Početna  /  Sadet ef. Bilalić i džematlije klanjali dženazu ubijenom migrantu kod Bileće
bileća Hercegovina

Sadet ef. Bilalić i džematlije klanjali dženazu ubijenom migrantu kod Bileće

Foto: Klix

Dženazu je predvodio Sadet ef. Bilalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gacko.

“Dvije godine Bileća je tranzit za migrante i unesrećene ljude koji traže bolju budućnost u nekoj od evropskih zemalja. Takođe, dvije godine kako je gasulhana pored Obradovića džamije u centru Bileće 24 sata otvorena, kako bi se u njoj mogli skloniti od kiše, hladnoće i odmoriti za daleki put. Blizu stotine ih je do sada boravilo u gasulhani i mnoge od njih je nahranila i napojila nana Fata Jaganjac. Među njima je bilo i žena i djece. Pomoć ovim ljudima smatramo imperativom svakog humanog bića. Sve religije nas uče da treba pomoći onome ko je u nevolji. Islam je u tome posebno izričit”, kazao je ef. Bilalić.

Ubistvo nevinog mladića koji po izgledu nije imao više od dvadeset godina, kaže on, ne bi komentarisao, jer je suviše potresno.

“Naša obaveza je bila da ga ispratimo na bolji svijet onako kako nalaže naša vjera. Nažalost, kod njega nije nađeno nista pomoću čega bi se mogao identifikovati. On je imao oca, majku, braću. Imao je život. U toku istrage je otkriveno da je bilo još osoba koji su najvjerovatnije jos uvijek u BiH u nekim od migracionih centara, nastojaćemo pronaći nekoga od njih ili nekoga od rodbine i prijatelja da bi identifikovali merhuma. Iako mala zajednica Bosnjaka u Bileći, ispunila je emanet humanosti. Islamska zajednica učinila je što je mogla”, rekao je ef. Bilalić.

Osoba koja je prijavila ubistvo policiji je ispričala da je u kući zatekla grupu migranata te da je nakon prepirke došlo do naguravanja i otimanja jedne puške koja se nalazila u objektu. Nakon toga došlo je do pucnja koji je završio kobno.

253 Shares
253 Shares
253 Shares
Copy link