Početna  /  Slaba izlaznost u Prijedoru: Do 15 časova glasalo 22,57% birača, ”Pod lupom” uočila nepravilnosti!
Izdvajamo Republika Srpska

Slaba izlaznost u Prijedoru: Do 15 časova glasalo 22,57% birača, ”Pod lupom” uočila nepravilnosti!

Na prijevremenim izborima za gradonačelnika Prijedora danas je do 15.00 časova glasalo 18.812 birača, odnosno 22,57 odsto, izjavio je predsjednik Gradske izborne komisije /GIК/ Prijedor Željko Škondrić. Prijevremeni izbori za gradonačelnika Prijedora raspisani su nakon što je Dalibor Pavlović 11. oktobra podnio ostavku na ovu funkciju.

U Prijedoru su jutros u 7:00 sati otvorena sva biračka mjesta za prijevremene izbore za gradonačelnika kojeg građani biraju među 14 kandidata, izjavio je predsjednik Gradske izborne komisije (GIK) Željko Škondrić.

– Sva biračka mjesta su otvorena na vrijeme i proces je započeo po planu – rekao je Škondrić Srni.

Glasa se na 130 redovnih biračkih mjesta, jednom biračkom mjestu za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, kod tri mobilna tima i jednog posebnog kovid 19 mobilnog tima na koji se građani u izolaciji mogu prijaviti do 9:00 sati putem viber aplikacije na broj telefona 066/262-234

. – Za sada imamo 12 lica prijavljenih za kovid mobilni tim i oko 130 za ostale mobilne timove – dodao je Škondrić. Pravo glasa ima 86.329 birača uključujući 608 birača registrovanih za glasanje u odsustvu koji pravo glasa ostvaruju lično na biračkom mjestu u Prijedoru i 2.851 birača registrovanog da glasa putem pošte.

Za posmatranje izbora Centralna izborna komisija BiH je akreditovala 148 posmatrača udruženja građana i dva posmatrača OHR-a, dok je GIK Prijedor akreditovao 732 posmatrača političkih subjekata.

Na glasačkom listiću su imena 14 kandidata, odnosno jedna koalicija, osam političkih partija i pet nezavisnih kandidata.

Kandidat koalicije DNS, SDS i PDP je Goran Predojević, SNSD-a Slobodan Javor, Otadžbinske stranke Zoran Grbić, Lijevog krila Danijela Đurić, Kruga Marko Kaurin, Demokratskog centra Republike Srpske Zlatko Josić, Re-balansa Miloš Janjetović, SNS FBiH Lidija Radić i Radničke partije Ilija Mamić, a nezavisni kandidati su Mladen Unijat, Danijel Simatović, Vjekoslav Krneta, Slađana Radaković i Saša Stupar.

Na biračkom spisku je 86.329 birača koji svoje biračko pravo mogu da ostvare na 130 redovnih biračkih mjesta i jednom biračkom mjestu za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima.

Koalicija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom” saopštila je da je u procesu glasanja za gradonačelnika danas u Prijedoru zabilježeno nekoliko nepravilnosti.

Od nepravilnosti pri procesu glasanja, posmatrači Koalicije su zabilježili da na biračkom mjestu 009B063 birač ubacuje više glasačkih listića u glasačku kutiju, dok je na biračkom mjestu 009B035 dozvoljeno jednoj osobi da glasa za više osoba u nekoliko navrata.

Skoro na polovini biračkih mjesta (47 posto) zabilježeno je do deset slučajeva porodičnog glasanja.

Takođe, na više od polovine biračkih mjesta (56,5 posto) zabilježeni su i slučajevi vraćanja birača sa biračkog mjesta jer nisu bilu na Izvodu iz Centralnog biračkog spiska (do 10 slučajeva te vrste nepravilnosti).

Na jednom biračkom mjestu (009B062) je bilo otvorenog nagovaranja da se glasa za određenog političkog subjekta. Na svakom petom biračkom mjestu zabilježen je bar jedan slučaj da ista osoba pruža pomoć većem broju birača da glasaju u kabini.

Do deset slučajeva glasanja bez propisne identifikacije birača zabilježeno je na sedam biračkih mjesta (009B035, 009B038, 009B042, 009B051-B, 009B063, 009B065, 009B085).

Tokom glasanja, mjere za sprečavanje širenja COVID-19 nisu se primijenjivale na 8,7 posto biračkih mjesta.

Na šest biračkih mjesta je bilo pisanih primjedbi ili prigovora od strane posmatrača izbornog procesa.

Kršenje izborne ćutnje je zabilježeno u Centru Prijedora i odnosi se na upotrebu interaktivnog bilborda, a Koalicija “Pod lupom” je pripremila prigovor za Centralnu izbornu komisiju BiH koja je prvostepeni organ nadležan u ovom slučaju. Politički subjekti su jasno imali mogućnost uplatiti vlastitu promociju do dana kad počinje izborna ćutnja, odnosno 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta, a to su propustili učiniti.

Koaliciji su prijavljena dva slučaja kršenja izborne ćutnje na društvenim mrežama, međutim, zbog pojave naloga na društvenim mrežama koje nije moguće povezati sa političkim subjektima, te nepravilnosti nisu tretirane Izbornim zakonom u BiH. U slučaju utvrđivanja vlasništva stranice na društvenim mrežama, Koalicija će  navedene prijave obraditi i uputiti ka Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Kao posebno zabrinjavajući navode slučaj koji su prijavila dva građanina, odnosi se na pritiske na birače  na glasanje za jednog kandidata sa broja telefona koji je registrovan na Fond za penzijsko i invalidsko
osiguranje Republike Srpske – poslovnica Prijedor. Slučaje je prijavljen Policijskoj upravi Prijedor MUP-a RS.

– Građani sve uočene nepravilnosti tokom izbornog dana mogu prijaviti Koaliciji ”Pod lupom” na besplatan broj 080 05 05 05 ili putem zvaničnih društvenih mreža Koalicije.  Sljedeća konferencija za medije biće održana u 21 sat, kada će Koalicija pružiti informacije o izlaznosti na izbore, procesu glasanja, zatvaranju biračkih mjesta i preliminarne rezultate za izbor gradonačelnika Prijedora – saopšteno je iz te organizacije.

Izvor: BN

1 Share
1 Share
Copy link