Početna  /  Sa protesta poručeno: Bista Vlada Šegrta ne smije biti postavljena u Trebinju
Hercegovina Trebinje

Sa protesta poručeno: Bista Vlada Šegrta ne smije biti postavljena u Trebinju

TREBINjE – Porodice žrtava komunističkog terora sa područja istočne Hercegovine danas su u Dučićevom parku u Trebinju izrazile svoje nezadovoljstvo zbog toga što je gradska vlast u Trebinju odlučila da u ovom gradu postavi bistu Vladu Šegrtu, koji je za jedne heroj, a za druge zločinac.  Okupljeni su negodovali i zbog toga što su u istom parku nedavno postavljene biste Savi Kovačeviću i Dragici Pravici.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Iz Organizacionog odbora protesta smatraju da je ovo sramotan čin gradske vlasti u Trebinju na čelu sa Slavkom Vučurevićem koja je na ovaj način povrijedila potomke žrtava komunističkog terora.

Osnovni zahtjev organizatora, kojima su se pridružili i predstavnici pojedinih boračkih organizacija, jeste da ne bude postavljena bista Šegrtu, te da se postojeće uklone.

U ime organizatora na protestnom skupu se obratio Milan Nikčević, profesor istorije iz Gacka, koji je kazao kako je žaloso ako Trebinje dozvoli postavljanje biste Vladu Šergtu.

Milan Nikčević (Foto: Moja Hercegovina)
Milan Nikčević (Foto: Moja Hercegovina)

“Ako misle da će se naša djeca igrati ispod biste Vlada Šegrta, grdno su se prevarili. Dovoljno smo im ćutali, ali ako se ovako nastavi, džaba ste nosili puške. Bojim se da, ako ovako nastavimo, ništa od nas kao naroda nema. Za nekolika mjeseci “krvavog crvenog terora” od decembra 1941. do aprila 1942. u Crnoj Gori i Hercegovini ubili su 2500 ljudi. Ubili su nam ono najbolje, ali nas je ostalo za lijeka i za bune, ako bude trebalo. Vlado Šegrt je onaj čija je vojska u gatačkom kraju za samo dvadeset dana ubila preko 120 nevinih domaćina. To nisu narodni heroji”, rekao je Nikčević.

Radenko Todorović, potomak stradalnika u gatačkom selu Dobrelji, podsjetio je da su u njegovom selu na veliku subotu uoči Vaskrsa 1942. godine partizani pobili 39 mještana – nedužnih domaćina, žena, djece i staraca, među njima i solunskih dobrovoljaca.

Radenko Todorović (Foto: Moja Hercegovina)
Radenko Todorović (Foto: Moja Hercegovina)

“Sedam mladića je bilo mlađih od 20 godina, četiri sina jedinca, znači četiri su se doma razorila, četiri svijeće ugasile. Najmlađa žrtva tog jutra bio je Obren Špirov Nikolić, dijete od 11 godina. Jedna mlada partizanka, nakon što ga je dobro izudarala, natjerala ga je da sa njegovim mršavim ručicama sam sebi grob kopa. Želimo da kažemo sjedbenicima zloglasnoga Vlada Šegrta – dosta. Nikada niko u istočnoj Hercegovini nije nanio ovoliko zla sopstvenom narodu, kao što je to učinio Vlado Šegrt i njegova vojska”, rekao je Todorović u svom obraćanju okupljenima.

Predsjednik Opštinske boračke organizacije Gacko Slobodan Ilić rekao je da borci imaju dužnost i obavezu da danas reaguju jer su poslije 70 godina zakopali ratne sjekire i napravili bratsko pomirenje.

Dodao je kako je apsurd u 21. vijeku “kopati po zacijeljenim srpskim ranama“.

Prije nekoliko dana u trebinjskom parku postavljene su nove biste narodnim herojima Ramizu Zubčeviću, Radovanu Šakotiću, Savi Kovačeviću, Dragici Pravici i Iliji Babiću, koje su vandali u prethodom periodu uništili.

Gradska uprava obezbijedila je 24.000 maraka za nove biste.

Oskrnavljena bista Save Kovačevića (Foto: Moja Hercegovina)
Oskrnavljena bista Save Kovačevića (Foto: Moja Hercegovina)

Nikolija Bjelica

447 Shares
447 Shares
447 Shares
Copy link