Početna  /  Putin: Nemam namjeru da budem na vlasti sto godina
Svijet

Putin: Nemam namjeru da budem na vlasti sto godina

Vladimir Putin ponovo je izabran za predsjednika Rusije sa 76,67 osvojenih glasova, saopštila je ruska Centralna izborna komisija poslije prebrojanih 99,80 odsto glasačkih listića. Putin je poslije pobjede izjavio je da je Rusiji neophodan iskorak naprijed u razvoju zemlje u svim oblastima i najavio da nema namjeru da bude “do sto godina na vlasti”.

Ovim rezultatom Putin je potukao sopstveni rezultat osvojen na prethodnim predsjedničkim izborima 2012. godine kada je osvojio 64 odsto glasova i bolje prošao nego što su predviđale ankete posljednjih nedjelja.

Izlaznost na izborima bila je 67,4 odsto. Njegov najbliži rival, komunista Pavel Grudinin, osvojio je oko 12 odsto glasova.

“Nama je neophodan odlučan korak naprijed u razvoju. Mi možemo to da učinimo, došli smo do takvog nivoa da možemo da napravimo taj iskorak”, rekao je Putin u svom predizbornom štabu, nakon objavljivanja preliminarnih reultata predsjedničkih izbora na kojima je apsolutni pobjednik.

Putin, koji ima 65 godina, kazao je odgovarajući na pitanja novinara da mu je “smiješno” pitanje da li će se kandidovati na nekim sledećim izborima ponovo za šefa države.

“Ja treba da budem ovde do sto godina? Ne!”, rekao je Putin.

On je prethodno, u centru Moskve na skupu koji je zvanično nazvan “Rusija-Sevastopolj Krim”, posvećen četvrtoj godišnjici pripajanja Krima Rusiji, rekao da je njegova pobjeda “priznanje onoga što je učinjeno proteklih godina”.

“Mislim da je to, kao minimum, priznanje za ono što što je učinjeno poslednjih godina u veoma složenim uslovima – povjerenje i nada naših ljudi da ćemo raditi isto tako intenzivno i odgovorno, i još produktivnije”, rekao je Putin.

“To je potpuna glupost, nonsens, da neko u Rusiji sebi dozvoli tako nešto uoči predsjedničkih izbora i Svjetskog fudbalskog šampionata. To je prosto nezamislivo”, rekao je Putin na konferenciji za novinare poslije izbora.

Putin je naveo da je o toj “tragediji” saznao iz medija.

“Da su to zaista bili nervni otrovi, oni bi umrli na mjestu. Drugo, Rusija nema takvih sredstava”, rekao je Putin.

“Mi smo sve naše hemijsko oružje uništili pod kontrolom međunarodnih posmatrača. Mi smo to učinili prvi, za razliku od nekih naših partneta, koji to, na žalost, još nisu učinili”, rekao je ruski predsjednik.

Naveo je da je Rusija spremna da učestvuje u istrazi, ali da je za to neophodno da postoji i zainteresovanost druge strane, a koju Moskva za sada ne vidi.

“Bez obzira na sve, mi smo spremni na zajednički rad, na rješavanje svih pitanja kako bi se preboljele teškoće”, rekao je Putin, odgovarajući na pitanje novinara da li su Rusija i Evropa partneri ili oponenti u kontekstu slučaja Skripalj.

Vučić i Brnabić čestitali Putinu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Vladimiru Putinu povodom reizbora na mjesto predsjednika Rusije i poželio da nastavi odlučno da vodi Rusiju putem napretka.

“Primite iskrene čestitke za ponovni izbor za predsjednika Ruske Federacije, uz najbolje želje da i dalje odlučno vodite Vašu zemlju čvrsto utemeljenim putem napretka, na dobrobit svih njenih građana”, navodi se u čestitki.

Vučić ističe da je uvjeren da će Putin svojim izvanrednim talentom lidera, uz jasnu viziju i jaku volju, kao i odgovornost i posvećenost u radu nastaviti da postiže uspjehe u rešavanju svih važnih pitanja za Rusiju, kao i u ispunjavanju planova za njen dalji sveobuhvatni razvoj, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srbije.

“Srbija je iskren prijatelj i pouzdan partner Rusije i možete se osloniti na naš doprinos produbljivanju saradnje, kao i na zalaganje za ostvarivanje zajedničkih projekata. Uvjeren sam da ćemo, uz međusobno razumevanje, stvarati bolje uslove za generacije koje dolaze”, naveo je Vučić.

Predsjednica Vlade Ana Brnabić čestitala je Putinu pobjedu na predsjedničkim izborima i osvajanje četvrtog mandata na mjestu predsjednika Ruske Federacije.

“Čestitam vam ubjedljivu pobjedu na izborima za predsjednika Rusije. Rezultat koji ste postigli samo potvrđuje široku podršku koju imate za sve teške reforme koje ste do sada uspješno sproveli i koje tek namjeravate da sprovodite. To govori da vaši građani u vama vide pravog lidera koji je spreman da ide u susret svim izazovima u predstojećem vremenu”, navela je predsjednica Vlade.

0 Shares
0 Shares
Copy link