Početna  /  Posle Sabora SPC ponovo munje nad Teslinom urnom
Srbija Vijesti

Posle Sabora SPC ponovo munje nad Teslinom urnom

U saopštenju posle proljećne sjednice Sabora SPC-a, najvišeg crkvenog tijela ponovo je zatraženo da se zemni ostaci Nikole Tesle iz muzeja prenesu u Hram Svetog Save ili na plato ispred njega.

Srpska pravoslavna crkva neće odustati od zahtjeva za prenos Tesline urne u Hram Svetog Save, potvrđeno je juče „Politici” u Patrijaršiji. Upravo to je jedna od poruka Sabor SPC, čije je proljećno zasijedanje završeno prošle nedjelje.

U zvaničnom saopštenju najvišeg crkvenog tijela naglašeno je da zemnim ostacima srpskog i svjetskog velikana Nikole Tesle nikako nije mjesto među muzejskim eksponatima.

Teslina urna prenesena je u Beograd 1957. po želji člana Tesline šire porodice, dr Milice Trbojević, kao pravnog nasljednika, a inicijativa za prenos urne vođena je i ranije kada se Patrijarh Irinej zalagao da urna bude u podnožju spomenika Tesli, koji će biti podignut na prostoru između Hrama i Narodne biblioteke Srbije.  Sporazum su tada potpisali ministarka Zorana Mihajlović, patrijarh Irinej i Siniša Mali.

0 Shares
0 Shares
Copy link