Početna  /  Porobljene institucije: Vladajući više ni ne kriju da namještaju izbore
Izdvajamo Teme i komentari

Porobljene institucije: Vladajući više ni ne kriju da namještaju izbore

Dušanka Majkić

Opiranje uvođenju modernih tehnologija u izborni proces kojim bi se on “opoštenio” i ubrzao, te spriječile malverzacije, kao i iznošenje konstatacija da ko vlada Centralnom izbornom komisijom u BiH, taj i pobjeđuje, samo pokazuju koliko je velika kontrola političkih partija, a koliko je nisko pala ova institucija.

Ovo je opšti stav sagovornika portala Moja Hercegovina na jučerašnji komentar Dušanke Majkić, delegata Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Domu naroda BiH, koja je konstatovala da “onaj koji drži bazu podataka CIK-a, taj odlučuje o izbornom rezultatu”. Majkićka je na zahtjev Branislava Borenovića, poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i predsjednika PDP-a, da u izborni proces treba uvesti optičke skenere, prokomentarisala da je on „naivan ako misli da mu namjere nisu prepoznate“ i da „izbore dobija onaj ko drži CIK“.

Naši sagovornici smatraju da nam vladajuće političke elite “trljaju nos” i da više ni ne kriju da se izbori namještaju, otimajući nam i posljednji trag ideji da su naši glasovi na izborima uopšte bitni.

Žele da građani odustanu od izbora

Politička analitičarka Tanja Topić kaže za Moju Hercegovinu da je naša tragedija u tome što je ovakvo ponašanje postalo prihvatljivo i normalno, te da se stiče utisak da to političari upravo i žele: građane koji vjeruju da njihov glas ne može ništa promijeniti, zbog čega odustaju od miješanja u političke procese koji ih se itekako tiču.

Tanja Topić

„Vrlo je bitno da primijetimo koliko je važna karika u izbornom procesu u Bosni i Hercegovini ovladavanje Centralnom izbornom komisijom. Taj ko vlada i ko ima svoje ljude u njoj, on je suvereni pobjednik izbora. To derogira i degradira tu instituciju, kao i njenu nezavisnost u koju su se svi nekada zaklinjali. Kroz ovaj primjer vidimo porobljenost većine naših institucija od strane političkih partija u vlasti. Naše institucije nisu ni slobodne ni nezavisne od političkog uticaja. Druga stvar je opiranje uvođenju modernih tehnologija i sprečavanju izbornih malverzacija. Mi u BiH kao da smo ostali negdje u Srednjem vijeku. Navikli smo se da mjesec dana brojimo, sabiramo i oduzimamo, namještamo, da bismo tada saznali zvanično ko je pobijedio. To što nam izborni rezutat saopšte političke partije mnogo prije ’države’ pokazuje kolika je njihova kontrola nad čitavim izbornim procesom u odnosu na CIK“, kaže Topićka.

Dolazi se do pitanja ko onda uopšte ima povjerenja u izbore i ko će u budućnosti izlaziti na izbore ako ih potpuno obesmislimo. Prosječan građanin, kaže Topićka, svakodnevno gubi povjerenje u institucije i državu, a to je i namjera političkih aktera.

„Oni žele da politiku i izbore ogade grđanima. Da naprave dominantnu matricu da su svi političari isti. Ukoliko se to primi, onda građanin misli da je nemoćan, da ne može ništa da promijeni, zbog čega diže ruke od glasanja i participacije u političkim procesima“, kaže ona.

Analizirajući dalje, ona govori da se kod nas izborna krađa razrađuje do detalja, a da u cijelom tom procesu ima svega osim odgovornosti, moralne ili krivične, svejedno je.

„Vidjeli smo dokazane prevare na izborima, direktne političke korupcije članova biračkih odbora, kao i kupovine glasova, ali nemamo epilog. Onog trena kada neko završi u zatvoru zbog krivičnog djela izborne korupcije, kada se oslobodimo političkog uticaja u institucijama, možemo se početi nadati iskoraku. Ovako smo samo zakovani u grotlu sveobuhvatne korupcije u kojoj nema nevinih. Zapamtite, veliki broj građana su dio te priče, primaju mito, prodaju glas za drva i benzin. Ne postoji nijedan nivo odgovornosti, ni moralne ni pravne. Pogotovo ne kod krupnijih riba. Javna je tajna da su prošli izbori dobijeni na glasovima iz inostranstva, a da pola tih građana nema pojma ni da su glasali. Sigurna sam da bi mnogi koji bi radili kontrolu vreća i upoređivanjima sa protokolima, popadali u nesvjest“, rekla je Topićka.

Strah od nadolazećih izbora

Branislav Borenović na ovo kaže za Moju Hercegovinu da se vidi kakav strah od nadolazećih izbora vlada u SNSD-u.

Branislav Borenović

„Paničan strah je zavladao u SNSD-u od fer i poštenih izbora. Jasno je da se boje skeniranja glasačkih listića jer ćemo imati rezultat izbora kao stvarni odraz volje birača a ne brojača i izbornih lopuža koje očigledno Majkićka i njena stranka podržavaju. Nju očigledno interesuju samo novčani brojčanici koji idu do vrtoglavih 30.000 KM koliko je dobila u Parlamentu za odlazak u penziju na jedan dan, a od prebrojavanja glasova elektronski bježi ’ko đavo od krsta’“, kaže Borenović za naš portal.

Na pitanje da li je ovakvim stavom nedvosmisleno dato građanima do znanja da vlada onaj ko je spreman da ukrade (najviše), Borenović kaže da je to upravo pokušaj legalizacije korupcije koja ishodište ima u ovakvim izborima.

„Izbornom korupcijom, krađom i kupovinom glasova uvodi se korupcija kao model ponašanja u javne institucije i ustanove što je nedopustivo i što se mora zaustaviti. To je najveća pošast današnjeg društva u Republici Srpskoj i zato naš primarni interes jesu fer i pošteni izbori“, rekao je on.

Borenović je juče nakon razgovora o izmjenama Izbornog zakona istakao “da onaj ko je protiv skeniranja glasačkih listića i suštinskih tehničkih izmjena”, on u suštini hoće da ostane na tome da se na krađama, lopovlucima, otimačini kreira sudbina ove zemlje, te da na izborima uvodi korupcija u sistem i sve strukture.

Podsjećamo, SNSD je izgubio kontrolu nad Centralnom izbornom komisijom u martu prošle godine kada su dva člana za koje se spekulisalo da su lojalni lideru najveće partije u Srpskoj Miloradu Dodiku zamijenili članovi za koje vladajuće strukture u RS tvrde da su lojalni SDS-u i PDP-u.

A. Pisarević

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap