“Ljubomirci” pobjednici Trojičindanskog sabora u Bileći

BILEĆA – Muška pjevačka grupa „Ljubomirci“ iz Ljubomira pobjednik je ovogodišnjeg tradicionalnog Trojičindanskog sabora  koji se danas održao kod manastira Dobrićevo u Orahu kraj Bileće. Branko Milićević i Krsto Delić ove godine su podijelili prvo mjesto u bacanju kamena s ramena.

“Ljubomirci” i “Vojvoda Vlatko Vuković” pobjednici Trojičindanskog sabora (Foto: Moja Hercegovina)

U ženskoj konkurenciji pobijedila je ženska pjevačka grupa Udruženja guslara i epskih pjesnika „Vojvoda Vlatko Vuković“ iz Bileće, dok je treće mjesto dodijeljeno ženskoj pjevačkoj grupi GKUD „Vladimir Gaćinović“. Ove dvije ženske pjevačke grupe su i jedine nastupile danas.

Drugo mjesto u muškoj konkurenciji zauzela je muška pjevačka grupa Udruženja „Vlatko Vuković“ iz Bileće, dok  su treće mjesto osvojli „Zvuci Hercegovine“ iz Nevesinja.

Pored njih, u pjevanju tradicionalne izvorne pjesme u muškoj konkurenciji danas su učestvovale i grupe: Duo „Dva Marka“ za koji su nastupili Marko Zvijer i Marko Šarenac, te muška pjevačka grupa „Braća Kise i braća Lečić“ koji su izveli bećarac.

Pobjednicima je i ove godine kao nagrada dodijeljeno pečeno jagnje koje poklanja „Aleksić komerc“ iz Bileće, dok su za drugo i treće mjesto dodijeljene novčane nagrade.

Još jedna takmičarska disciplina koja se svake godine održava u Orahu je bacanje kamena s ramena. Treće mjesto u ovoj disciplini danas je osvojio Luka Vukajlović.

Branko Milićević i Krsto Delić  dijele prvo mjesto (Foto: Moja Hercegovina)

Novčane nagrade su im dodijeljene zahvaljujući donaciji Milana Bobota, Hercegovca koji živi u Srbiji.

U revijalnom dijelu programa u okviru današnjeg saborovanja, nastupio je guslar Miloš Vukoje,  članovi Kulturno-umjetničkog društva „Vladimir Gaćinović“ ,  Udruženje “Vojvoda Vlatko Vuković”, mlada etno pjevačica Andrijana Koprivica, a na fruli je zasvirao Radivoje Kapetinić.

„Trojičidanski sabor“ tradicionalno organizuje Srpsko prosvjetno i kulturno društvo iz Bileće, a koorganizator je Opština Bileća.

Milena Koprivica

Autor