Protest IT inženjera: Gugl ne treba da je u ratnim poslovima

Naučnici i istraživači naprednih tehnologija izrazili su protest zbog upotrebe vještačke inteligencije u vojne svrhe.

Hiljade zaposlenih u Guglu (Google), među kojima i inženjeri na visokim pozicijama, potpisali su interno pismo s protestom zbog umiješanosti kompanije u program Pentagona koji koristi vještačku inteligenciju za analizu video snimaka i koji bi se mogao koristiti za preciznije napade dronovima, prenio je Njujork tajms (The New York Times).

Istraživači koji se bave vještačkom inteligencijom iz skoro 30 zemalja pozvali su na bojkot južnokorejskog univerziteta zbog zabrinutosti da saradnje njegove nove laboratorije s vodećom kompanijom za vojnu opremu može dovesti do stvaranja “robota ubica”, piše Gardijan (The Guardian).

U internom pismu u Guglu traži da se kompanija povuče iz projekta Maven, pilot programa Pentagona i da se najavi politika kompanije da “nikada neće praviti tehnologiju za ratovanje”.

“Vjerujemo da Gugl ne bi trebalo da bude u ratnim poslovima”, navodi se u pismu glavnom direktoru Sundaru Pičaiju u kojem se spominje i moto kompanije “Ne budi zao”.

Pismo koje cirkuliše Guglom i koje je privuklo više od 3.100 potpisnika, održava kulturni sukob Silicijumske doline i federalne vlade koji će se vjerovatno intenzivirati kako se napredna vještačka inteligencija sve više bude koristila u vojne svrhe, ocjenjuje Njujork tajms.

Gardijan navodi da je više od 50 vodećih naučnika potpisalo pismo u kojem se traži bojkot Korejskog naprednog instituta za nauku i tehnologiju (KAIST) i njegovog partnera, proizvuđača vojne opreme Hanvha sistems (Hanwha Systems).

Istraživačli su naveli da neće sarađivati s tim univerzitetom ili gostima iz KAIST zbog straha da ta institucija nastoji da “ubrza trku u naoružanju razvojem” autonomnog oružja.

Poziv na bojkot je organizovao uoči sastanka sljedeće nedjelje u Ujedinjenim nacijama u Ženevi o autonomnom oružju i više od 20 zemalja je tražilo potpunu zabranu robota ubica, pošto je upotreba vještačke inteligencije u vojskama širom svijeta podstakla strahove od nastanka Terminatora.

Hanvha je jedan od najvećih južnokorejskih proizvođača oružja i proizvodi kasetnu municiju koja je zabranjena u 120 zemlja po međunarodnom sporazumu.

Južna Koreja, zajedno sa sa SAD, Rusijom i Kinom, nije među potpisnicima.

Autor