Početna  /  Požari u Hercegovini ne jenjavaju, vatrogasci na terenu
Hercegovina

Požari u Hercegovini ne jenjavaju, vatrogasci na terenu

Požar koji je izbio u naselju Šehovina u Mostaru te se proširio na lokalitet Gostina brda, a zatim se spustio jedinim dijelom do naselja Opine i Kočine, a drugim dijelom se širio do Fortice i Podveležja i dalje je aktivan, no trenutno ne prijeti kućama, saopšteno je u nedjelju iz Operativnog centra civilne zaštite HNK.

FOTO: N1

Požar na području Pologa i Međina je ugašen, a aktivan je jedan krak na lokalitetu Mikuljača –Galac, koji je na nepristupačnom terenu.

Aktivan je požar na području Gornja Duboka- Burmazi – Bjelojevići u Stocu, gdje je vjetar ponovno vratio vatru iz Republike Srpske u večernjim satima. Trenutno nema ugroženih stambenih objekata, a vatrogasci s lokalnim stanovništvom kontrolišu vatru.

Požari na području gornjeg Hrasna i Podkule, kao i sela Hutova u Neumu i dalje su aktivni. Gore trava i nisko rastinje na brdovitom i nepristupačnom terenu, a vatrogasci zaustavljaju širenje požara.

Stanje na požarištu Čvrsnica jutros je nepromijenjeno u odnosu na sinoć. Gori borova šuma na nepristupačnom terenu.

U subotu je od 8 do 9 sati na požarištu djelovao helikopter OS BiH sa 7 izbačaja i dobrim rezultatima, ali nedovoljno da se zaustavi širenje požara.

U popodnevnim satima požar je imao tendenciju širenja prema deponiji Bukova. Požarna linija se proširila za oko 1 kilometar, a helikopter koji je bio najavljen za 18 sati zbog loših vremenskih uslova (jakog vjetra) nije poletio.

Zbog jako strmog i nepristupačnog terena i dalje je potrebna pomoć u gašenju požara helikopterom OS BiH.

Požar koji je izbio u mjestu Blizanci u Čitluku, stavljen je pod kontrolu i većim dijelom saniran i ugašen.

Požar je jak vjetar brzo proširio na obe strane ceste prema Žitomisliću, a vatra je ugrožavala vinograde. Jedan je krak išao prema Kručevića brdu. Požar je gasilo petnaestak vatrogasaca sa tri vozila, uz pomoć vatrogasaca iz Mostara i Čapljine.

12 Shares
12 Shares
Copy link