Početna  /  Prvo “nebesko trčanje” u Trebinju – Nikšićanin Miloš Mikić najbrži
Hercegovina Trebinje

Prvo “nebesko trčanje” u Trebinju – Nikšićanin Miloš Mikić najbrži

Dvadesettrogodišnji Miloš Mikić iz Nikšića prvi je stigao do cilja na vrhu trebinjskog Leotara, gdje je danas završena trka“Vertikalni kilometar – trka u kamenu”, koja se prvi put organizuje u Trebinju. U ženskoj kategoriji najbrža je bila Sanja Kavaz iz Istočnog Sarajeva, koja je do cilja došla za sat i 30 sekundi, a Mikiću je trebalo svega 48 minuta i 20 sekundi da završi trku.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Pobjednik Mikić kaže da prvi put učestvuje u ovakvoj trci, te da nije očekivao da će biti tako teško. Priznaje da mu je u posljednjim desetinama metara snagu da istraje davao takmičar koji ga je u stopu pratio. Posljednji kilometer je, kaže mladi Nikšićanin, izgledao kao trka do neba.

“Bilo je vrlo zahtjevno. Posebna pohvala organizatorima koji su se potrudili da staza bude maksimalno obilježena. U prvom dijelu se moglo brže trčati, a već drugi dio je bio zahtjevniji. Okretao sam se na par mjesta da vidim gdje je konkurencija i to me je tjeralo da budem brži. Trebinje mi je drag grad i rado se odazovem pozivima prijatelja. Nadam se da se sljedeće godine opet vidimo na ovom mjestu”, rekao je Mikić, koji je i ovogodišnji pobjednik biciklističke trke “Za sirac sira” u mjestu Žakovo.

Miloš Mikić, pobjednik (Foto: Moja Hercegovina)
Miloš Mikić, pobjednik (Foto: Moja Hercegovina)

Mikić je manje od jedne minute bio brži od drugoplasiranog Srbijanca Dušana Bazića. Treće mjesto osvojio je takmičar iz Srbije Aleksandar Štajfer.

Među osamdeset takmičara iz svih bivših jugoslovenskih zemalja, 15 su bile žene. Najbrža Sanja Kavaz godinama se rekreativno bavi trčanjem, a prije dvije godine počela je da se takmiči. Pored današnje pobjede, najbolja je bila i juče na vertikalnoj trci u Kotoru.  Pobjede su, kaže ona, priznanje za trud koji je uložila spremajući se za ovaj izazov.

“Moram reći da je staza malo ljepša u Trebinju. Staza je poprilično teška, ali je zanimljiva, izazovna i raznovrsna. Veliki su kameni blokovi na stazi, pa morate da pazite. Ovo je velika strast i ljubav. Mi imamo sreću da imamo divne planine oko naših gradova i to treba iskoristiti”, kaže Kavaz.

Sanja Kavaz (Foto: Moja Hercegovina)
Sanja Kavaz (Foto: Moja Hercegovina)

Drugo mjesto u ženskoj konkurenciji osvojila je Sofija Radović, dok je treća bila Marija Đorđević.

Stazu u dužini 5.200 m i 960 metara vertikalne razlike od starta na Perovića mostu do cilja – na vrhu Leotara odlučilo je da pređe i petnaestak takmičara iz Trebinja, od kojih je najbolji rezultat u muškoj konkurenciji ostvario karatista-veteran Radimir Milić.

Odličan rezultat u ženskoj konkurenciji postigla je i jedina Trebinjka među skaj-ranerkama Nada Dursun, a do cilja na vrhu Leotara stigao i najstariji učesnik trke 72-godišnji Vojo Prelević.

Organizatori prve “nebeske trke” iz Planinarskog društva “Vučji zub” iz Trebinja i Skaj raning lige Srbije, kažu da su postignuti rezultati fantastični, te se nadaju da će se trka održavati i narednih godina, te postati tradicionalna manifestacija u Trebinju.

Predsjednik PD “Vučji zub” Igor Škero kaže da su gotovo svi takmičari završili trku u zadatom roku od 100 minuta, te da je sve prošlo u najboljem redu.

Među takmičarima bilo je i onih koji su došli iz Njemačke i Portugala.

Nikolija Bjelica 

399 Shares
399 Shares
399 Shares
Copy link