Početna  /  Smijenjen ministar u Vladi RS Dane Malešević
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Smijenjen ministar u Vladi RS Dane Malešević

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović obavijestila je danas članove Vlade da je izvršila promjenu u sastavu Vlade Republike Srpske tako što je razriješila Danu Maleševića, ministra prosvjete i kulture.

Dane Malešević

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ovlastila je Alena Šeranića, ministra nauke i tehnologije u Vladi Republike Srpske, da zbog razrješenja ministra prosvjete i kulture Daneta Maleševića, vrši dužnost ministra prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske, do izbora novog ministra prosvjete i kulture, a najduže u roku od 90 dana.

Cvijanović je ranije zatražila mišljenje predsjednika RS Milorada Dodika i predsjednika NSRS Nedeljka Čubrilovića.

“Jeste zatraženo mišljenje u vezi smjene ministra Maleševića. Ja sam dao negativno mišljenje”, rekao je za N1 Nedjeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS iz DNS-a.

Za sada nema objašnjenja zašto je Malešević smijenjen kada je kraj mandata i svakako se očekuje izbor nove entietske Vlade.

Lider DNS-a Marko Pavić ranije je rekao da smjena DNS-ovih kadrova neće više biti bez prethodne analize i pristanka DNS-a. Milorad Dodik mu je odgovorio da će smjene biti nastavljene.

Smjenom Maleševića produbljena je kriza između koalicionih partnera SNSD-a i DNS-a koji bi trebali formirati i buduću vlast u ovom entitetu. Međutim, posljenjih dana, odnosi između dvije stranke su se zakompilicirale.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je Srni da je posvećenost ove stranke koaliciji sa DNS-om iskrena i da ne traže ništa drugo do saradnje, ali na zdravim osnovima.

Marko Pavić, predsjednik DNS-a, je poručio da će DNS zaštititi svoje kadrove, tvrdeći da je DNS vrlo savjesno uradio svoj koalicioni dio posla i ponašao se prema ranijim dogovorima.

“Smatramo da su te smjene ishitrene. Izražavamo nezadovoljstvo smjenom. To sam s predsjendnikom Dodikom usaglasio. Nema smjena bez zajedničkog dogovora. Mi u Demokratskom narodnom savezu smo spremni sami mijenjati kadrove, ako je to potrebno”, rekao je Pavić u intervjuu za N1.

Oznake
0 Shares
0 Shares
Copy link