Početna  /  Stojanović za MH: DNS i SPS su silom prilika u opoziciji i zato nemaju povjerenje građana
Izdvajamo Teme i komentari

Stojanović za MH: DNS i SPS su silom prilika u opoziciji i zato nemaju povjerenje građana

Tomica Stojanović / foto infoBIJELJINA

Član Predsjedništva SDS, Tomica Stojanović, smatra da učešće DNS i SPS u opozicionom bloku nije odlučujuće za pobjedu opozicije nad aktuelnim režimom na predstojećim izborima u Srpskoj.

Stojanović za Moju Hercegovinu, između ostalog, tvrdi da neiskrenost prema građanima svima u opoziciji može nanijeti više štete nego koristi, te da se sa strankama Nenada Nešića i Gorana Selaka, prema njegovim riječima, može razgovarati samo na iskrenim političkim principima i kroz “neku vrstu političke katarze koju pomenute partije moraju proći u svom opozicionom radu”.

“S jedne strane, za ozbiljan izborni rezultat i sigurnu pobjedu potrebna je široka opoziciona koalicija. S druge strane, navedene političke partije su se, u neku ruku, silom prilika, a ne političkim programom, našli u opoziciji i smatram da nemaju povjerenje građana kao autentična i iskrena opozicija. Zbog toga njihovo učešće u opozicionom bloku ne može biti odlučujuće u pobjedi nad režimom SNSD-a i Miloradom Dodikom”, kaže Stojanović za naš portal.

Što se tiče izbora kandidata SDS za jednu od inokosnih funkcija (predsjednik RS i srpski član Predsjedništva BiH), odnosno na naše pitanje zašto najveća opoziciona stranka u Srpskoj još nije završila taj posao, Stojanović odgovara da “donošenje jedne tako važne odluke ima veliku težinu”.

“To je uvijek zahtijevalo veliki broj diskusija unutar stranke, istraživanja javnog mnjenja, razgovore sa koalicionim partnerima, kao i odlučivanje ko od mogućih kandidata može na sveobuhvatniji način da građanima predstavi i iznese program SDS-a. Naročito u ovom političkom trenutku ta odluka ima dodatnu težinu, jer smatramo da su ovi izbori najbitniji za Republiku Srpsku od njenog osnivanja. Treba da se odredi hoće li Srpska postati ozbiljna država, sa razvijenim nezavisnim institucijama, ili interesni plijen jedne političke partije i jedne porodice”, kaže Stojanović.

On, između ostalog, dodaje i to da kritika postojeće vlasti ne smije da bude jedini vid političke borbe opozicije u Srpskoj, te da je SDS, na nedavnoj sjednici Glavnog odbora stranke, usvojio političku platformu koja, kako tvrdi, sadrži plan “za sveukupni preporod Republike Srpske, kao i konkretna rješenja u svim oblastima života građana”.

“Navedena platforma će u toku ovog mjeseca biti predstavljena građanima i, nadamo se, pokazati da SDS zna kako da donese bolje sutra Republici Srpskoj nakon odlaska SNSD-a u političku istoriju”, kaže Stojanović.

Na pitanje postoji li način da se opozicioni poslanici izbore za ravnopravniji status u Narodnoj skupštini RS, budući da se pojedini poslanici, poput Nebojše Vukanovića, u posljednje vrijeme čak i nasilno udaljavaju sa sjednica, Stojanović odgovara da je jedino rješenje hitna promjena aktuelnog Poslovnika o radu Narodne skupštine.

“Tim Poslovnikom se uskraćuju elementarna prava narodnih poslanika. Inače, sve prethodne izmjene Poslovnika išle su na štetu narodnih poslanika jer im se smanjuje vrijeme diskusije, bez obzira da li diskutuju u ime kluba ili kroz repliku i krivi navod ukazuju na određene stvari. Pored toga, često se dešava da na posebnim sjednicama samo jedan ili dva poslanika imaju pravo da diskutuju u vremenu od deset minuta, dok neki drugi imaju mogućnost da pričaju i sat vremena. Da podsjetim, narodni poslanici izabrani su od strane naroda i upravo su oni dužni da učestvuju u raspravama u Narodnoj skupštini. Nasilno udaljavanje sa sjednica je klasično pokazivanje sile nad poslanicima opozicije i to zbog besmislenih stvari, kao i želje predsjedavajućih na Skupštini da pokažu da su oni vlast i sila”, zaključuje Stojanović.

3 Shares
Copy link
Powered by Social Snap