Početna  /  Valentin Incko na grobu Srđana Aleksića: Srđan je dao najviše što je mogao
Hercegovina Trebinje

Valentin Incko na grobu Srđana Aleksića: Srđan je dao najviše što je mogao

TREBINjE – Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko posjetio je danas u Trebinju grob Srđana Aleksića, poklonivši se njegovom djelu.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Prije 23 godine Srđan je dao život braneći prijatelja i sugrađanina Bošnjaka Alena Glavovića, na trebinjskoj pijaci.

Valentin Incko (Foto: Moja Hercegovina)
Valentin Incko (Foto: Moja Hercegovina)

Incko je poručio da je malo ljudi koji bi učinili ono što je uradio Trebinjac Srđan Aleksić u ratnom vihoru 1993. godine i izrazio zadovoljstvo činjenicom da ulica u Beogradu nosi njegovo ime. On vjeruje da je Srđanov čin svjetao primjer i dokaz da i u najtežim vremenima čovjek može biti čestit i principijelan.

„U životu je možda najteže biti čovjek, a baš to je bio Srđan Aleksić. On je dao život za ljudske vrijednosti i ja mislim da on nije mrtav. I kada, možda, ne vjerujemo da je moguće biti čovjek moraćemo se sjetiti njegovog djela. On je dao najviše što je mogao da da – svoj život. Zato sam došao da mu se poklonim. Meni je značajan i dan kada je umro. Na 27. januar se rodio Mocart, to je dan kad se sjećamo i oslobađanja Aušvica. Taj dan će nam biti u vječnom pamćenju. Drago mi je da čujem da mnogi gradovi traže da dobiju ulicu koja će nositi ime ovog hrabrog čovjeka“, rekao je Incko.

Srđanov otac Rade kaže da je bio presrećan kada je na Savindan ove godine iz Londona od visokog predstavnika dobio poruku kojom je Incko pokazao da nije zaboravio Srđanovo stradanje.

„Ne cjenim ga što je ono što jeste zvanično, nego ga cijenim što je čovjek, što pokazuje sve osobine ljudskosti, ljubavi i pažnje. Sjećajući se Srđana, on pokazuje da je čovjek prema svima nama. Politika je jedno, a čovjek je drugo. Politika je danas ovakva, sutra onakva, a čovjek ostaje čovjek. Zato sam mu jako zahvalan“, kazao je Rade Aleksić.

Podsjećamo, Srđan Aleksić pretučen je 21. januara 1993. godine na trebinjskoj pijaci, nakon čega je bio u komi i na Savindan 27. januara podlegao. Otac Rade Aleksić na Srđanovoj smrtovnici je napisao – Ispunjavajući ljudsku dužnost završio je svoj mladi život u 27-oj godini života.

Nedavno je Rade Aleksić izjavio da njegov sin nije nikakav heroj, kako ga nazivaju, nego sasvim običan čovjek koji je u Trebinju ostavio pečat mladića, koji je živio “blagorodno, drugarski i pomalo boemski”.

O djelu ovog Trebinjca govorili su mnogi u regionu i svijetu, pisalo se, snimali se filmovi, reportaže…

Nikolija Bjelica

0 Shares
0 Shares
Copy link