Početna  /  Slavko Vučurević za MH: Dodik cvili pred vratima Mladena Ivanića
Hercegovina Trebinje

Slavko Vučurević za MH: Dodik cvili pred vratima Mladena Ivanića

Početak nove godine pravo je vrijeme da se sumira ona prošla. Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević već svodi račune. S njim smo razgovarali o dešavanjima koja su obilježila 2015. godinu, a otkrio nam je po čemu će je pamtiti, te šta će biti prioriteti u novoj godini.

vucurevic2_intervju_mojahercegovina
Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević u razgovoru za “Moju Hercegovinu” (FOTO: Moja Hercegovina)

Posljednje skupštinsko zasijedanje u Trebinju obilježile su opaske lokalne opozicije da je aktuelna skupštinska većina, okupljena oko gradonačelnika Vučurevića, na klimavim nogama. Takvu priču, sa zvaničnim i nezvaničnim informacijama, plasiraju i neki lokalni mediji. Vučurević te navode demantuje i tvrdi da su izjave samo želja, kako je nazvao, anemične opozicije.

Pokret za Trebinje se oglasio u periodu kada je gradska skupština usvajala budžet i kazao kako gradonačelnik nije ispunio njihov raniji koalicioni dogovor. Takve izjave za Vučurevića su čista izmišljotina.

“To nije tačno. Politika je takva, to je odnos između realnog i mogućeg. Neki političari pričaju danas jedno, sutra drugo. Vjerovatno su odbornici iz Pokreta za Trebinje to rekli iz njima znanih razloga. Ja stojim i danas da je Pokret za Trebinje sa nama u koaliciji i da imamo stabilnu skupštinsku većinu i da ćemo, kao što smo usvojili budžet Grada, tako punim kapacitetom skupštinske većine usvojiti i ostale odluke, te da ćemo ovaj mandat izaći potpuno kompaktni i naravno nastupati na sljedećim izborima zajedno sa Savezom za promjene i strankama koje nisu dio Saveza”, rekao je Vučurević, te dodao da od posljednje skupštine nije razgovarao ni sa kim iz Pokreta za Trebinje, ali da su ipak skupa proslavili budžet.

Gradonačelnik će prethodnu godinu pamtiti po aferi sa Bobar bankom u kojoj je Trebinje ostalo bez više od pet miliona maraka. Nakon toga, kupljen je novi službeni automobil, plate su isplaćivane, a Trebinje je ambiciozno ušlo u 2016. godinu. Gradonačelnik je u jednom momentu i javno  izjavio kako je Grad bankrotirao. On je i dalje stava da je novac izgubljen zbog organizovanog kriminala u RS. Trebinje se sa tim gubitnkom, tvrdi, izborilo velikim uštedama.

Po mom mišljenju to se nije moglo desiti bez vrha, bez Vlade, Agencije za bankarstvo i sigurnosnih službi koje imaju obavezu da prate šta se dešava sa bankarskim sektorom. Mi smo se svakako borili. Sad opozicija govori da nismo realizovali sve investicije. Ako vam neko uzme pet i po milliona, a tri i po miliona je trebalo da se nađe upravo u investicionom programu Grada Trebinja za 2015, kako da sve to ispunimo. Za 2016. smo projektovali najveći budžet u istoriji Trebinja kao lokalne zajednice i mislim da ćemo ga ispuniti. I pored svih problema mi smo napravili ogromni investicioni program”, uvjeren je Vučurević.

Socijalna karta nije ispunila očekivanja

On je otkrio da se socijalna karta građana Trebinja koju su izradi u gradskoj administraciji nije pokazala kao dobra praksa, jer poslodavci ipak imaju druge kriterijume prilikom zapošljavanja. Prema podacima, oko 700 porodica je bilo neophodno zbrinuti u smislu zaposlenja nekog od članova. Gradonačelnik tvrdi da je gradska uprava učinila sve što je bilo u njihovoj moći, te da je podatke iz socijalne karte proslijedila svim preduzećima, ali da velike vajde nije bilo. Tek jedan dio prioritetnih radnika je ipak zaposlen u novootvoreni Bingo, ali Vučureviću je jasno da to nije dovoljno.

