Početna  /  Slavko Vučurević: Socijalna karta treba da odredi prioritete u zapošljavanju
Hercegovina Trebinje

Slavko Vučurević: Socijalna karta treba da odredi prioritete u zapošljavanju

Služba za socijalnu zaštitu Gradske uprave u Trebinju privodi kraju aktivnosti na izradi socijalne karte trebinjskih domaćinstava, koja bi trebalo da identifikuje socijalno najugroženije porodice, kako bi one bile prioritet u planiranju socijalnih mjera Grada Trebinja, prije svega u pogledu zapošljavanja.

Slavko Vučurević (Foto: Moja Hercegovina)
Slavko Vučurević (Foto: Moja Hercegovina)

Gradonačelnik Slavko Vučurević za “Radio Trebinje” pojašnjava da je riječ o projektu na kojem duže vremena lično insistira, a koji bi omogućio da barem jedan član iz socijalno ugroženih porodica dobije posao – a porodica time i egzistencijalni minimum. Podsjeća da je u prvoj fazi projekta popisano oko 1.700 takvih porodica, te da je u toku obrada registrovanih slučajeva.

„Služba za socijalnu zaštitu Gradske uprave u ovoj fazi kontaktira i posjećuje te porodice, intervjuiše ih i analizira sve relevantne činjenice vezane za njihov socijalni status – da bi ta socijalna karta bila na kvalitetan način kompletirana, a eventualni propusti bili svedeni na minimum“, pojašnjava Vučurević.

“Kompletirana socijalna karta biće stavljena na uvid svim potencijalim poslodavcima javnog i privatnog sektora u Trebinju, sa preporukom Gradske uprave da osobe sa tog spiska budu prioritet u zapošljavanju”, navodi Vučurević.

Prva prilika za to mogla bi da bude već krajem narednog mjeseca ili početkom decembra, kada se očekuje završetak radova na poslovnom centru kompnije „Bingo“, a koji bi, prema najavama investitora, trebalo da zaposli oko 120 ljudi. Iako socijalna karta nema pravno obavezujuću snagu, Vučurević se nada razumijevanju i dobrom odzivu poslodavaca.

„Mi ćemo socijalnu kartu ponuditi svima koji danas zapošljavaju u Trebinju – počev od Gradske uprave, preko konditorske industrije ‘Svislajon’, hotela, motela i druge turističke privrede, elektroenergentskog sektora, pa, evo, i do poslovnog lanca ‘Bingo’. Naravno, ne može Gradska uprava dekretom narediti da se neko zaposli, ali može predložiti da određeni broj nezaposlenih sa evidencije socijalne karte bude uzet u obzir prilikom zapošljavanja, na način da im se da prednost pod istim uslovima. U konkretnom slučaju (kompanije “Bingo”) nadam se povoljnom odzivu i osjećam da bi sugestije Gradske uprave mogle biti prihvaćene“, ističe Vučurević.

Gradonačelnik Trebinja dodaje da građani, koji su od ranije na spisku formiranom za izradu socijalne karte, treba samo da čekaju poziv ovlašćenih službenika Grada Trebinja, a one koji se nisu registrovali, a smatraju se socijalno ugroženima – pozvao je da se jave u Službu za socijalnu zaštitu Gradske uprave, gdje se dobiti sve potrebne informacije.

R. S. / Radio Trebinje

Moja Hercegovina

2 0 komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali
  • Samop najpodobnije a ne najstrucnije zaposljavajte.Po sumama i gorama VASE zemlje poooonosne….

  • S obzirom na njegove intelektualne kapacitete dobro je da se uopšte sjetio zapošljavanja pa makar i nakon što je zaposlio sve one koi su lijepili plakate i pred izbore:Slavkane koliko će glasova morati donijeti kandidati za posao?

0 Shares
0 Shares
Copy link