Početna  /  Prvi “Eno–gastro festival” u Trebinju: Hercegovački proizvođači i bh. zvaničnici na jednom mjestu
Hercegovina

Prvi “Eno–gastro festival” u Trebinju: Hercegovački proizvođači i bh. zvaničnici na jednom mjestu

TREBINJE – Prvom “Eno – gastro festivalu”, na kome su svoju ponudu i proizvode predstavili ugostitelji, vinari i proizvođači hrane iz Trebinja i Hercegovine, sinoć je u Trebinju prisustvovao veliki broj političkih zvaničnika iz BiH.

Eno-gastro festival u Trebinu (Foto: Moja Hecegovina)
Eno-gastro festival u Trebinu (Foto: Moja Hecegovina)

Proizvode i ponudu pred predstojeću turističku sezonu na ovoj eno-gastro smotri predstavilo je tridesetak restorana, hotela, vinarija i prehrambenih proizvođača iz Trebinja i Hercegovine.

U obraćanju medijima srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji je prisustvovao manifestaciji, kazao je da mu je drago što Trebinje postaje turistički simbol, prepoznatljiv po ljepoti grada i prirode, kao i po čuvenim vinima.

„Trebinje i Hercegovina u cjelini postaje simbol vinarstva, jer je sve više ljudi koji se bave time. Vjerujem da će ovo postati manifestacija koja će okupljati brojne turiste. Činjenica da su ovdje prisutni brojni zvaničnici i ambasadori, pokazuje da to polako ali sigurno poprima ozbiljne karakteristike“, kazao je Ivanić.

Domaćin manifestacije gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević kazao je da su na festivalu svoje proizvode i ponudu predstavili najbolji trebinjski ugostitelji i vinari.

“Ovo je jedan od pokušaja da unaprijedimo Trebinje koji u posljednjim godinama bilježi rekordne rezultate u oblasti turizma i još jednom, na pragu turističke sezone, da potvrdiomo da Trebinje ima šta da kaže i šta da pokaže”,  istakao je Vučurević.

Mladen Ivanić i Slavko Vučurević (Foto: Moja Hercegovina)
Mladen Ivanić i Slavko Vučurević (Foto: Moja Hercegovina)

Ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević smatra da ovakva manifestacija samo može da upotpuni predstavu o Trebinju, kao gradu koji slovi za mjesto koje može da pruži odmor, razonodu i uživanje, te naglasio da „Srbija mnogo voli ovaj grad“.

Stanimir Vukčević, ambasador Srbije u BIH (Foto: Moja Hercegovina)
Stanimir Vukčević, ambasador Srbije u BIH (Foto: Moja Hercegovina)

Pored Ivanića gosti na prvom „Eno-gastro festivalu“ u Trebinju bili su i ministar inostranih poslova u Savjetu ministara BiH Igor Crnadak, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, ambasadori u BiH – Francuske, Japana, Rumunije, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, te načelnici i predsjednici opština iz Crne Gore i Hercegovine, turističkih agencija i privrede iz regiona.

Organizator manifestacije je Grad Trebinje, a pokrovitelj  srpski član Predjeništva BiH Mladen Ivanić.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su Gradsko kulturno-umjetničko društvo „Alat Svislajon“, etno grupe „Zahumlje“ i „Nagorkinje“, mažoretkinje iz Herceg Novog, a prikazani su i promotivni filmovi autora Nebojše Kolaka.

 

Šturo o politici

Bh. zvaničnici koji su sinoć došli u Trebinje odlučili su da o politici ne govore ili da kažu vrlo malo.

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara BiH Igor Crnadak kazao je da je Trebinje utvrđenje PDP-a i Saveza za promjene, te da će tako biti i u budućnosti.

O kandidatima za gradonačelnike još nema dogovora, ali je izvijesno, kazao je Crnadak, da će Savez za promjene biti jedinstven u svim gradovima u opštinama u BiH.

„Mi se spremamo za lokalne izbore, pripreme i dogovori unutar Saveza za promjene su u toku, a dogovori teku i unutar PDP-a. Mi smo uvjereni da trend, kada smo osvojili vlast na nivou BiH, ide u pravcu naše potpune dominacije i na nivou lokalne vlasti, a onda, nakon toga, ide i preuzimanje vlasti u RS“, rekao je Crnadak.

Nikolija Bjelica

182 Shares

Moja Hercegovina

4 0 komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali
  • Spoj tradicije i modernog, svaka cast na tome i na otvaranju ovako dobrog festivala.Sto vise sajmova i festivala to bolje za Hercegovinu,njen narod i njene proizvode.

  • Требиње јесте бисер Ерцеговине, али не море само Требиње да се развија.
    Дајте људи, улажите мало и у Билећу, Љубиње, Берковиће, Невесиње и они имају небројене могућности и за туризам, и за пољопривреду и сточарство.
    Па чак и Родољуб Драшковић се повео за ,,модом,,и направио дворац код Требиња.
    Није му пало на памет да то сазида у Сливљима на породичном имању, као што је то урадио рват марио станић фудбалер, који је свој комплекс кућа направио у кршевитом и слабо насељеном крају код љубушког, али на земљи својих прађедова.

    • Idi popij pice i ne mlati.Kad ti budes ulgao ulozi dje hoces a druge pusti da rade sa njihovim parama sta hoce.Trebinje je centar regiona i prirodno da tamo sve ide.Neka se drugi ugledaju na Focu i bice sve u redu.

182 Shares
182 Shares
Copy link