slavko_vucurevic_moja_hercegovina_1
“Poslodavce ne zanima socijalna karta”, kaže Vučurević (FOTO: Moja Hercegovina)

“Ta se socijalna karta apsolutno ne prihvata, a mi nemamo represivne mjere da bismo mogli nekoga da natjeramo da primi tog radnika. Išli smo na ljudsku i moralnu stranu priče da predočimo da su prioritet te porodice u kojima niko ne radi. Dijelom smo uspjeli, ali evo nažalost drugim dijelom poslodavci ne prihvataju te sugestije. Kada bi ostala preduzeća uvažila makar dio naših preporuka, ili makar da zaposle djecu palih boraca, bilo bi drugačije, jer ni do danas nismo uspjeli to da riješimo, a mi smo ih najviše zaposlili u gradskoj upravi”, kaže gradonačelnik Vučurević.

Gradonačelnik se ne obazire na spekulacije dijela javnosti i opozicije kako je otvaranjem poslovnice kompanije “Bingo”, kako tvrde, Trebinje više izgubilo – nego dobilo, a takođe ne mari ni za tvrdnje o “pretrpanoj gradskoj administraciji”.

Bilo je ovdje priče da će ostali dolaskom Binga zatvoriti svoje radnje, međutim imamo situaciju da se to nije odražavalo na status malih radnji, naprotiv, i dan danas je većina tih radnji živa. Ovo Trebinju daje novu dimenziju i to su prepoznali gradovi iz okruženja.  A što se tiče gradske administracije ja sam zaposlio nekoliko novih načelnika odjeljenja i dvadesetak ili nešto više djece iz porodica poginulih boraca i iz socijalne karte. Ja sam možda jedini gradonačelnik u istoriji ovih prostora koji je dobio krivičnu prijavu zbog toga što sam zaposlio 20 djece poginulih boraca. Ja sam ponosan na to i ako bog da zaposliću ih još 50, pa neka onda oni istražuju. Imamo Tužilaštvo u Trebinju koje nije sposobno da odgovori na prijave Grada za kriminal u FK “Leotar”, imate Tužilaštvo koje nije spremno da odgovori šta se desilo sa pet i po miliona novca građana Trebinja, a spremno je da podigne optužnicu protiv gradonačelnika jer je zaposlio 20 djece poginulih boraca. To nema nigdje”, kaže Vučurević.

Grad na čijem je čelu, za narednu godinu planirao je mnogo toga. Usvojeni budžet za 2016. u iznosu od skoro 25 miliona maraka, najveći je u istoriji Trebinja kao lokalne zajednice, a prvi čovjek grada uvjeren je da će planirano biti u potpunosti i ispunjeno. Kako kaže, u planu su i nove investicije.

“Ja moram da kažem da ćemo nastaviti rekonstrukciju trebinjskog vodovoda koji se gradi sredstvima Investicione banke, a Grad Trebinje će uložiti svojih 700.000 maraka. Dobićemo grant za prečistače otpadnih voda, realizovaćemo i zubački vodovod, preko turske fondacije ćemo rekonstruisati Kulutrni centar i ući ćemo u izgradnju pristupnog puta Gradu sunca, koji gradi Svislajon Grande. Zatim, planirana je rekonstrukcija parka, sanacija zidina Starog grada, fasada u centru grada i slično. U pregovorima smo za instalisanje jedne firme iz Srbije i to bi bila prva investicija takve vrste”, rekao je on.

Pominjući investicije koje su planirane za narednu godinu, Vučurević je naglasio da mu je drago što će Rodoljub Drašković ulagati u Trebinje, ali da u projekat Formule 1 i velikog aerodroma ipak ne vjeruje, jer tako nešto, kaže, ovaj grad, finansijski ne može podnijeti.

“Pivreda ovog grada i regije ne može opslužiti tu skupu manifestaciju. Ja uvijek kad pričam sa investitorima tražim im pismo namjere i tražim da to predstave široj javnosti. Ne mogu znati šta će od toga biti realizovano. Mislim da će Drašković dosta toga što je ispričao i napraviti, a na to upućuje i prijedlog zoning plana koji je poslao gradskoj upravi i koji će se naći na usvajanju na gradskoj skupštini”, smatra gradonačelnik.

