Početna  /  Radnicama “Nikole Tesle” u Bileći otkazi bez radnih knjižica?
bileća Hercegovina

Radnicama “Nikole Tesle” u Bileći otkazi bez radnih knjižica?

BILEĆA – Radnice Tekstilnog preduzeća „Nikola Tesla“ u Bileći koje su nakon štrajka prije petnaestak dana, navodno, dobile otkaz, danas su se ponovo okupile ispred ovog pogona, jer, kako kažu, ne znaju da li su ostale bez posla, pošto im radne knjižice nisu vraćene na kućnu adresu kako je direktor Dušan Vještica prethodno najavio. Sada, kažu, ne znaju šta da rade, jer niti idu na posao, niti imaju radne knjižice, a zbog neizmirenih dugovanja preduzeća prema njima, ne mogu da se prijave na Biro i ostvare svoja prava. Ako se problem ne riješi, najavljuju, idu pravo pred zgradu Vlade RS u Banjaluci.

strajk_nikolatesla2_bileca_mojahercegovina
Radnice se ponovo okupile ispred bilećkog pogona “Nikole Tesle”

Milena Vukalović, jedna od radnica kojima ugovor nije produžen, tvrdi da su radne knjižice stigle samo na adresu dvaju radnica „Nikole Tesle“, dok ostale nisu dobile ništa. Zbog toga zajedno sa oko 45 koleginica traži odgovor na pitanje da li su dobile otkaz i ako jesu, žele obrazloženje zbog čega.

– Ne znamo šta planiraju sa nama. Jutros smo ovdje tražili od ove glavne u firmi da nam kaže nešto šta ćemo dalje, jer niti radimo, niti nam daju otkaz, niti knjižice možemo dići. Ne znamo na čemu smo. Tražimo samo odgovor da li smo dobile otkaz i ako jesmo, da nam obrazlože zbog čega, jer mi hoćemo da radimo, nećemo da odustanemo od posla. Tražimo naša prava koja nas sleduju, međutim, nemamo odgovora, gdje god dođemo niko ništa ne zna, a do direktora ne možemo da dođemo – ističe Vukalović.

vukalovic_milena_mojahercegovina
Milena Vukalović

Sa druge strane, direktor Dušan Vještica i dalje tvrdi da ove žene više nisu radnice „Nikole Tesle“, da im je istekao ugovor o radu, te da su im radne knjižice zaključene i da ih mogu podići u fabrici. Na naše pitanje zbog čega je prethodno rekao da će im radne knjižice poslati na kućnu adresu, a sada kaže da treba da ih podignu same, Vještica kaže da se „možda terminološki loše izrazio“.

– Radnicama su poslana obavještenja da im se u preduzeću nalaze knjižice i odjave. Ugovor o radu im se neće produžavati, pa trebaju doći po to i prijaviti se na PIO, jer imaju pravo na određene privilegije koje im pripadaju po zakonu – rekao je Vještica za “Moju Hercegovinu“.

dusan_vjestica1_mojahercegovina
Dušan Vještica

Međutim, radnice navedene privilegije ne mogu ostvariti, jer preduzeće „Nikola Tesla“ nije izmirilo sva dugovanja prema njima, pa im do danas, tvrde, nisu isplaćeni plata, ni topli obrok za jul, kao ni doprinosi za proteklih pola godine.

– Sezona se završava za nekoliko dana. Direktor je obećao platu za jul do 20. avgusta, nema je. Topli obrok je podijeljen ženama koje su se vratile na posao, a ženama koje se nisu vratile nije. Ne znam kako to može zakonski. Ne znam kako da nekoga natjeram da pogleda ove sve žene ovdje u oči i objasni im kakva je situacija – ogorčeno kaže Milena Vukalović.

Upitan kako da radnice ostvare svoja prava pored neizmirenih dugova preduzeća prema njima, Vještica se pravda time da „ni njemu nisu ulaćeni doprinosi“, te da „ni ostalim radnicima u Republici Srpskoj ne cvjeta cvijeće“.

