Prizor iz Hercegovine: Most na Zalomci – ili kako natjerati kravu da pređe rijeku?

Kako li u očima krave izgleda prvi put preći rijeku preko drvenog mosta? Da li su daske, prekrivene slanom, za životinju izgledale strašno, ili je cijela konstrukcija po njenoj procjeni nesigurna, tek, domaćin nije uspio ni milom ni silom da je ranim jutrom natjera da pređe.

krava_most_gacko_nevesinje_mojahercegovina
(FOTO: Moja Hercegovina)

Umjesto toga, išli su okolo, šumskim putem, za koji je životinja procjenila da je sigurniji, i pregazili Zalomku na mjestu gdje je najplića. U povratku, kada je sunce odskočilo visoko na nebu i osušilo daske, krava nije imala kud. Poveli su je na drveni most. Jogunila se, nevoljko je stupala na brvna dok je domaćica mamila čankom soli.

Ovom ubjeđivanju bili smo svjedoci na magistralnom putu Gacko-Nevesinje, negdje oko Rilja. Objektiv foto-aparata je zabilježio prizor kada je krava već „kapitulirala“, i popustila pod pritiskom vlasnika. Vraćajući se polako kući, vlasnici životinje su bili zadovoljni  što je „premijerni prelazak  mosta“ završen uspješno.

Kad krava jednom pređe, više se ne boji. Jutros smo išli okolo, više od dva kilometra. Umorili smo se, i ona i mi“, priča nam domaćin.

Ističe da je izgradnju mosta finansirao sam i da ga je koštao oko 11.000 KM. Kuća na osami mu je sada ipak bliže putu, a put u ovim krajevima, često znači i život.

krava_most_gacko_nevesinje_2_mojahercegovina
(FOTO: Moja Hercegovina)

Prvi utisak je da smo se sreli sa jednim  od onih hercegovačkih domaćina iz istorijskih knjiga. Otvoren, predusretljiv, čista srca, pošten do krajnosti. Zove da dođemo na čašicu razgovora. Domaćica dodaje da će biti kajmaka i sira, meda i pršuta. Obećavamo da ćemo doći, ne zbog delicija, nego zbog potrebe da čitaocima prenesemo slike iz života ljudi koje civilizacija nije promijenila.

Tagovi:
Autor

Milanka Kovačević

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Od 2003. zaposlena kao novinarka „Radio Gacka“, a od 2013. stalni saradnik internet magazina "Moja Hercegovina".

Svi tekstovi autora