Sa Dodikom na razgovor pred auditorijumom, sa Lukom Petrovićem nipošto

Komentarišući odnose sa kadrovima SNSD-a, Vučurević je decidirano rekao da sa generalnim sekretarom ove stranke Lukom Petrovićem neće voditi apsolutno nikakve pregovore, dok je sa predsjednikom Miloradom Dodikom spreman da razgovara, ali pred, kako je kazao, širim auditorijumom. Vučurević je, tvrdi, lično pozivao Dodika da dođe u posjetu gradskoj administraciji, ali se to nikada nije desilo. Da predsjednik pozove njega, kaže, rado bi prihvatio poziv.

slavko_vucurevic_moja_hercegovina_4
“Dodik ne želi da posjeti gradsku administraciju”, tvrdi gradonačelnik Trebinja (FOTO: Moja Hercegovina)

U SNSD-ovoj hijerarhiji preporuka za više mjesto u partiji je kriminal. Petrović je bio u FK “Leotar” i doveo ga do propasti. To je njemu bila preporuka da Milorad Dodik može da računa na njega za veće poduhvate, na 20 miliona, možda. Što se vi ne pitate zašto Igor Radojičić nije generalni sekretar, on je intelektualniji i profilisaniji političar. Pa Petrović u inteletkualnom smislu ne može primirisati Radojičiću. Šta ga je preporučilo? Primitivizam, bahatost i sklonost ka kriminalu. Radojičića je to isključilo iz SNSD-a. To svi jasno znaju. Oni su po prirodi toliko naduti da misle da oni neće ni pred kim da odgovaraju, ali će morati”, rekao je Vučurević.

Odgovarajući na pitanje o popularnosti predsjednika Srpske Milorada Dodika među Hercegovcima, gradonačelnik Vučurević smatra da to nije Dodikova, već samo popularnost energetskog sistema.

“Vi znate da je popularno radititi u energetskim preduzećima. Tamo su dobre plate, pa se ljudi tako opredjeljuju. Ovi su vješti u tome da obećavaju i zapošljavaju ljude za mjesec dva dok traju izbori. Suština je da tu ljubav ne postoji. Mislim da se Hercegovci nisu tako iskvarili da mogu permanentno da vjeruju u laži i obmane. Ko to danas vjeruje u priče o 30 hiljada ležajeva, u Trebinje resort, aerodrom, ko vjeruje u željezničku prugu i desetine hiljada radnih mjesta. Evo Dragan Vučetić je imao mnogo registrovanih preduzeća koja su se bavila poljoprivrednom proizvodnjom i  odjednom je završio u tekstilu. Za sva preduzeća je, ako se ne varam, dobijao podsticaj za proizvodnju, a ništa nije proizvodio. Tako je počeo i sa tekstilom. Sad imate kao potjernicu za njim. Do juče su zajedno radili i sad da bi se oprali pred izbore pokušavaju da krivicu svale na te pojedince koji su na kraju provodili politiku ove vlade i došli u situaciju da od te vlade budu „progonjeni“, ali to se neće desiti jer su Tužilaštvo i službe bezbijednosti čvrsto u rukama tih grupa koje vode RS, i doveli su je ovdje gdje je danas, pred privredni i ekonomski slom”, smatra Vučurević.

“PDP nikada neće biti u koaliciji sa SNSD-om”

Gradonačelnik Trebinja je odnedavno jedan od potpredsjednika PDP-a, pa smo ga pitali da li postoji mogućnost da se ova stranka nekada nađe u koaliciji sa SNSD-om, jer se glasine o navodnom uticaju Dodika na Mladena Ivanića posljednjih dana provlače kroz pojedine medije. Vučurević na ovo pitanje odgovara samouvjereno i odsječno. Tako nešto, tvrdi on, nikada se neće i ne može dogoditi.

