Početna  /  Slučaj Praljak, završena istraga: Nema propusta obezbjeđenja
Hrvatska Svijet

Slučaj Praljak, završena istraga: Nema propusta obezbjeđenja

Istraga Haškog tribunala o samoubistvu generala Slobodana Praljka je završena i nije ukazala na bilo kakav propust službe obezbjeđenja i protokola Tribunala, rekla je njegova advokatica Nika Pinter.

Zagrebački “Jutarnji list” navodi da to znači da niko neće odgovarati za unošenje hemikalije kojom se Praljak ubio, ali i da nema odgovora na pitanje kako je otrov uopšte dospio u sudnicu Haškog tribunala. Pinterova je rekla da još jednu istragu vodi holandska policija, koja će o rezultatima obavistiti hrvatsko diplomatsko predstavništvo.

U sobi Slobodana Praljka nakon njegove smrti pronađena je koverta sa imenom Nika, ali u njoj je bilo još jedno pismo, upućeno njegovoj supruzi.

Pinterova kaže da bi se odmah odazvala pozivu suda ako bi se pokazalo da je saučesnica u Praljkovoj smrti, dodajući da bi ta istraga kratko trajala, jer Praljka nije vidjela poslednjih godinu dana.

Nakon što mu je potvrđena kazna zatvora od 20 godina zbog ratnih zločina počinjenih u BiH, Praljak je 29. novembra prošle godine u haškoj sudnici popio otrovnu tečnost iz bočice, za koju je kasnije utvrđeno da je kalijum-cijanid.

Praljak je zajedno sa Jadrankom Prlićem, Brunom Stojićem, Milivojem Petkovićem, Valentinom Ćorićem i Berislavom Pušić, osuđen za zločine protiv čovečnosti, kršenje zakona ili običaja ratovanja i teške povrede Ženevskih konvencija.

0 Shares
0 Shares
Copy link