Petak, 24.01.2020
More
  Početna Vijesti

  Porodica Milović iz Gacka – socijalni slučaj ili primjer neodgovornog roditeljstva?

  Podijeli:

  Šestogodišnji Radomir, Ravijojla, Vukota i sedmomjesečna Milijana Milović sa roditeljima žive u oronuloj kući u Avtovcu pored Gacka. Njihova majka Vesna kaže da jedva sastavljaju kraj sa krajem i smatra da su država i lokalna zajednica dužni da joj pruže podršku u odgajanju porodice. Sa druge strane, zaposleni u Centru za socijalni rad tvrde da Milovići nisu socijalni slučaj i da prije mogu da se posmatraju kao klasičan primjer neodgovornog roditeljstva.

  Iznad šporeta se uvijek nešto suši kad je u kući četvoro male djece: Vesna Milović sa bebom (FOTO: Moja Hercegovina)
  Iznad šporeta se uvijek nešto suši kad je u kući četvoro male djece: Vesna Milović sa bebom (FOTO: Moja Hercegovina)

  Neuslovna kuća u Avtovcu pored Gacka dom je Vesne i Milimira Milovića i njihovo četvoro djece. Kažu, najveći problem im je krov. Para da ga poprave nemaju, a kuća nema ploču, pa, ako se on uruši, dovešće ih sve u životnu opasnost.

  Potrebna pomoć u svemu

  Vesnu smo zatekli kod kuće sa dvoje najmlađe djece. Muž je bio na poslu, a starija djeca u vrtiću. U skučenom dnevnom boravku – beton. Kaže, bile su tu nekad daske, ali su dotrajale, crvotočne, pa im se miševi uvukli. Morali su da ih izbace. Od namještaja imaju dva kauča i krevetac. U uglu su sudopera i šporet.

  Žali nam se da i pored toga što je muž zaposlen u RiTE Gacko teško žive. Krediti koje su podigli za kupovinu kuće i liječenje sina, toliko su opteretili platu, pa mjesečno primaju samo 35 maraka. Uz dječiji dodatak to je nedovoljno za normalno funkcionisanje porodice.

  “Malo je falilo da nam se krov sruši prije nekoliko dana, pa smo zvali ljude da ga gredama podupru da ne pritisne djecu. Obraćali smo se za pomoć opštini, socijalnom, pa najposlije i parohiji, ali za sada bez odgovora. Država stalno priča da treba da se rađa, kako je malo djece. Valjda bi meni trebalo da se pomogne, majci sa šestoro djece”, jada se Vesna.

  Oskudijevaju i u hrani, a u kući je sve oronulo – pa i kupatilo (FOTO: Moja Hercegovina)
  Oskudijevaju i u hrani, a u kući je sve oronulo – pa i kupatilo (FOTO: Moja Hercegovina)

  Da bi situacija bila još teža, najstariji Radomir ima zdravstvenih problema, pa mu je nadzor ljekara neophodan, što, takođe, iziskuje troškove.

  Vesna kaže da oskudjevaju u svemu i da im je potrebna pomoć, ne samo kada je u pitanju popravka krova nego i u hrani i u odjeći, jer za četvoro male djece mnogo treba, a potrebe će još porasti kad za koji mjesec ova porodica dobije još jednog člana.

  Mislim, ako ima Boga, da bi meni trebalo pomoći. Imam zaove, one nam spreme nekad, ali i one imaju svoje porodice. Neki dan sam primila dječiji dodatak i odmah dala za mlijeko. A gdje je sve drugo: struja, voda, hrana. Pet mjeseci nisam kupila prašak, već režem sapun, da bih oprala. Imam mašinu za veš, to me spašava”, priča Vesna.

  Upozorenja ljekara da bi nakon šest carskih rezova nova trudnoća bila veliki rizik nije uzela za ozbiljno. Tvrdi da se dobro osjeća i da nema nikakvih smetnji. Priznaje, doduše, da će zdravstveni problemi možda doći sa vremenom, ali o tome će razmišljati ako se to desi.

  Roditelji ne slušaju savjete

  Sa druge strane, direktor centra za Socijalni rad, Ranko Mastilović, tvrdi da im je ovaj slučaj dobro poznat i da su Milovići primjer neodgovornog roditeljstva.

