Savremeni logopedski kabinet u OŠ “Sveti Sava” u Bileći

BILEĆA – Osnovna škola „Sveti Sava“ u Bileći prije nekoliko dana nabavila je savremenu logopedsku opremu i skoro u potpunosti opremila logopedski kabinet u prostorijama škole.

Nova oprema olakšala logopedske tretmane (Foto: Moja Hercegovina)

Kabinet je opremljen donatorskim sredstvima a time su obezbijeđeni mnogo bolji uslovi za rad sa djecom koja imaju poteškoće u govoru i pisanju.

Kako je za „Moju Hercegovinu“ rekao direktor škole, Miodrag Parežanin, ideja za savremenim opremanjem logopedskog kabineta javila se zbog sve većeg broja djece koja imaju određene govorne i slušne smetnje.

Miodrag Parežanin (Foto: Moja Hercegovina /arhiv)

„ Logopedski kabinet smo opremali u saradnji sa firmom „Henkel“ koja nam je pomogla u nabavci  i finansiranju tog logopedskog seta sa pratećom opremom. U to ide i vibrafon i još neki didaktički materijal. Vrijednost opreme je sedam i po hiljada maraka. I do sada je  u našoj školi logoped radio tretmane ali nisu ni blizu kvalitetni kao što su naravno sa digitalnom opremom“ , rekao je za naš magazin Parežanin.

Andrijana Đogo, logoped u Osnovnoj školi „Sveti Sava“, kaže da je uvođenje nove tehnologije i didaktičkog materijala znatno olakšalo sam edukacijsko -rehabilitacioni proces kao i da su rezultati tretmana mnogo bolji.

„Tretmanom je obuhvaćeno dvadeset učenika i predškolaca naše škole. Tu imamo učenike sa govorno-jezičkim poteškoćama, zatim imamo učenike sa poteškoćama u pisanju i učenike sa intelektualnom suficijentnošću. Tretman se organizuje individualno ili grupno u zavisnosti od potreba rada. Primjena digitalno-logopedskog seta je prvi korak u području nove tehnologije u logopedskoj rehabilitaciji“, kaže za naš magazin Andrijana Đogo.

Andrijana Đogo u logopedskom kabinetu (Foto: Moja Hercegovina)

Govoreći o karakteristikama logopedskog seta Đogo je istakla da je u pitanju kompjuterizovani uređaj koji sadrži čak 50 memorisanih programa za rad na otklanjanju različitih glasovnih smetnji kod djece.

Na jednom tretmanu zatekli smo i sedmogodišnju Aranđelu, učenicu drugog razreda. Kako kaže, nova oprema joj se veoma dopada, a učenje pravilnog izgovora glasova je sada mnogo lakše i zanimljivije.

„ Ovdje dolazim petkom.Vježbam glas z s i c i ovdje mi je fino“, kratko je rekla Aranđela.

Iz uprave škole kažu da u svrhu dodatnog opremanja logopedskog kabineta u planu imaju da i u narednom periodu ulože dodatna sredstva.

Milena Koprivica

Autor