Početna  /  Šesnaest zemalja protjeruje ruske diplomate zbog slučaja Sergeja Skripalja
Svijet

Šesnaest zemalja protjeruje ruske diplomate zbog slučaja Sergeja Skripalja

Sjedinjene Američke Države, Kanada i najmanje 14 zemalja Evropske Unije, među kojima su Njemačka i Francuska, donijelo je odluku o protjerivanju ruskih diplomata zbog slučaja Sergeja Skripalja.

Foto: BBC

Odluku o protjerivanju ruskih diplomata nakon slučaja Sergeja Skripalja donijelo je 14 zemalja EU i SAD, naveo je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

Tusk je rekao da postoji mogućnost da se primjene i dodatne mjere, koje bi uključile i nova protjerivanja u narednim danima ili nedjeljama.

Među zemljama koje će protjerati Ruse su: Poljska, Litvanija, Letonija, Estonija, Njemačka, Francuska, Danska, Ukrajina, Češka, Holandija, Francuska, Italija i SAD.

Lista zemalja koje protjeruju ruske diplomate:

SAD – 60

Kanada – 4

Poljska – 4

Litvanija – 3

Letonija – 1

Holandija -2

Ukrajina – 13

Francuska – 4

Danska – 2

Češka – 3

Estonija -1

Njemačka – 4

Italija – 2

Rumunija – 1

Hrvatska – 1

Finska – 1

(u zagradi je broj protjeranih ruskih diplomata)

Još jedna zemlja koja se pominje u medijima, a za koju nije potvrđeno jeste Španija.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk rekao je da će diplomate da budu protjerane iz 14 zemalja EU, kao i iz SAD. SAD su takođe odlučile da zatvore ruski konzulat u Sijetlu, a dio diplomata koji će biti protjerani su dio misije pri Ujedinjenim nacijama.

Već je 23 diplomata protjerano iz Velike Britanije nakon što su bivši ruski špijun Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija napadnuti nervnim agensom u Solsberiju u Velikoj Britaniji. Njihovo stanje je i dalje kritično. 

Inače, ruski ambasadori u Poljskoj, Letoniji, Litvaniji i Estoniji pozvani su jutros u ministrstva spoljnih poslova tih zemalja.

0 Shares
0 Shares
Copy link