Početna  /  Pjongjang ponovo ispalio raketu, uzbuna u Japanu
Svijet

Pjongjang ponovo ispalio raketu, uzbuna u Japanu

Sjeverna Koreja ispalila je balističku raketu iz Pjongjanga u pravcu istoka, saopštila je vojska Južne Koreje. Raketa je ispaljena iz četvrti Sunan u Pjongjangu.

Japan je saopštio da je raketa prešla preko teritorije te zemlje i pala u Tihi okean. Japanska televizija NHK upozorila je stanovnike Hokaida i Tohoka da pronađu zaklon pošto je projektil preletio Japan, odnosno vazdušni prostor u blizini ostrva Hokaido u 7:06 sati po lokalnom vremenu.

Prema podacima vojske Južen Koreje, rakate je pala u Tihi okean, 2.000 kilometara istočno od Hokaida. To znači da je preletjela putanju od oko 3.700 kilometara. Inače,od Pjongjanga do ostrva Guam, američke teritorije u Tihom okeanu, ima oko 3.400 kilometara.

Režim Kim Džong Una ranije je prijetio da će gađati to ostrvo. Južna Koreja i SAD analiziraju detalje, još nije poznato koji tip rakete je u pitanju, javlja BBC. Prošlog mjeseca, Sjeverna Koreja je ispalila raketu koja je preletjela Japan, a Tokio je taj potez nazvao “prijetnjom bez presedana”. Novo testiranje rakete uslijedilo je nedugo nakon što je Južna Koreja organizovala vježbe u Japanskom moru.

Inače, nakon što je SB UN usvojio novi paket sankcija protiv Sjeverne Koreje, Pjongjang je upozorio da je vrijeme da se “uništi SAD, potopi Japan i izbriše Južna Koreja“. Savjet bezbijednosti Ujedinjenih nacija usvojio je sankcije zbog prethodnog nuklearnog testa Sjeverne Koreje.

Pjongjang je 29. avgusta lansirao balističku raketu koja je preletjela sjever Japana. Vjeruje se da je raketa hvasong-12 letjela 2.735 kilometara i dostigla visinu od 548 kilometara prije nego što je pala u Tihi okean.

12 Shares
12 Shares
Copy link