Početna  /  Bošnjački predstavnici na sastanku u Trebinju: Bošnjaci ne treba da prodaju imovinu u Hercegovini
Hercegovina

Bošnjački predstavnici na sastanku u Trebinju: Bošnjaci ne treba da prodaju imovinu u Hercegovini

TREBINjE – Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić sastali su se danas u Trebinju sa muftijom mostarskim Salem efendijom Dedovićem, gdje su zajednički ocijenili da je jako bitno da Bošnjaci na prostoru istočne Hercegovine budu ravnopravni građani. Oni su danas pozvali bošnjačke iseljenike, koji su ranije živjeli na ovom prostoru, da ostanu vjerni zemlji i imanjima, da ih čuvaju i da ih ne prodaju.

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić i muftija mostarski Salem efendija Dedović (Foto: Moja Hercegovina)
Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić i muftija mostarski Salem efendija Dedović (Foto: Moja Hercegovina)

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić  poručio je Bošnjacima u dijaspori da  povedu računa o Zakonu o premjeru i katastru, jer, prema njegovim riječima, on ostavlja prostora za zloupotrebu njihovom imovinom.

Mi ne želimo da na takav način prođe do promjene stanja u gruntu. Mi činimo sve da poboljšamo stanje povratnika na ovome prostoru. Želimo da naši građni u suživotu i toleranciji žive bolje. Dogovoreno je da predstavnici povratničkih zajednica iz istočne Hercegovine pripreme i pošalju ministarstvima projekte koji su životno važni za ovo područje i za povratak i mi ćemo iznaći mogućnosti da sve te projekte realizujemo“, kazao je Salkić.

Prema riječima mostarskog muftije Salema efendije Dedovića bezbjednost povratnika na području Hercegovine je na zadovoljavajućem nivou. Ono što muči i ostale stanovinike Hercegovine nije zaobišlo ni povratnike, pa se i oni, kako kaže efendija Dedović, susreću sa problemima socijalne sigurnosti i zaposlenja.

Bošnjaci su jasno opredjeljeni za prostor Trebinja kao regionalnog centra i centra cijele Hercegovine. Želimo poručiti našim iseljenicima da ostanu vjerni svojim korjenima i porijeklu, te da ne prodaju svoju imovinu. Mnogo je važnih pitanja koja smo danas na sastanku aktuelizovali. Želimo reći da Bošnjaci ovdje žele da preuzmu proaktivnu ulogu u društvu“, rekao je Dedović.

On je najavio da će se u martu sastati sa gradonačelnikom Trebinja Slavkom Vučurevićem, te naglasio da ova vjerska zajednica ima dobru saradnju sa Eparhijom zahumsko-herecgovačkom i primorskom i Gradskom upravom.

Danas je rečeno da je izvijesno da će predstavnici Bošnjaka imati svoje kandidate za Skutpštinu Grada Trebinja, ali o eventualnoj podršci bilo kojoj političkoj opciji nije se govorilo.

Predsjednik Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić je istakao da prostor istočne Hercegovine i Hercegovačko-neretvanski kanton imaju zajedničke ciljeve i interese, i da u narednom periodu slijedi i intenziviranje zajedničkih aktivnosti ovih regija, posebno kada je u pitanju poboljšanje kvaliteta života.

Nikolija Bjelica

25 Shares
25 Shares
Copy link