Početna  /  Rade Aleksić: Moj Srđo je živio blagorodno, drugarski i boemski
Hercegovina Trebinje

Rade Aleksić: Moj Srđo je živio blagorodno, drugarski i boemski

TREBINJE – Djelu Trebinjca Srđana Aleksića nad njegovim grobom u Trebinju danas su se poklonili otac Rade, prijatelji i gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević. Tako je uvijek na Savindan posljednjih godina.

srdjan-aleksic-grob-trebinje-1

Prije 23 godine Srđan je dao život braneći prijatelja i sugrađanina Bošnjaka Alena Glavovića, na trebinjskoj pijaci. O djelu ovog Trebinjca govorili su mnogi u regionu i svijetu, pisalo se, snimali se filmovi, reportaže… Baš danas dio ulice Ivana Ribara u Beogradu dobija ime Srđana Aleksića.

Srđanov otac Rade kazao je da njegov sin nije nikakav heroj, kako ga nazivaju, nego sasvim običan čovjek koji je u Trebinju ostavio pečat mladića, koji je živio “blagorodno, drugarski i pomalo boemski”.

rade-aleksic-trebinje
Rade Aleksić

Poginuo je Srđo, ali smo ostali mi, koji, srećom, držimo da Srđo živi među nama i pomaže nam da budemo ljudi. Nije vrijedna emocija i spomenik, vrijedni su ljudi koji se trude da, poštujući Srđanovo djelo i oni budu takvi. Moja je želja da oni to rade i da žive, ni u kom slučaju ne želim da dožive Srđanovu sudbinu. Ali ako smo ljudi, niko neće ni doživjeti Srđovu sudbinu, na onaj način na koji je o doživio, jer među ljudima uvijek postoji rješenje bez zle krvi i bez oružja. Riječ ljudska je vrijednija od svega. Moj sin je bio omiljen u svakom društvu i to je najvrijednije što je on ostavio ovom gradu. Molim vas da vi potencirate da je odbranjen čovjek. Moja suza koja danas teče nije suza kukavičluka, već je suza radosti što ćete mi pomoći da što više svijeta shvati Srđanovo djelo”, rekao je Rade Aleksić.

Gradonačelnik Trebnja Slavko Vučurević poručio je danas svim generacijama da slijede Srđanovu poruku, kako se ne bi ponovila nemila prošlost.

slavko-vucurevic-trebinje-27.1.2016
Gradonačelnik Trebnja Slavko Vučurević

Ovo je jedinstven čin koji se u opštem metežu rata u BiH izdigao iznad svih. Moja poruka svim generacijama jeste da širimo ljubav, a ne mržnju i da se jedni prema drugima odnosimo kao ljudi. Ne želim više da se ikada desi rat na ovom prostoru. Želim da svi postanemo Srđani u onomm istinskom ljudskom smislu. Poruka koju nam je Srđan svojim djelom poslao je da čovjek čovjeku bude čovjek i to je ono što će nas na njega sjećati”, poručio je Vučurević.

Srđan se amaterski bavio glumom i plivanjem.

Srđan Aleksić pretučen je 21. januara 1993. godine na trebinjskoj pijaci, nakon čega je bio u komi i na Savindan 27. januara podlegao. Otac Rade Aleksić na Srđanovoj smrtovnici je napisao – Ispunjavajući ljudsku dužnost završio je svoj mladi život u 27-oj godini života.

 

Nikolija Bjelica

 

 

Moja Hercegovina

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali
0 Shares
0 Shares
Copy link