Početna  /  Rođena najmanja beba u Srbiji – imala je samo 350 g
Srbija

Rođena najmanja beba u Srbiji – imala je samo 350 g

BEOGRAD – U beogradskom porodilištu “Narodni front” prije tri nedjelje rođena je beba od 350 grama, i ona je najmanje novorođenče koje je preživjelo u Srbiji, piše “Blic”.

Prema riječima načelnice porodilišta u GAK “Narodni front” prof. dr Snežane Rakić, zdravstveno stanje djevojčice, rođene u 28. nedjelji, je dobro.

Beba je zbog zastoja u rastu rođena sa samo 350 grama, prije određenog termina, navodi “Blic” dodajući da je uspjela da dostigne druge stupnje razvoja i sustigne vršnjake veće kilaže.

“Zastoj u rastu je jako rijedak slučaj, i može da se javi zbog brojnih razloga, a najčešće su to hipertenzija, promjene na posteljici ili genetske anomalije. Kod ove bebe radi se o veoma teškom zastoju. Tako malene bebe obično bivaju ispod 20 nedjelja”, rekla je Rakić.

Kako je objasnila, u 28. nedjelji beba treba da bude teža od jednog kilograma.

“Na sreću, kod beba koje imaju zastoj u rastu dolazi do ubrzanog sazrijevanja pluća i ostalih organa, te je zahvaljujući tome novorođenče došlo na svijet i sada je u relativno dobrom stanju”, dodala je Rakić. Ona je istakla da je beba premještena na Institut za neonatologiju.

“Prema saznanjima naših lekara, sve teče kako treba, beba diše, normalno jede. Zdravlje mame je takođe dobro i ona je otpuštena iz bolnice”, istakla je profesorka.

Ovo je najmanja beba rođena u Srbiji, a prije nje rekord je držao Vuk, koji se rodio u 24. nedelju u GAK u Višegraskoj sa samo 470 grama zbog greške ljekara, dodala je Rakić. Vuk sada ima pet godina.

126 Shares
Oznake
126 Shares
126 Shares
Copy link