Jel vi hoćete da kažete da su svim radnicima u državi uplaćeni doprinosi, da u državi svima cvjeta cvijeće, osim radnicima u Bileći? Porezi za treći mjesec su uplaćeni, a sad kad stigne priliv novca iz Njemačke biće uplaćeni doprinosi za februar i mart i porezi za april. Sve ono što im pripada u skladu sa Zakonom o radu, sve će to biti isplaćeno, i plate i topli obrok – tvrdi Vještica za naš magazin.

Osim toga, Vještica tvrdi i da se plate isplaćuju i to svima, i onima koji rade, i onima koji ne rade, ali da „ne zna da li su radnice sada dobile prvu polovinu plate za sedmi mjesec ili im je isplaćena druga polovina za šesti“, kao i da se „ne može sjetiti da li je isplaćen topli obrok“.

– Ne mogu se sjetiti, angažovan sam na nekim drugim stvarima u „Kosmosu“. Trebam u toku sedmice predati dužnost u „Nikoli Tesli“. Platu su dobili svi, a ne mogu se sjetiti je li isplaćen topli obrok. Pa vi očekujete da ja znam svaki podatak – rekao je Vještica.

Ostaje pri stavki da u bilećkom pogonu „Nikole Tesle“ trenutno radi 140 žena, ali one koje su se danas okupile ispred fabrike čvrsto stoje pri uvjerenju da ih unutra nema više od 60.

– Ja ne mogu da uvjerim javnost da tu nema 140 žena, zato molim direktora, ako je on stvarno u pravu, da pusti televiziju unutar firme da snimi tih 140 žena. Po mojoj informaciji nema ih nego 60, i to sa režijom. Ja stojim iza svoje riječi – ističe Milena Vukalović.

Bez obzira na njihov broj, Vještica najavljuje da će ugovor sa njemačkim „Štajmanom“, za koga „Nikole Tesla“ šije, biti produžen u septembru.

Sa druge strane, okupljene (bivše) radnice ne misle tako i pozivaju na odgovornost „one koji su stvorili ovu firmu“.

Pozivamo Željku Cvijanović i Radovana Vukovića koji je bilećkim ženama ovdje obećao budućnost za njihovu djecu. Njega nema nigdje, a većina žena iz Bileće je ostala bez posla, iako i ne znamo da li smo ostale bez posla – kaže Vukalović.

Okupljene radnice ističu da neće odustati dok se ova situacija ne riješi, te da su spremne da idu i do Banjaluke ako treba.

– Mislim da se ovo može riješiti i ovim putem pozvala gospođu Cvijanović, pošto je ovo projekat Vlade, da dođe da se riješi ovaj problem ako se može riješiti. A ako ne, mi smo spremne da sjednemo u autobus, da odemo u Banjaluku i nećemo se micati ispred zgrade Vlade dok se naš problem ne riješi – zaključila je Mira Nešković, jedna od radnica kojoj ugovor nije produžen.

mira_neskovicc_mojahercegovina
Mira Nešković

Jelena Denda

0 Shares

Moja Hercegovina

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali
  • Moj komentar se odnosi na ime tekstilnog preduzeca i pitam se kako nikome odgovornom u toj Bileci ili RS nije bilo goropadno da ne kazem nakaradno registrovanje tekstilne firme pod imenom “Nikola Tesla”. Pitam se dali neko ima osjecaj, culo ili znanje da tako nesto nebi trebalo niti smjelo da se odobri bez obzira sto izgleda ne postoji institucija za zastitu imena lika i djela Nikole Tesle jer da postoji to bi bilo nemoguce. Sada slusamo stecaj u Nikoli Tesli strajk u Nikoli Tesli itd. u oblasti koja nema nikakve dodirne tacke sa nasim naucnikom sto u meni izaziva gorcinu. To je nase najsvjetlije ime i jedno od najsvjetlijih na zemaljskoj kugli a mozda sutra nekome padne na pamet da novootvoreni javni toalet nazove njegovim imenom (koje u ovom slucaju ne mogu ni da napisem iz postovanja).

Copy link
Powered by Social Snap