Početna  /  Putinov saradnik pronađen mrtav u Vašingtonu
Svijet

Putinov saradnik pronađen mrtav u Vašingtonu

VAŠINGTON – Donedavni bliski saradnik ruskog predsednika Vladimira Putina pronađen je mrtav u hotelskoj sobi u Vašingtonu, prenose svetski mediji.

mihail_lesin

Mihail Lesin (57), nekadašnji ruski ministar informisanja i jedan od pokretača državne televizije “Raša tudej”, u još uvek nejasnim okolnostima umro je u četvrtak, a njegovo telo pronađeno je u hotelu “Dupont Circle” u petak oko podneva.

Ruski državni mediji navode da je preminuo od srčanog udara, ali “BBC” ističe da je policija pokrenula istragu o smrti, što doduše ne mora da znači da se okolnosti smrti smatraju sumnjivim.

Lesin je do skoro bio na čelu moćnog državnog medijskog konglomerata “Gazprom-Media Holding”, a sa direktorskog mesta se povukao iz, kako je naveo, porodičnih razloga.

On se prošle godine našao na udaru kritika američkog senatora Rodžera Vikera koji je tražio pokretanje istrage o načinu sticanja njegovog bogatstva.

Činilo mu se neverovatnim da je zaposleni u državnim institucijama ili firmama u državnom vlasništvu mogao zgrnuti toliko novca da sebi u Los Anđelesu kupi porodičnu vilu vrednu čak 28 miliona američkih dolara.

Senator je u svom zahtevu izrazio sumnju da su milioni zapravo potekli od nekoga na crnoj listi ljudi koji se nalaze pod američkim sankcijama.

BBC Lesina opisuje kao jednu od najuticajnijih osoba u ruskim medijima i u Rusiji uopšte. Prošle godine su ga optužili da je pokušao da prekine intervju sa ruskim vođom opozicije Aleksejem Navaljnim, dok se još emitovao na radio stanici čiji je on deoničar.

Pomenuti američki senator prozivao ga je da je on lično sprovodio Putinovu politiku cenzurisanja nezavisnih ruskih medija.

S druge strane, u Rusiji za Lesina imaju samo lepe reči. Hvale ga kao čoveka koji je došao na ideju da Kremlj pokrene “RT”, svoj odgovor na “CNN” i slične informativne mreže, koji bi svetom pronosio vesti iz ruskog ugla.

Vladimir Putin je u izrazima saučešća njegovoj porodici rekao da je Lesin imao ogroman doprinos u stvaranju modernih ruskih medija.

0 Shares
0 Shares
Copy link