Početna  /  Samoopredjeljenje za samo 0,74 odsto ispred DSK, Srpskoj listi 47.633 glasova
Srbija

Samoopredjeljenje za samo 0,74 odsto ispred DSK, Srpskoj listi 47.633 glasova

Surlić: Po prvi put nemamo deo ratnih partija i koalicija

Na Kosovu će doći do smjene političke elite, po prvi put nemamo dio ratnih partija i koalicija, ocijenio je u Novom danu na N1 televiziji politički analitičar Stefan Surlić.

Svjetski mediji: Na izborima na Kosovu potisnuti bivši borci OVK

Izbori na Kosovu donijeli su prve značajne promjene u glasanju građana nakon završetka rata jer su prvi put potisnuti bivši borci OVK koji su bili na vlasti 20 godina, ocjenjuju svjetski mediji.

List Njujork tajms navodi da su, otkako je prije dvije decenije završen rat sa Srbijom, kosovske dominantne političke ličnosti do sada bili ljudi koji su se istakli kao borci i zadržali vlast, iako nisu uspjeli da osiguraju trajni mir i ovladaju ekonomijom u raspadu, prenosi Radio slobodna Evropa.

“Međutim, na parlamentarnim izborima u nedjelju, nova generacija političara ponudila im je prvi put ozbiljan izazov. Opozicione stranke dobile su vlast, a čini se da je vladajuća stranka odlučno pobijeđena na biralištima, prema projekcijama kosovske izborne komisije”, piše Njujork tajms.

Prema preliminarnim rezultatima sa 95,88 odsto prebrojanih glasova objavljenim danas na prijevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu Samoopredjeljenje Aljbina Kurtija je pobednik sa samo 0,74 odsto glasova više od Demokratskog saveza Kosova. Samoopredjeljenje je dobilo 197.966 glasova, odnosno 25,74 odsto dok je Demokratski savez Kosova sa 192.300 ili 25,05 odsto glasova.

Agencija AP takodje ukazuje da je opozicija nadvladala bivše borce za slobodu koji su vladali zemljom od okončanja rata pre 20 godina. Kako navodi AP izbori u nedelju održani su uz pozive vođama da nastave dijalog sa Srbijom oko normalizacije veza, u blokadi od kada je prethodna vlada uvela takse od 100 odsto na srpsku robu.

Vođa Samoopredjeljenja Aljbin Kurti sada treba da formira vladajuću koaliciju, navodi AP i dodaje da on nije rekao kako namjerava da riješi pitanje pregovora sa Srbijom.

Agencija Frans pres navodi da su birači označili promjenu na Kosovu i stavili opoziciju na čelo, nanoseći težak poraz bivšim gerilskim šefovima poslije decenije na vlasti.

Frans pres navodi da će nove vođe Kosova biti suočene sa duplim izazovom, da ne razočaraju stanovništvo, ali i da odgovore na zahtjeve Zapada koji očekuje rješenje sukoba sa Srbijom, što je jedan od glavnih izvora nestabilinosti u Evropi. Čak i prije izbora Amerikanci i Evropljani pozvali su buduće vođe Kosova da hitno nastave pregovore sa Srbijom, koji su već mjesecima na mrtvoj tački. Frans pres takođe podsjeća da Beograd odbija da nastavi pregovore dok je na snazi taksa od 100 odsto koju je na srpsku robu uveo dosadašnji premijer Ramuš Haradinaj.

Aljbin Kurti već je sinoć izrazio spremnost da vodi dijalog. Jedna od najosetljivijih tema biće institucionalna organizacija sektora gde živi oko 120.000 kosovskih Srba koji su referendumski dali glas kandidatima Srpske liste, “produžene ruke” vladajuće stranke u Beogradu, prenosi Frans pres.

Frans pres ukazuje da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je spreman da razgovara sa Kurtijem koji je dugo zagovarao odbacivanje Beograda.

BBC piše da bivše vođe Oslobodilačke vojske Kosova “vidaju izborne rane” i da su glasači u velikoj mjeri smatrali te stranke odgovornim za endemsku korupciju i nedostatak razvoja.

Đurić: Odluke o učešću u budućoj Vladi Kosova biće donijete u Beogradu

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da će se sve odluke, pa i o eventualnom učešću Srpske liste u budućoj Vladi Kosova, donositi zajednički u Beogradu.

Prištini je poručio da ne računa na blanko podršku Srpske liste, već da će morati da se dogovara.

7 Shares
7 Shares
Copy link