Početna  /  Prijevremeni parlamentarni izbori u Hrvatskoj 11. septembra
Hrvatska Vijesti

Prijevremeni parlamentarni izbori u Hrvatskoj 11. septembra

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović odlučila je danas da će se prijevremeni parlamentarni izbori održati u nedjelju, 11. septembra.

kolinda_grabar_kitarovic

U Hrvatskoj će se izbori održati u nedjelju, 11. septembra, u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inozemstvu u subotu, 10. i u nedjelju, 11. septembra.

Biće to deveti izbori za Hrvatski sabor od sticanja nezavisnosti i drugi na kojima će birači koristiti preferencijski glas, dakle na listi za koju će glasati moći će zaokružiti i ime kandidata kojem daju prednost u odnosu na sve druge kandidate s te liste.

Biraće 151 zastupnika, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri će izabrati ‘dijaspora’, odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inostranstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina.

Samo deset mjeseci nakon zadnjih parlamentarnih izbora, oko 3,8 milijuna birača odlučiće ko će imati većinu u Saboru, a time i dobiti priliku da formira buduću hrvatsku Vladu.

U prošlom Saboru, koji je od petka i formalno okončan, većinu su imali HDZ-ova Domoljubna koalicija i Most nezavisnih listi s partnerima, no taj je saziv napravio presedan, na poticaj HDZ-a, većina je srušila svojeg premijera Tihomira Oreškovića. HDZ-u, koji je novu većinu želio osigurati preslagivanjem bez Mosta, to nije pošlo za rukom, pa su građani prinuđeni ponovno izaći na birališta.

0 Shares
0 Shares
Copy link