Početna  /  Patrijarh Irinej: Mi, Srbi, nemamo bliže od Hrvata
Hrvatska Srbija

Patrijarh Irinej: Mi, Srbi, nemamo bliže od Hrvata

Žrtvu treba pamtiti, ali treba biti sposoban opraštati, rekao je pravoslavnim vernicima patrijarh SPC Irinej za vreme posete Jasenovcu i Pakracu.

irinej-tanjug

Patrijarh Irinej u Hrvatskoj je boravio sa ostalim episkopima, a u manastiru Jasenovac prvi put u istoriji održana je sednica Svetog arhijerejskog Sinoda, piše “Jutarnji list”.

Centralni događaj posete predstavnika SPC Hrvatskoj bilo je sahranjivanje četvorice pakračkih episkopa u Sabornom hramu Svete trojice u Pakracu. Na samom obredu, uz mnoštvo vernika, bili su i hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović, kao posebni izaslanik predsednice Kolinde Grabar Kitarović, Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog vijeća Veljko Džakula, predsednik Srpskog demokratskog foruma i brojni drugi zvaničnici.

“Mnogi su hrišćani izgubili svest i pamet u sebi i svi oni koji imaju teret zločina moraju potražiti oproštenje od Boga. Svi smo mi ikona božja, svi smo mi deca božja. Srbi su u ovim krajevima doživeli strašnu tragediju, njihovu žrtvu ne smemo zaboraviti, ali moramo oprostiti, da sve ono što se ovde događalo, više nikada ne dogodi”, rekao je patrijah Irinej.

Patrijah Irinej vernicima se obratio i u Jasenovcu gde je podsetio na ubijene žrtve. On se založio za povratak Srba u ove krajeve. Kako je rečeno, u parohiji Jasenovac ima tek 11 pravoslavnih vernika. Patrijarh Irinej je komentarisao i slučajeve fizičkih napada na pripadnike srpske manjine u Hrvatskoj poslednjih dana.

“Mi smo mislili da ono što se desilo ovde, da je to iza nas. Nažalost, kvasac onih zbivanja izgleda da je ostao i danas u nekoj meri”, naveo je patrijarh.

Hrvatski ministar kulture je patrijarha Irineja i ostale članove Svetog sinoda pozdravio u svoje ime, ali i u ime predsednice Grabar Kitarović i naglasio kako uprkos mnogim nedaćama u istoriji, hrišćanstvo nastoji da širi mir i promoviše i poverenje.

“Istinski mir i pomirenje nije pasivno tolerisanje, nego rad na zajedničkoj budućnosti saradnjom i prijateljstvom zarad budućnosti i zajedništva. To nam nameće prioritet jer zajednički nam je zadatak i cilj sačuvati ljude i obnoviti život u ovim krajevima što moje ministarstvo radi i na simboličan način obnavljajući sedište Slavonske eparhije, crkvu i dvor u Pakracu”, rekao je Hasanbegović i dodao kako se, iako musliman, veoma radovao susretu papa Franje i moskovskog patrijaha Kirila, što je “znak nade i obnove naših sveukupnih odnosa” .

Patrijarh Irinej zahvalio mu je na dolasku rečima kako “mi, Srbi, nemamo bliže nego vas Hrvate”, kako “ono što se dogodilo među narodima mora biti opomena”, i pozvao na “saradnju za bolju budućnost”.

Osim sednice Sinoda u Jasenovcu, održana je i informativna sednica Sinoda sa Odborom za Jasenovac Sinode, na čijem je čelu episkop Jovan. Glavna odluka tog Odbora je proširenje delovanja na celi Drugi svetski rat.

0 Shares
0 Shares
Copy link