Početna  /  SDS-u zabranjen izlazak na izbore: “Rampa” za najveću opozicionu stranku u Srpskoj, Miličević ima rješenje
Izdvajamo Vijesti

SDS-u zabranjen izlazak na izbore: “Rampa” za najveću opozicionu stranku u Srpskoj, Miličević ima rješenje

Milan Miličević

Na današnjoj sjednici Centralne izborne komisije BiH odbijena je prijava SDS-a za učešće na predstojećim Lokalnim izborima.

S obzirom na to da je SDS pod sankcijama, ova stranka je prije nekoliko dana poslala prijavu CIK-u s računom na ime generalnog sekretara. Ipak, na današnjoj sjednici, CIK je razmatrao ovu prijavu te su donijeli odluku da se ona odbije.

Srpska demokratska stranka prijavila se za učešće na izborima kao SDS, ali i kao Srpska demokratska stranka-Volja naroda

“Politička stranka i nezavisni kandidat koji učestvuju na izborina, dužni su otvoriti poseban račun za finansiranje troškova kampanje. Račun otvara organ koji ovlasti politička stranka”, naveli su iz CIK-a.

Kako navode, u SDS-ovoj prijavi problematično je upravo to što je račun prijavljen na ime generalnog sekretara.

“Mi ne bismo mogli kontrolisati finansiranje političke stranke jer je račun na trećem licu. Treće lice je fizičko i ne radi u ime i za račun stranke već u svoje ime, a za račun stranke. To je ugovor o komisionu”, pojasnili su.

Istovremeno, CIK je odobrio učešće na izborima za 82 stranke među kojima su SNSD, US, DNS, NPS, PDP, NF Jelena Trivić…

Miličević je u izjavi za Klix rekao da je ta odluka “sramotna za svakog člana CIK-a koji je za nju digao ruku”.

“To je direktno ugrožavanje osnovnih demokratskih prava i opet po ko zna koji put udar na Srpsku demokratsku stranku koja je ovakvih udara u svojoj istoriji imala jako mnogo i uvijek ih je prevladala. I ovaj put ćemo ih prevladati”, rekao je Miličević.

Rekao je da će se boriti na legalni i legitimni način protiv ove odluke.

“Da jedan legalni i legitimni politički subjekt kakav je SDS ne dobije ovjeru za izbore jer je ukinut račun. Mislim da je za to postojalo mnogo drugih rješenja koje smo mi mi u aplikaciji našoj ponudili”, dodao je Miličević.

Rekao je da će se prvo žaliti legitimno na tu odluku.

“Odlučićemo na sjednici Predsjedništva koji su dalji koraci. Ukoliko nam se uvaži žalba izaći ćemo na izbore pod imenom SDS-a, što nam je bila i cilj i namjera. Ukoliko to bude nemoguće, naravno da ćemo pokrenuti sudske sporove i krivične prijave i pred međunarodnim sudovim. Mislimo da imamo mogućnosti i da osporimo rezultate takvih lokalnih izbora”, naglašava Miličević.

Zadnja opcija im je, kako navodi, izlazak na izbore pod drugim imenom, tj. kao “novi politički subjekt”.

“S druge strane, politički subjekt koji smo prijavili pod imenom SDS-volja naroda. Ukoliko je on dobio ovjeru, nemam tu informaciju, to je neka zadnja opcija koju smo imali kao rezervu da izađemo na izbore. Predali smo prijavu CIK-u, to je bio jedini način u tom roku da se prijavi na izbore”, zaključuje Miličević.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap