Početna  /  Predstava ”Sumnja” najbolja na 13. internacionalnom festivalu amaterskog teatra u Laktašima
Hercegovina

Predstava ”Sumnja” najbolja na 13. internacionalnom festivalu amaterskog teatra u Laktašima

Članovi omladinske sekcije Kulturne scene Male stvari iz Trebinja okitili su se vrijednim nagradama na sinoć završenom 13. internacionalnom festivalu amaterskog teatra u Laktašima. Predstava ”Sumnja” rađena u koprodukciji sa Gradskim pozorištem Trebinje proglašena je za najbolju predstavu u cjelini, Mitar Milićević je proglašen najboljim mladim glumcem, Željko Milošević je dobio priznanje za najbolju režiju, a ansambl predstave nagrađen je za scenski pokret. 

Na festivalu su u zvaničnoj konkurenciji učestvovali pozorišni amateri iz Novog Sada, Gornjeg Milanovca, Štipa, Beograda, iz Srbije, Hrvatsku je predstavljao ansambl iz Nedelišća, dok su BiH predstavljali amateri iz Trebinja i Laktaša.

Žiri u sastavu: Slađana Zrnić – glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske, Duško Mazalica – glumac Dječijeg pozorišta Republike Srpske i reditelj Igor Tešić imali su težak zadatak, ali kako su naveli u saopštenju, sve odluke su donijeli jednoglasno.

U obrazloženjima nagrada koje su osvojili trebinjski amateri vođeni Željkom Miloševićem, navodi se:

Nagrada za najboljeg mladog glumca – Mitar Milićević za ulogu u predstavi ”Sumnja”, Kulturne scene Male stvari i Gradskog pozorišta Trebinje.

Svojom ulogom pokazao je istančan osjećaj za scenski pokret, govor i radnju. Prirodnog glumačkog izraza i vrlo osvješćenog stava. 

Nagrada za najbolji scenski pokret – ansamblu predstave ”Sumnja”, Kulturne scene Male stvari i Gradskog pozorišta Trebinje.

Hirurški precizno ovi mladi ljudi se poigravaju sa postupcima drame apsurda, angažovanog pozorišta i dokumentarističke drame.

Nagrada za najbolju režiju – Željku Miloševiću, za predstavu ”Sumnja”, Kulturne scene Male stvari i Gradskog pozorišta Trebinje.

Najvjerodostojnija autorska režija sa kojom je mlade ljude potpuno prilagodio njihovim mogućnostima tako da su suvereno vladali scenom, inspirativno i moćno.

Odluku za najbolju predstavu donijeli smo jednoglasno. Žiri je odlučio da dodjeljivanjem nagrade motiviše i izdvoji ono što je zaista bilo najbolje na festivalu. Jedno djelo se izdvojilo od ostalih svojom idejom, pravim autorskim konceptom, moćnim, aktuelnim i društveno angažovanim šodnosom prema životu i pozorištu. Žiri nije mogao ostati ravnodušan na progovaranje mladog čovjeka o svom problemu. Ova predstava ukazuje na put kojim današnja amaterska pozorišta treba da idu. Nagrada za najbolju predstavu u cjelini – ”Sumnja”, Kulturne scene Male stvari i Gradskog pozorišta Trebinje.

Mitar Milićević, talentovani trebinjski glumac, proglašen najboljim mladim glumcem, za internet magazin ”Moja Hercegovina” podijelio je utiske sa samog festivala ali i nakon proglašenja pobjednika.

”Na festivalu smo jako lijepo primljeni, domaćini su zaista fenomenalni. Za vrijeme boravka na festivalu, imali smo priliku da pogledamo dvije odlične predstave. Što se tiče našeg igranja, odigrali smo stvarno dobro, bili smo zadovoljni, a i na okruglom stolu nakon predstave smo dobili jako lijepe kritike. Nagrade na jednom ovakvom festivalu mnogo znače, a meni lično moja nagrada znači neku potvrdu rada.” – rekao je Milićević za naš magazin.

Pored trebinjskog ansambla, nagrađeni su amateri iz Dramskog studija Daske iz Laktaša koji su izveli predstavu ”Kući”, i to nagradama za epizodnu mušku ulogu (Stefan Balaban), epizodnu žensku ulogu (Anđela Rakočević), najbolja mlada glumica (Bojana Radić), te nagradom za autorsku muziku (Bojan Rakočević), zatim ansambl Milanovačkog pozorišta iz Gornjeg Milanovca, koji je odigrao predstavu ”Dr Šuster”, koji su nagrađeni za najboljeg debitanta (Milano Aćimović), nagradom za amatersku pozorišnu produkciju, najbolju scenografiju (Branko Knežević), za glumačku kreaciju nagrađen je Aleksandar Avramović, a Draško Obrenović je proglašen za najboljeg glumca festivala. Amateri iz Kazališne družine KUU ”Seljačka sloga” iz Nedelišća nagrađeni su za epizodnu žensku ulogu (Nadica Posavec) i nagradom za najbolji kostim. Ansambl studija glume ”Teatar o11” iz Beograda, koji su izveli predstavu ”Draga mama”, nagrađen je za najbolji glumački tandem (Jovana Petrović i Aleksa Đorđević) i nagradom za najbolju glumicu (Jovana Petrović). Predstava ”Ručni rad”, Dramskog studija AKUD ”Sonja Marinković” iz Novog Sada nagrađeni su za pedagoški rad sa mladim glumcima (Milan Pletel) i nagradom za glumačku kolektivnu igru (Danica Zokić, Kristina Posavčić i Smiljana Živalić).

Žiri je naveo i to da je ova smotra dramskih amatera pokazala da parira kvalitetnim amaterskim festivalima u regionu, te da je odličan izbor predstava koje je selektovala glumica Jovana Mirković, otvorio mnoga pitanja vezana za probleme današnjice, prvenstveno mladih, koji su na beskompromisan način progovorili o aktuelnim društvenim problemima.

Igor Svrdlin

37 Shares
Copy link
Powered by Social Snap