Pare od MMF-a u prvim mjesecima naredne godine

Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda za BiH Nadim Ilahi rekao je da preostali uslovi za nastavak aranžmana sa MMF-om treba da budu ispunjeni u januaru, te izrazio nadu da će tranša od 148,2 miliona KM biti uplaćena u prva dva mjeseca naredne godine.

On je naveo da je BiH nedavno ispunila dvije važne mjere – usvajanje budžeta Republike Srpske za 2018. godinu i izmjene i dopune Zakona o akcizama, što će omogućiti oslobađanje i deblokiranje velikih sredstava koja će moći da budu uložena i u infrastrukturu, auto-puteve i puteve.

Ilahi je za “Glas Srpske” rekao da je ostalo da Parlament Federacije BiH usvoji budžet za narednu godinu, te da Vlada tog entiteta pokrene proces temeljne procjene dva telekom preduzeća.

“Kada ti uslovi budu ispunjeni, ne vidimo nikakve probleme da idemo dalje”, dodao je Ilahi.

On kaže da su vođeni razgovori i o budžetu za narednu godinu na nivou BiH, te da bi trebalo da bude usvojen u januaru kako bi MMF, u smislu zaključivanja prvog pregleda, mogao izaći pred Izvršni odbor ove finansijske institucije.

“Nacrti budžeta koji su upućeni u parlamentarnu proceduru su u skladu sa našim savjetima”, rekao je Ilahi.

On je naveo da se stvari u BiH popravljaju u ekonomskom smislu i da ekonomski oporavak ide dalje.

“Sa povećanjem ekonomskog rasta, ruku pod ruku će ići i otvaranje novih radnih mjesta, što je pozitivan trend za BiH”, rekao je Ilahi.

On je dodao da se vlasti u BiH pridržavaju smanjenja potrošnje i broja zaposlenih.

Autor