Početna  /  Šta stoji u krivičnoj prijavi protiv Ćurića, Petrovića i Šarenca? (FOTO)
Izdvajamo Trebinje

Šta stoji u krivičnoj prijavi protiv Ćurića, Petrovića i Šarenca? (FOTO)

Nebojša Vukanović i njegova Lista za pravdu i red danas su Okružnom tužilaštvu u Trebinju podnijeli krivičnu prijavu protiv Mirka Ćurića, Luke Petrovića i Momira Šarenca, a zbog krivičnog djela Zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja, te nenamjenskog trošenja sredstava budžeta Grada Trebinja i nanošenja štete Gradu Trebinje u iznosu od 486.000 konvertibilnih maraka. Pročitajte šta stoji u obrazloženju ove prijave i koje dokaze je Lista za pravdu i red prinijela uz istu.

U krivičnoj prijavi koju je danas, ispred Liste za pravdu i red, Okružnom tužilaštvu u Trebinju predao Nebojša Vukanović, navode se tri osumnjičena lica – Mirko Ćurić, kao prvoosumnjičeni, Momir Šarenac, kao drugoosumnjičeni, te Luka Petrović, kao trećeosumnjičeni.

”Prvoosumnjičeni Ćurić Mirko, koji obavlja funkciju gradonačelnika Trebinja i odgovoran je za trošenje budžetskih sredstava, zloupotrijebio je službeni položaj i ovlaštenja tako što je, prema pisanju portala ”Trebinjelive”, dana 8.7.2021. godine prebacio 486.00 KM sa računa Grada Trebinja na račun Fudbalskog kluba Leotar, na ime otplate dugova FK Leotar prema preduzeću ”Ubla turs”, u iznosu od 476.000 KM sa kamatama, kao i Milimiru Lojoviću u iznosu od 9500 KM sa kamatama.” – navodi se, između ostalog, u krivičnoj prijavi.

Kao dokaze ovih tvrdnji, Lista za pravdu i red priložila je budžet Grada Trebinja za 2021. godinu te tekst portala ”Trebinjelive” pod nazivom ”Grad obezbijedio 486.000 KM za otplatu dugova Ubla.tursu i Lojeviću i deblokadu računa Leotara” koji je objavljen 8.7. tekuće godine.

Kao drugoosumnjičeni u krivičnoj prijavi naveden je Momir Šarenac, koji je po mišljenju Liste za pravdu i red odgovoran za počinjena krivična djela i nanošenje štete Gradu Trebinju u iznosu od 486.000 KM, jer je kao odgovorno lice koje po ovlaštenju gradonačelnika rukovodi Odjeljenjem za finansije Grada Trebinja, a nakon povlačenja bivšeg načelnika ovog Odjeljenja, Mira Greda. U krivičnoj prijavi se navodi da Momir Šarenac nije spriječio niti upozorio gradonačelnika Ćurića na nezakonito trošenje novca iz gradskog budžeta.

Trećeosumnjičeni Luka Petrović, kum prvooptuženog Ćurića, navodi se u prijavi, podstrekivao je gradonačelnika Trebinja na izvršenje krivičnog djela i nezakonito prebacivanje novca, kako bi se plaćanjem dugova koje je on ranije stvroio, dok je bio na čelu Fudbalskog kluba ”Leotar” kao predsjednik istog, prikrili tragovi njegovog kriminala i zloupotreba. Iz Liste za pravdu i red smatraju da je baš Petrović pokretač ove akcije a kao dokaz navode konferenciju za medije koju je Luka Petrović održao 5.7. tekuće godine, kao i da je ulazak trebinjskog fudbalskog kluba u Premijer ligu isti najavio još u junu tekuće godine najavivši povlačenje FK ”Krupa na Vrbasu” iz najjače fudbalske lige BiH i prepuštanja upražnjenog mjestu FK ”Leotaru”.

Za ove tvrdnje, u krivičnoj prijavi, kao dokazi navedeni su tekst portala ”Trebinjelive” u kojem se navodi da će Grad Trebinje stati iza svih premijerligaša, te da će dug FK ”Leotar” biti isplaćen, a koji je objavljen 5.7.2021. godine, konferencija za novinare Luke Petrovića koja je održana istog datuma, kao i tekst portala ”Sportdc” objavljen 13.6.2021. godine u kojem Petrović najavljuje ulazak ”Leotara” u fudbalsku Premijer ligu BiH.

U daljem tekstu krivične prijave traži se da Okružno tužilaštvo u Trebinju hitno uvidom u račune Grada Trebinja istraži da li je i kada prebačeno 486.000 KM na račun FK ”Leotara”, ko je sve dao nalog i učestvovao u krivičnom djelu, te kakva je odgovornost prvoosumnjičenog, a kakva njegovih saradnika. Od tužioca se dalje zahtijeva da se istraži kako je nastao dug od pola miliona konvertibilnih maraka te da se istraži rad i poslovanje FK ”Leotar” u posljednih 10 godina jer postoji osnovana sumnja da je vršeno pranje novca na štetu javnih preduzeća i ustanova te da je postojala organizovana kriminalna grupa koju je organizovao trećeosumnjičeni Luka Petrović, navodi se u prijavi.

Od postupajućih tužioca podnosioci krivične prijave očekuju da saslušaju sve osumnjičene i odrede pritvor i mjere zabrane zbog postojanja osnovane sumnje da će ponovo izvršiti krivično djelo i nastaviti sa zloupotrebom službenog položaja, a u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku RS, članovima 196. i 197. U krivičnoj prijavi za svjedoka se predlaže Gordan Mišeljić, aktuelni predsjednik FK ”Leotar” koji paralelno obavlja i funkciju direktora Hidroelektrana na Trebišnjici, iz koga se prebacuje novac na račun FK ”Leotar”, te se nalazi u klasičnom sukobu interesa, navodi se u prijavi.

U nastavku pogledajte cijeli sadržaj krivične prijave:

 

Igor Svrdlin

0 Shares
0 Shares
Copy link