Početna  /  Spremni na kolektivno iseljenje zbog blokade jedinog puta do njihovog sela
Istrage Izdvajamo

Spremni na kolektivno iseljenje zbog blokade jedinog puta do njihovog sela

Mještani mirnog, poljoprivrednog sela Gornji Ugodnovići, koje je smješteno na rubu opštine Teslić, već duže vrijeme vode bitku za osnovna ljudska prava. Šumsko gazdinstvo „Borja“ Teslić vrši eksploataciju šume na putu od sela Krivaje do Gornjih Ugodnovića, pri tome blokirajući prolaz lokalnom stanovništvu koje je, nerijetko, primorano da čeka i po nekoliko sati da kamioni završe posao utovara, a radnici ŠG „Borja“ neophodne poslove prije samog utovara drveta.

U samom selu živi 50-ak stanovnika koji se pretežno bave stočarstvom i imaju preko 500 grla stoke. Ovčijim i kravljim sirom i mlijekom snabdijevaju okolno stanovništvo, kao i samu opštinu Teslić. Prohodnost navedenog puta u dužini od sedam kilometara im je od izuzetne važnosti, jer ih praktično spaja sa „ostatkom svijeta“.

Gojko Pavlović

Pošto im je put do sela gotovo svakodnevno blokiran, lokalni mještani već duže vrijeme apeluju na nadležne organe da riješe ovaj problem. Gojko Pavlović je jedan od mještana koji satima čeka da dođe do sopstvene kuće. Za naš portal je izjavio da su se stanovnici žalili nadležnim organima, ali da nije bilo sluha. Objašnjava da se dnevno izvuče preko 10 kamiona drveta sa ovog područja, šest dana sedmično.

Razgovarao sam sa direktorom ŠG „Borja“ Stojanom Božićem (koji je iz istog kraja) kome sam predlagao da formiraju lager za izvlačenje drva koji bi na duge staze riješio problem prohodnosti puta. Na ovaj način nam i kamioni i drva blokiraju prohodnost. O uništavanju ekološke sredine da i ne govorim“, komentariše Pavlović i dodaje da su stanovnici sela spremni da prodaju stoku i da se kolektivno odsele iz Gornjih Ugodnovića.

Stojan Božić

Istu poruku imaju i Pavlovićeve komšije, koje žele da se problem riješi mirnim putem, kako ne bi bili primorani na potpunu blokadu puta u znak protesta.Sa druge strane, direktor ŠG “Borja” Teslić Stojan Božić u potpunosti negira sve navode i za naš portal je istakao da je put prohodan.

“Možda je ranije bilo nekih čekanja od po nekoliko minuta, ali put je sada u potpunosti prohodan. Čak je nasut šljunak tako da nema nikakvih problema što se tiče prometa automobila“, rekao je Božić. Međutim, novinari našeg portala su izašli danas na teren i uvjerili se da su Božićevi navodi teško održivi, jer je put u gotovo identičnom stanju kao i ranije, a čekanja su i dalje nezaobilazna. Zbog loših vremenskih uslova eksploatacija šume danas nije vršena, ali je mehanizacija i dalje prisutna.

Iz opštine Teslić poručuju da su upoznati sa problematikom oštećenja prouzrokovanih eksploatacijom šume, ne samo ovog, već i drugih nekategorisanih puteva na području opštine Teslić, kojih ima oko 650 km dužine. Šumsko gazdinstvo „Borja“ Teslić, objašnjavaju iz opštine, ima predviđeni budžet namijenjen za sanaciju puteva nakon eksploatacije šume. Međutim, kako kažu, eksploataciju šume veoma često ne prati podrazumijevana sanacija puteva od ovog javnog preduzeća, uprkos apelima, kako mještana, tako i Opštinske uprave Teslić.

Navedeni put na dionici Krivaja – Gornji Ugodnović je nekategorisani put, te samim tim Opštinska uprava Teslić po kategorizaciji nema obavezu njegovog održavanja, ali na zahtjev stanovnika Gornjih Ugodnovića jednom ili dva puta godišnje, zavisno od oštećenja, Opštinska uprava vrši njegovo saniranje. Ove sanacije koje vrši Opštinska uprava vrše se u proljetnom i jesenjem periodu nakon kišnih sezona kada se stvaraju najveća oštećenja“, kazali su nam iz Opštinske uprave Teslić i dodali da sredstva u budžetu Opštine Teslić predviđena za redovnu sanaciju puteva nisu dovoljna za blagovremeno saniranje štete nakon eksploatacije šume od strane subjekata koji vrše eksploataciju šume za potrebe ŠG „Borja“ Teslić.

Autor: Stefan Blagić

239 Shares
Copy link
Powered by Social Snap