  Vesna Milović ne posvećuje dovoljno pažnje djeci. O njima se mora brinuti, odgajati ih na način koji je društveno prihvatljiv. Zakon o socijalnoj zaštiti kao i porodični zakon ima termin neodgovornog roditeljstva, a u ovom slučaju imamo sve što on predstavlja. Imamo porodicu gdje suprug radi, čija je plata oko 700 KM, i za troje djece dobijaju dječiji dodatak od 140 KM. Nisu to velika sredstva, ali su, uz porodično imanje i podršku koju imaju, dovoljna da se djeca odgajaju”, objašnjava Mastilović.

  On kaže da postoji mnogo zamjerki koje se mogu uputiti, posebno majci, a jedna od najvećih je to što bolesnom dječaku nisu posveti potrebnu pažnju:

  “Iako smo i mi i opština, i koliko znam i RiTE, obezbjeđivali pomoć i auto da se dječak odvede kod ljekara, obično bi majka išla sama da upita doktora ili nekog nadriljekara o kom problemu se radi. I, uprkos savjetima stručnjaka, do sada nismo uspjeli da natjeramo majku da odvede dijete na pravu adesu i dobije dijagnozu i da se dete izleči.”

  Mastilović tvrdi da je česta situacija da majka bez nadzora i grijanja ostavi dvoje najmlađe djece, takoreći bebe, i ode u grad, što, kako kaže, ima elemente i krivičnog djela i prekršaja. On kaže da su do sada savjetima pokušali da natjeraju Vesnu da svoje roditeljske obaveze ispunjava i ostavlja mogućnost da će Centar, osim nadzora koji planira da uvede, razmatrati i uskraćivanje roditeljskog prava:

  Mi smo sa Vesnom već imali iskustvo uvođenja nadzora nad porodicom u njenom prvom braku, što nije uspjelo, jer je ona majka koja ne sluša savjete. Za saradnju su potrebne dvije strane, a krajnja konsekvenca je nešto što niko ne želi, a to je oduzimanje roditeljskog prava. Ovdje imamo bračni par sa kojim je teško sarađivati, koji ne prihvata savjete i koji se neodgovorno ponaša prema djeci, ali i prema sebi.”

  Mastilović se slaže da žive u kući koja je neuslovna i da bi lokalna zajednica u tom pogledu trebalo da im pomogne. Ali, naglašava, to mora biti uz nadzor, jer ova porodica ne raspolaže na pravi način sa novcem, pa su u Centru za socijalni rad odlučili da im ne daju novčanu pomoć, nego samo materijalnu – u hrani i sredstvima za higijenu.

  Loša krovna konstrukcija je velika briga za porodicu Milović
  Loša krovna konstrukcija je velika briga za porodicu Milović

  Iz Odeljenja za privredu, finansije i društvene djelatnosti opštine Gacko, rekli su nam da su u 2012. i 2013. godini u tri navrata finasijski pomogli porodicu Milović. Iz sredstava budžetske rezerve je za njih izdvojeno 2.000 KM. Rečeno nam je da i u vrtiću imaju razumijevanja za njihovu situaciju, pa ne insistiraju na redovnom izmirivanju obaveza i da porodica Milović, čija su dva djeteta polaznici, ima dugovanja za jedanaest meseci tekuće godine.

  U opštini će, postoje obećanja, u narednom periodu iznaći sredstva za rekonstrukciju krova. Po svemu sudeći, u tome će im se pridružiti i Eparhija ZHiP, kojoj su se Milovići takođe obraćali za pomoć. Kako smo nezvanično saznali, u Eparhiji planiraju da im u skorije vrijeme obezbjede neki vid materijalne podrške.

  Dok ta pomoć ne dođe, ono što je sigurno je da će Deda Mraz prvi obradovati male Miloviće. No, pored radosti koje donose novogodišnji pokloni, odrastanje u pristojnim uslovima, toplom i bezbijednom domu, najmanje je što djeca zaslužuju, a nešto je što nema cijenu. Nadamo se da će nadležni to imati na umu kada budu razmatrali situaciju ove porodice.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI