Početna  /  Radnici pred otkazom bespomoćni – Ćurić: Tražićemo rješenje za svakoga ko ostane bez posla
Hercegovina Trebinje

Radnici pred otkazom bespomoćni – Ćurić: Tražićemo rješenje za svakoga ko ostane bez posla

TREBINjE – U trebinjskoj gradskoj administraciji bez posla bi trebalo da ostane 46 radnika, ali će Gradska uprava svima koji budu proglašeni tehnološkim viškom pokušati da nađe alternativno rješenje, rekao je danas zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Kako je novinarima pojašnjeno, odluka od otkazima za 46 radnika došla je na osnovu nove sistematizacije radnih mjesta, koja je usklađena sa sredstvima planiranim za bruto plate u tekućoj budžetskoj godini.

„Glavni razlog zbog kojeg je došlo do izmjene sistematizacije je taj što su sredstva koja su planirana budžetom za 2016. godinu ograničena, i u odnosu na 2016, ako bi se u 2017. godini pratila ta dinamika zaposlenja, ne bismo to mogli da ispoštujemo i ne bismo dobili saglasnost ministarstva finansija. Ta sistematizacija je već usklađena i potpisana. Načelnici odjeljenja, po nalogu gradonačelnika, i komandir Vatrogsne jedinice iz Trebinja, dobili su nalog da usklade budžet u 2017. sa 2016. i da planiraju sredstva za plate. Mi smo skrenuli pažnju da se pokušaju iznaći rješenja za porodice poginulih i onih koji su u teškoj finansijskoj situaciji“, rekao je Ćurić.

Naglasio je da nisu poznata imena zaposlenih koji su višak, već da su poznata samo radna mjesta koja bi trebalo da budu ukinuta.

Ćurić je dodao da će prioriteti u zapošljavanju nove Gradske uprave biti porodice poginulih boraca, prilikom je čijeg ranijeg zapošljavanja, kako tvrdi, bilo neregularnosti.

Načelnik odjeljenja za finansije Grada Trebinja Momir Šarenac podsjetio je da prijedlog rebalansa budžeta za tekuću godinu, kojim su zbog novih zapošljavanja sredstva za bruto plate i naknade radnika povećana za 3% u odnosu na plan, nije dobio saglasnost resornog ministarstva, zbog čega se rashodi za plate i u nacrtu budžeta za 2017. planiraju na nivou plana 2016. godine.

Bespomoćni radnici čekaju otkaze

Vatrogasac iz Trebinja Dragan Popovac otac je šestoro djece. Zabrinuo se zbog mogućeg otkaza, jer je stiglo rješenje kojim se ukida njegovo radno mjesto, na koje je, tvrdi, došao putem regularne konkursne procedure. Bespomoćan je jer ne zna kome da se obrati za pomoć, a mora izdržavati porodicu u kojoj niko ne radi.

„Nisam još dobio otkaz, ali se pojavilo to rješenje. Zvali su me iz HET-a i onda rekli da ne trebam dolaziti, ali sam onda u Vatrogasnoj jedinici dobio stalno rješenje. Pričao sam sa zamjenikom gradonačelnika Mikom Ćurićem i rekao mi je da mene niko ne proziva imenom i prezimenom, ali se ukida radno mjesto vatrogasac magacioner, a ja sam jedini sa tim radnim mjestom tu. Ne znam šta dalje. Ne znam imam li pravo na život. Radio sam u Agrokopu 12 godina, a sada je to Agrofin. Nisu mi isplatili što su dužni, a to sam dobio na sudu. I dokle više, stvarno sam više umoran od života. Nisam simpatizer nijedne stranke, ali zahvaljujući Vidu Begenišiću sam kroz socijani program dobio posao. I iz zahvalnosti sam se priključio u SDS-u. A ako je to problem gdje je onda demokratija“, kzao je kroz plač Popovac.

Slična je priča i Miodraga Jehure, koji je ranije na određeno vrijeme dobio posao u trebinjskoj Gradskoj upravi.

„Sada sam na spisku za otkaz i ne zna šta da radim. Čak mi ni platu nisu dali i ja moje pare tražim. Nalazim se u teškim uslovima i to zahvaljujući gradonačelniku Luki Petroviću, koji je uz pomoć laži i prevara postao gradonačelnik. Prvo sam se hrvao sa Slavkom Vučurevićem, pa su me izbacivali, a onda su jedva riješili moj status. Zovem pet puta Rajka Ćapina koji mi je rekao da će riješiti moj problem. Sada je postao načelnik svega i samo laže ovaj narod. Ja nemam dalje kud dok ne ubijem ili sebe ili nekog drugog. Ovo je pasji život lišen ljudskog dostojanstva. A ja u mojoj stvari idem do kraja, mrtav ili živ“, rekao Jehura.

Nikolija Bjelica

0 Shares
0 Shares
Copy link