Početna  /  Stolac: Djeci s poteškoćama u razvoju i dalje uskraćeno pravo na školovanje
Hercegovina

Stolac: Djeci s poteškoćama u razvoju i dalje uskraćeno pravo na školovanje

STOLAC – Nova školska godina uveliko je počela, a problem prevoza troje djece sa poteškoćama u razvoju iz Stoca u specijalne škole u Mostaru još uvijek nije riješen. Nastavak njihovog školovanja iz svojih džepova ponovo finansiraju roditelji, dok iz nadležnog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) o ovom problemu i dalje ćute.

Adis, Salih i Aida Ivanković iz Stoca (FOTO: Moja Hercegovina/arhiv)
Adis, Salih i Aida Ivanković iz Stoca (FOTO: Moja Hercegovina)

Priča o Salihu Ivankoviću, dječaku sa poteškoćama u razvoju iz Stoca, kome je onemogućeno da se u specijalnu školu u Mostaru vozi opštinskim kombijem namijenjenim za to, podigla je prašinu u javnosti u junu ove godine. Direktor stolačkog Centra za socijalni rad Ivan Perić tada je od strane jednog portala optužen da je on lično, na nacionalnoj osnovi, Salihu uskratio prevoz, a cijeloj priči data je i politička pozadina.

No, Perić je tada za „Moju Hercegovinu“ objasnio da se ne radi ni o kakvoj diskriminaciji, jer nije bio u pitanju samo mali Salih, već i još dvije djevojčice iz Stoca – Mia Marković i Anđela Jozić. Suština problema bila je u tome što su navedenoj djeci, zbog njihovih zdravstvenih karakteristika, potrebni pratioci, pa u opštinskom kombiju nije bilo mjesta za sve, a nadležno Ministarstvo nije obezbijedilo još jedno vozilo.

peric_ivan
Ivan Perić

– Odredbama Zakona o osnovnom obrazovanju HNK-a propisana je izričita obaveza da Ministarstvo osigurava prevoz djece sa posebnim potrebama u školske ustanove. Opštinskim kombijem i vozilom Centra za socijalni rad mi, samo na osnovu dobrovoljne želje opštine da pomogne roditeljima, prevozimo ovu djecu u Mostar. Međutim, imamo već osmero djece koju prevozimo godinama, a od kojih jedno ima stručnog pratioca kog je angažovala opština, tako da su sjedišta popunjena. Ja sam još prije pola godine uputio nadležnom Ministarstvu inicijativu za kupovinu novog vozila kako bismo mogli da vozimo svu djecu, ali još nema povratne reakcije – rekao je tada Perić.

Danas, pet mjeseci kasnije, ništa se nije promijenilo. Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a nije reagovalo na Perićevu inicijativu, a u prevozu koji organizuju Opština Stolac i lokalni Centar za socijalni rad i dalje nema mjesta za Saliha Ivankovića, Miu Marković i Anđelu Jozić.

Perić za „Moju Hercegovinu“ kaže da, dok Ministarstvo ne riješi da reaguje, on ne sjedi skrštenih ruku. Pred početak ove školske godine tražio je od kancelarije UNDP-a u Mostaru da učestvuje u finansiranju nabavke još jednog vozila.

– Pitao sam ih da oni ulože nešto i Opština Stolac bi uložila nešto, pa bismo tako kupili novo vozilo. Međutim, uputili su me na UNHCR koji nam je dao ovo vozilo kojim trenutno vozimo djecu, pa me je bilo sramota da opet od njega tražim – kaže Perić.

No, Perić ističe da nije jedini problem to što za Saliha, Miu i Anđelu nije obezbijeđen prevoz, već i to što opštinski kombi kojim voze ostalu djecu u specijalne škole nije predviđen za ovu namjenu, pa stalno strahuju za njihovu bezbjednost.

– Kombi koji imamo je neuslovan za djecu s posebnim potrebama. Recimo, on nema potrebne pojaseve, pa postoji stalni strah kod vozača i pratilaca da djeca ne padnu sa sjedišta – objašnjava Perić.

Nastavak školovanja zavisi od roditelja

Na ovaj način, teret sistema koji ne funkcioniše ponovo je pao na leđa roditelja djece s poteškoćama u razvoju. Svjesni da školovanje njihovoj djeci donosi pomak, čine sve da im obezbjede odlazak u školu, ma koliko koštalo.

Adis Ivanković, Salihov otac, za „Moju Hercegovinu“ kaže da se ništa nije promijenilo od našeg prošlog susreta. I dalje troškove Salihovog prevoza u školu plaća sam, a samo na gorivo daje oko 260 maraka mjesečno. Budući da je supruga nezaposlena i da žive isključivo od poljoprivrede, Adis kaže da je zabrinut kako će pregurati zimu, jer novac za Salihov odlazak u školu mora da obezbijedi. Stoga je, kaže, na nekoliko adresa uputio zahtjeve za finansijsku pomoć, a odgovor još uvijek čeka.

– Dobro bi mi došlo da mi barem neko da novac za prevoz, jer moram platiti gorivo. Osim toga, žena vozi Saliha u Mostar i mora sjesti negdje da ga sačeka, popiti čaj ili kafu barem. Sve to košta. Ne znam do kad ćemo moći ovako – kaže Adis.

Ivankovići u svom domu u selu Poprati kod Stoca (FOTO: Moja Hercegovina)
Ivankovići u svom domu u selu Poprati kod Stoca (FOTO: Moja Hercegovina/arhiv)

Ministarstvo se ne miješa u svoj posao

Dok se roditelji, Opština Stolac i Centar za socijalni rad na svoj način bore za obrazovanje Saliha, Mie i Anđele, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a ostalo je dosljedno stavu da se ne miješa u svoj posao.

Nadležnom ministru Rašidu Hadžoviću do sada smo tri puta slali upit da li je upoznat sa položajem troje navedene djece sa poteškoćama u razvoju iz Stoca i šta planira da učini po tom pitanju. Iz Ministarstva smo dobili potvrdu da je ministar dobio pitanja, ali nam na njih nikada nije odgovorio.

Ponovo se postavlja pitanje kada će nadležne institucije početi da rade ono zbog čega su formirane, dokle će da vrše diskriminaciju oni kojima je posao da druge od iste zaštite i dokle će građani dvaput plaćati iz svog džepa kako bi ostvarili svoja zakonom zagarantovana prava?

Jelena Denda Borjan

Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.
Od januara 2013. do novembra 2017. godine novinarka internet magazina "Moja Hercegovina"

0 Shares
0 Shares
Copy link