Početna  /  Prosječna dob umrlih koji su bili zaraženi koronavirusom u Hercegovini je 76 godina
Hercegovina

Prosječna dob umrlih koji su bili zaraženi koronavirusom u Hercegovini je 76 godina

Nermin Avdić

Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK, analizirajući stanje kazao je kako je stanje u Konjicu, prvom žarištu, trenutno izvanredno, jer već nekoliko dana nema novih slučajeva zaraze.

“Solidna situacija je u Jablanici, jer su to pojedinačni slučajevi, a u Čapljini je zaraza vezana za jednu veću porodicu i njene kontakte”, izjavio je Avdić te naglasio kako je najsloženija situacija još uvijek u Čitluku gdje se poslije čitavog niza testiranja više klastera i firmi došlo se do cifre od 66 zaraženih.

Avdić je kazao kako je od umrlih u ovom kantonu 67 posto muškaraca, za razliku od oboljelih gdje dominiraju žene.

“Prosječna dob umrlih je 76 godina”, kazao je Avdić koji je naveo da se u mostarskoj Covid bolnici nalazi 29 pacijenata, a šest ih je na respiratoru.

Eugen Ćubela, načelnik Civilne zaštite HNK, rekao je kako su odluku o kontroli kretanja donijeli jer su došli do saznanja da se sve otima kontroli.

“Da bismo to na vrijeme suzbili, odlučili smo se na ovaj korak. On je u skladu sa Zakonom o zaštiti ljudi od zaraznih bolesti. Zahtjev je uputio kantonalni ZZO i na njihov prijedlog smo glasali o tome. Sve je po zakonu. Jednoglasno je donesena odluka”, rekao je.

Izvor: Klix.ba

2 Shares
2 Shares
Copy link