, crta i samostalniji je. No, ako im nadležne institucije ne pruže podršku, ističe, pitanje je do kada će moći da ga vode o svom trošku.

– Ako ne budemo mogli, moraćemo prekinuti njegovo školovanje. Sve zavisi od mog posla kako će teći – iskren je Adis.

Nadležnom ministru obrazovanja, nauke, kulture i sporta u HNK-u, Rašidu Hadžoviću, poslali smo pitanja da li je upoznat sa položajem troje navedene djece sa poteškoćama u razvoju u opštini Stolac i šta planira da učini po tom pitanju, ali smo ostali bez odgovora. Iz njegove kancelarije rekli su nam da je cijeli dan na sjednici, te da će nam odgovore poslati do kraja radnog dana ukoliko bude imao slobodnog vremena.

Postavlja se pitanje kada će nadležne institucije početi da rade ono zbog čega su formirane, dokle će da vrše diskriminaciju oni kojima je posao da druge od iste zaštite i dokle će građani dvaput plaćati iz svog džepa kako bi ostvarili svoja zakonom zagarantovana prava?

Jelena Denda

Moja Hercegovina

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali
0 Shares
0 Shares
Copy link