Početna  /  Počela nova školska godina: Hercegovački školarci ponovo u školskim klupama
Hercegovina

Počela nova školska godina: Hercegovački školarci ponovo u školskim klupama

ISTOČNA HERCEGOVINA – Za učenike osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj danas je počela nova školska 2018/2019.  godina.Na području šest opština istočne Hercegovine, u prvi razred  danas je krenulo ukupno 586 osnovaca i  692 srednjoškolca.

U osnovnim školama „Sveti Sava“ i „Petar II Petrović Njegoš“ i u Srednjoškolskom centru „Golub Kureš“ u Bileći jutros je počela nastava u novoj školskoj 2018/2019. godina.

U Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u školske klupe sjelo je 36 prvačića raspoređenih u dva odjeljenja, dok je u područnoj školi u Divinu u novu školsku godinu upisan jedan prvačić.

Iz Osnovne škole „Petar II Petrović Njegoš“ potvrđeno je da je u ovu školsku godinu krenulo 12 prvačića manje u odnosu na prošlu godinu, pa je u dva prva razreda raspoređeno 47 prvačića, saznaje Radio Bileća.

U Srednjoškolski centar „Golub Kureš“ u prve razrede srednje škole upisano je 100 učenika, a ukupno 450 učenika pohađa ovu vaspitno-obrazovnu ustanovu.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske obezbijedilo je besplatne udžbenike za sve učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola, za šta je izdvojeno ukupno 1.011.900 maraka.

Načelnik opštine Bileća Miljan Aleksić darovao je prvačiće simboličnim poklonima uz čestitku i želje za uspješno obrazovanje.

U školske klupe, nakon raspusta danas su sjeli i nevesinjski školarci.

Školsko zvono u Osnovnoj školi „Risto Proroković“ označilo je jutros početak nastave za 1.054 učenika. U novoj školskoj godini nastava će biti organizovana u matičnoj školi, četiri devetorazredne i šest petorazrednih područnih škola. Prvi put sa školskim obavezama suočiće se 101 učenik.

Foto: Radio Nevesinje

U odnosu na prošlu školsku godinu nevesinjska osnovna škola imaće četiri prvačića više, prenosi Radio Nevesinje.

Školsko zvono jutros se oglasilo i za 487 učenika Srednjoškolskog centra “Aleksa Šantić” u Nevesinju. U prvi razred srednje škole upisano je 112 učenika koji su raspoređeni u pet odjeljenja.

I u svim trebinjskim osnovnim i srednjim školama sve je spremno za početak nove školske 2018/2019 godine.

U školske klupe danas je po prvi put, u tri trebinjske osnovne škole, sjelo ukupno 272 prvačića.

OŠ “Jova Jovanović Zmaj”

U tri srednje trebinjske škole biće upisano ukupno 326 učenika u prve razrede.

Od toga 120 učenika u pet odjeljenja prvih razreda „Tehničke škole“, 109 učenika u prve razrede „Centra srednjih škola“ i 97 učenika u prve razrede Gimanzije „Jovan Dučić“, potvrđeno je za Radio Trebinje.

U Gacku je ove godine više prvaka nego prethodnih godina, ali je ukupan broj učenika manji za skoro jedno odjeljenje,  saznaje radio Gacko. Jutros je u školske klupe sjelo 759 učenika, od čega 84 prvaka.

I SŠC“Pero Slijepčević“ jutros je otvorio vrata za 378 učenika raspoređenih u 17 odjeljenja, što je za jedno odjeljenje manje u odnosu na prošlu godinu potvrđeno je Radio Gacku iz ove vaspitno-obrazovne ustanove. U četiri odjeljenja prvih razreda upisano je 100 učenika.

U opštini Ljubinje, prvi razred Osnovne škole od danas pohađa 31 učenik, dok je ljubinjski Srednjoškolski centar upisao 32 učenika prvog razreda.

Najmanja hercegovačka opština Berkovići u prvi razred Osnovne škole upisala je tek 15 učenika, dok su u prvi razred srednje škole u Berkovićima danas pošla 22 učenika.

Prema riječima Stefana Muratovića, predsjednika  berkovićke Skupštine, rukovodstvo Berkovića odlučilo se da sa 50 maraka mjesečnog iznosa stipendira sve učenike prvog razreda srednje škole, za vrijeme trajanja školske godine, kako bi ih tako stimulisali da ne odlaze u susjedne opštine.

 

36 Shares
36 Shares
Copy link