Niti je Dodik ikada imao uticaja, niti ikad može imati uticaja. Ivanić je prije svega univerzitetski profesor i čovjek sa dovoljno političkog iskustva da poštuje institucije RS. Ja ću vam iskreno reći – gospodin Dodik cvili kao kućni ljubimac pred vratima Mladena Ivanića sa zahtjevom da idemo u koaliciju. Bahatost, brutalnost, neobuzdanost i kriminogenost Milorada Dodika ne daje za pravo Mladenu Ivaniću niti bilo kome iz PDP-a da pravi bilo kakvu koaliciju sa SNSD-om, niti to Mladen Ivanić želi. Ja mogu da kažem da niko ne razmišlja o tako pogubnoj mogućnosti, ta i takva opcija za nas ne postoji. SNSD mora da ode sa vlasti, njihovi kadrovi moraju da budu procesuirani”, jasan je Vučurević.

Na pitanje da li će biti kandidat za gradonačelnika na narednim lokalnim izborima Vučurević za naš magazin kaže da još uvijek ne može da kaže ni da ni ne, ali da je dovoljno iskusan i mlad, te da bi to mogao vrlo lako podnijeti.

Ako se dogovori da ja budem kandidat, ja to sigurno neću izbjeći. Mislim da i Trebinje sve više prepoznaje ono što smo mi u proteklom periodu uradili”, zaključuje Vučurević za “Moju Hercegovinu”.

Vučurević je čestitao Novu godinu i predstojeće praznike ekipi “Moje Hercegovine”, te svim čitaocima i građanima poželio zdravlje, sreću i zadovoljstvo u narednoj godini, a našem portalu mnoštvo čitalaca.

Evo kako je gradonačelnik odgovorio na pitanja na koja smo zahtijevali kratke odgovore:

Pozitivan događaj u Trebinju koji je obilježio 2015. godinu?

– Usvajanje najvećeg budžeta u istoriji lokallne zajednice i ispunjenje svih obaveza prema svim našim korisnicima.

Negativan događaj u Trebinju koji je obilježio 2015. godinu?

– Gubitak velikih srdstava.

Ličnost godine u Trebinju?

– Rodoljub Drašković, zbog najavljenog poduhvata.

Šta ne biste uradili isto da se vratite godinu unazad?

– Ne bih propustio da jedan broj radnika isključim iz gradske uprave, odnosno da ih pošaljem kući.

Najmoćnija ličnost u Trebinju?

– U privrednom smislu – Rodoljub Drašković.

Šta će biti prioriteti u narednoj godini?

– Realizacija svih projekata i afirmacija Trebinja kao grada kulture i grada turizma u pravom smislu te riječi.

Nikolija Bjelica

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Od avgusta 2013. do novembra 2017. godine novinarka internet magazina "Moja Hercegovina".

6 0 komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali
  • Dodik mrzi sve sto je napredno,pismeno,emancipovano,progresivno jer je on sve suprotno od toga.On se okruzio krampama,lopatama,budacima,macolama jer je i sam takav. Zato RS izgleda kako izgleda.

  • Dodik nikad na TV duel nece izaci Slavku ili nekom takvom jer bi ga Slavko sazvakao i ispljunuo.Posto Dodik zna da je intelektalno nedonosce,da je nepismen,neobrazovan onda on vrijedja ljude,pokazuje srednji prst,psuje,propinje se , prijeti prstom itd.Njegov jezik je jezik pecine.Mi svi znamo sta Bakir misli o nama i sta nam radi iza ledja ali taj Bakir nikad nije izasao na TV i javno pljuvao ni jednog srpskog politicara ili Srbe za razliku od njega Dodik rice ko divlja zvijer i to jednako i na Srbe i na muslimane samo je prema ustasama bogobojazljiv i za njih nikad ruznu rijec nije rekao jer su mu ustase sefovi. Na kraju krajeva Bakir je rekao da je porijeklom Srbin,da su zivili u BG a to je kod nas potpuno proslo nezapazeno sto mislim da nije slucajno i da su odredjene strukture to namjerno gurnule u cosak da narod o tome ne bi pricao.

  • Momci, iza predsednika RS stoji SPC, predsednik R Srbije , Vladimir Putin i sav pravdoljubivi svet, Iza Slavka stoji Soroš, Bakir, Bosić, NVO “Nataša Kandić i naravno vas dvojica, Uživajte u predstojećem Božiću, ako uopšte slavite, a sve ste bliže onom vjerskom objektu u starom gradu.

  • Trebinje jel vam ovo najboli politicar. Gledam slike i neverujem. Ajde slike al` kada slika progovori.

51 Shares
51 Shares
Copy link