Početna  /  Reditelj Aleksandar Pejaković: Oni su željeli šarenilo, a mi crninu
Hercegovina nevesinje

Reditelj Aleksandar Pejaković: Oni su željeli šarenilo, a mi crninu

Banjalučki reditelj Aleksandar Pejaković našao se, zajedno sa glumcima Vojinom Ćetkovićem i Dejanom Lutkićem, u centru „skandala“ nakon što se povukao sa memorijalne akademije u Nevesinju nekoliko minuta prije nego što je ona trebala da počne. Pejaković u razgovoru za portal ”Moja Banjaluka” objašnjava „korak po korak“ šta se desilo prije dva dana u Hercegovini.

Foto: Glas Srpske

Ko Vas je i kada i za šta zvao kada je u pitanju obilježavanje Mitrovdana u Nevesinju?

Ima nekoliko njih koji su me zvali, ali ne želim tim beskičmjenjacima ni ime da pomenem. To ih, naravno, neće spasiti da javnost uskoro ne sazna ko predvodi hajku na poznate srpske glumce i njihove porodice i ko ih pred narodom kojih ih voli naziva pogrdim imenima i prijeti da više neće kročiti u Nevesinje i Hercegovinu. Onim čestitim, koji su do kraja čuvali obraz opštine Nevesinje i poštovali dogovor oko scenarija i režije, ne bih da navodim imena da ne bi imali probleme u lokalnoj sredini. Takođe, neću ni da navodim imena uticajnih ministara sa čijim odlukama su mi beskičmenjaci prijetili da ne bih zasmijavao javnost sa njihovim tobože uticajem, jer se ovdje radi o ozbiljnoj temi gdje su organizatori svjesno skranavili pijetet prema stradalima.

Zašto ste taj posao radili volonterski?

Zato što sam tako obećao organizatorima, a nije mi prvi put. Pored prizanja iz oblasti kulture, najbrojnija su mi ona iz oblasti volotiranja. Između ostalog za volontiranje sam dobio i Aprilsku nagradu za mlade Grada Banje Luke.

Kakav je bio Vaš scenario i koncept za obilježevanje Mitrovdana?

Scenario je bio omaž stradalima u ratu uz dostojanstevno obilježavanje godišnjice mitrovdanskih bitki u Nevesinju.

Kakvu su ulogu u tome imali Vojin Ćetković i Dejan Lutkić?

Dejan Lutkić i Vojin Ćetković prihvatili su moj poziv da vode program i govore poeziju na akademiji koju sam zamislio kao memorijalnu etidu.

Kako je, odnosno zbog čega je nastao problem? Kako se odvijao incident?

Nikakav incident se nije desio. Ja sam dosljedan i ne mogu deset minuta pred početak manifestacije da mijenjam svoj umjetnički koncept na kojem sam radio mjesecima. Akademije je održana, ali ne u mojoj režiji, niti sa glumcima koje sam pozvao i osmislio im učešće.

Ko je tražio da se mijenja scenario, odnosno koncept manifestacije?

Organizatori.

Da li su rekli zašto to traže?

Nisu uvažili naše umjetničke razloge da pravimo memorijalnu akademiju zbog pijeteta prema žrtvama. Oni su u svojoj sujeti, neznanju i nedoraslosti željeli svečanu akademiju. Mi se nismo s tim složili. Oni su željeli šarenilo, a mi crninu.

Zašto niste pristali da se na crnoj pozadini nađe još jedno obilježje Republike Srpske?

Nije u pitanju protivljenje da se na crnom rikvandu nađe obilježje Republike Srpske, već bilo koja druga boja osim crne. Prvo jer je upitanju memorijalna akademiji i time odajemo počast stradalima, a drugo zbog korišćenja UV svjetla koje zahtjeva apsolutno scenu crne kutije, pa čak zahtjeva i glumce animatore da budu u crnim kutama, kako bi UV zraci osvjetlili samo predviđene forme.

Vojin Ćetković je rekao da je “saznao da u umjetničkom dijelu programa moraju da budu i nekakvi transparenti”. O kakvim transparentima se radilo?

Vojin Ćetković je o transparentima saznao od mene, a radilo se o natpisima na bijeloj ceradi, što je narušavalo potrebnu crnu scenu kutiju.

Da li je odlazak glumaca sa takve manifestacije opravdan?

Glumci nisu bili ni prema kome neprijatni. Naprotiv sa mnogobrojnim ljudima su se pozdravili, fotografisali, ljubazno im čestitali Mitrovdan. Organizatorima su učtivo objasnili da su se pripremali prema scenariju koji su dobili prije deset dana od reditelja i da ne mogu neposredno pred početak manifestacije da ulaze u nešto o čemu nisu obaviješteni. Ako reditelj odustaje od projekta, rekli su da ne žele ni oni da nastupaju.

Šta se desilo nakon što ste organizatorima rekli da se povlačite?

Otišli smo da ispunjavamo naše ranije preuzete obaveze. Glumci su otišli u Foču gdje su uveče pred prepunom pozorišnom dvoranom odigrali predstavu „Noć bogova“, a ja sam se vratio u Banju Luku na dalje sastanke vezane za organizaciju festivala studentskih pozorišta „Kestenburg“:

Da li je na Vašu odluku uticalo dodjeljivanje povelje Iliji Tamindžiji?

Povelja narodnom poslaniku Republike Srpske nije bila predviđena da bude dodijeljena tokom memorijalne akademije, tako da njena dodjela u skupštinoj sali ni u kom slučaju nije uticala na našu odluku.

Goran Dakić/Moja Banjaluka

0 Shares
0 Shares
Copy link